Vit flagg


Idag är det alla hjärtans dag. En dag som faktiskt kan betyda lite mer än att priset på rosor höjs och att romantiken sätts på sin spets. Det kan liksom bara vara en dag när vi tänker lite extra på vad som får oss att må bra och vad som får din omgivning att må bra.  Med det sagt vill jag ge alla en virtuell kram rakt in i själen.

Jag funderade ett tag innan jag satte mig ner och började skriva detta inlägget. Det är inte så ofta jag ryter till, men nu gör jag det. Fast jag vill liksom ändå kramas allra helst.

Jag tycker mig ofta se att kvinnor inte stöttar varann i situationer där de i grund och botten vill samma sak och kanske till och med har samma värderingar. I många fall pratar man ofta om avundsjuka, men jag hoppas att det inte är så utan att det bara är att man kanske inte tänkt ett varv till. För även om man har samma mål och vision och förhoppning, kan vägen ditt se helt olika ut för individ till individ. Och just olikheter är det som jag tycker för oss framåt i livet på ett extremt härligt och hälsosamt sätt. Att samma värdering kan ta olika bra uttryck som påverkar en större massa i positiv riktning.

Anledningen till att jag tar upp detta är för att igår sjösatte jag och Annie vår baby, vår ide och förhoppning om att få fler till att upptäcka det fantastiska med cyklingen antingen som träningsform, livstil, tidsfördriv eller allt ihop eller kanske ytterligare någon annan härlig dimension – She Rides.

Vi vill bara cykla och att fler ska våga sig in i en värld som ibland uppfattas ganska stängd för nyfikna. Jag och Annie är två ytterligheter sammanstrålade i en fantastisk symbios. Annie har levt med cykling sedan hon var liten och jag klev upp på en sadel för första gången på riktigt, för drygt två år sedan. Vi vill att vi alla kvinnor och män, ska vara lyckliga. Och ha en hälsosam inställning till träning och livet. Vi vet att cyklingen kan bidra med många byggstenar och vi vill öppna dörren till den världen så många passionerat förälskat sig i.

sidan som nu är live har vi en copy som jag också postade i föregående inlägg:

Vi älskar när det går snabbt. Mjölksyra. Svett. Cykelbränna. Doft av asfalt och skog. Lerstänk. Två hjul. Och så klart, vi vet att tjejer kan med. Minst lika bra. Killar är så klart också välkomna. Förstås. Allra mest vill vi bara göra världen vackrare med fler som cyklar. Hårt, mjukt, med ett leende. Nyfiket och härligt. Tillsammans är vi starkare.

Denna copyn väckte idag en diskussion på Twitter om att vi nedvärderar kvinnor. Vilket vi inte gör. Det är ganska glasklart att vi vill göra något bra för framförallt kvinnor. Tro mig, jag uppskattar åsikter och feedback.

Vi vill inte förminska eller förringa någon. Varken man eller kvinna. Snarare tvärtom vill vi snarare säga att alla är olika. Och alla duger. Precis så som vi är.  Man till man, kvinna till kvinna och man till kvinna. Det innebär att vi inte säger att den ena är bättre än den andra. Utan snarare att vi alla kan. Vi kan inte allt men vi lär oss gärna mer av de som kan och vi lär oss gärna tillsammans med andra och sedan delar vi gärna med oss av det vi kan.

Det som gör mig ledsen är att kritiken kom från andra kvinnor som i grund och botten vill samma sak. Att fler tjejer ska våga cykla. Jag skulle så himla gärna önska att man istället för att stjälpa, peppade och gav medvind till andra som vill mot samma mål. Oavsett vägval.

Jag hissar min vita flagga och kastar ut sjuhundramiljoner kramar.

 

 

16 Comments

 1. Ingrid 14 februari, 2014at21:46

  Jag älskar verkligen initiativet med She Rides, barriären att ta sig in i cyklistvärlden med alla normer och måsten på att man måste vara snabb och stilkorrekt är alldeles för hög! Underbart att ni sänker denna. Tror och hoppas att vi kommer få se flera brudar som hojar tillsammans på vägarna snart!

 2. Användarens profilbild jessica 14 februari, 2014at21:47

  Åh tack Ingrid! Jag hoppas hoppas vi får cykla ihop snart och jag liksom du hoppas med att vi liksom gör tröskeln lite mindre för de som vill men inte vågar.

 3. Susan 14 februari, 2014at22:03

  Jag kan bara säga vad jag känner som köpte mig en racerhybrid förra året bara för att jag ville cykla fram och tillbaka till jobbet. Jag är nu 55 år och känner en barnslig lycka till min ärtgröna Nishiki :) Jag ska nu köra Tjejvättern, som ingår i mitt stora äventyr Tjejklassikern. She Rides är ett fantastiskt koncept att peppa oss som inte är så inne på det här. Att jag över huvud taget köpte mig min gröna kärlek, beror på dig Jessica och Sara. Jag blev så sugen på att byta ut min damcyklar från Biltemas när jag läste era blogginlägg om cykling, och Saras Nishiki :) Så jag är oerhört tacksam för She Rides och det kan inte annat än bli bra! Jag lever under devisen “förändra det du kan förändra, kan du inte förändra, säg vad du vill ha sagt och släpp det sen. Verkar som du kör på detta koncept du med :) kram tillbaka du fantastiska och fortsätt att sprida inspiration och glädje <3

 4. Användarens profilbild jessica 14 februari, 2014at22:05

  Susan – jag blir varm och lycklig in i själen över att du har en ärtgrön kärlek! Åh vad glad jag är. Tack söta söta för att du är så härlig!

 5. ck 14 februari, 2014at22:19

  Från en som tillhör gruppen vill-men-inte-vågar känns She Rides som ett enormt, varmt välkomnande. Det är så himla fint och viktigt (!) och fantastiskt att ni fångar in alla och inte utesluter någon i ert koncept. Blir så glad och imponerad, heja er!

 6. Elna 14 februari, 2014at23:24

  Ni är grymma! <3

 7. Elin 15 februari, 2014at08:28

  Man kan alltid vända o vrida på saker tills dom går att tolkas fel.Såklart nedvärderar ni inte tjejer.Ni snarare lyfter något viktigt.Ger tjejer en chans att upptäcka o uppleva.
  Kör hårt tjejer och låt negativa ord rinna av som vatten ;) Kärlek

 8. Användarens profilbild jessica 15 februari, 2014at08:28

  Fina ni. Heja oss alla tillsammans!

 9. Axel 15 februari, 2014at09:09

  Förstår inte hur någon kan komma på att detta skulle vara nedvärderande. Märkligt.

 10. Ann-Margrete Clarén 15 februari, 2014at09:57

  Det finns ett ordspråk: “Sjömannen ber inte om medvind, han lär sig segla”. Du har bl a denna insikt, kära dotter, det bevisar du med vad du har skrivit!

 11. Ulrika Tallgård 15 februari, 2014at10:36

  Är detta ngt man kan använda sin vanliga (2000kr) cykel?

 12. Anna - Trend o träning 15 februari, 2014at11:45

  Fattar inte hur man kan vrida det till att vara kvinnonervärderande? Jag tycker det är tvärtom lyfter tjejer. Sajten är bland det coolaste jag sett – en upplevelse!

  Ni är grymma & inget annat. Punkt & KRAM <3

 13. Lofsan.se 15 februari, 2014at19:56

  Haha, jag som tom jobbar på ett tjejgym är så luttrad så att jag inte ens tänker på sånt här! Skönt :-)

  Jag funderade mer över formuleringen “Tjejer kan med”, heter det inte “Tjejer kan också”?

 14. Användarens profilbild jessica 15 februari, 2014at19:57

  Ha ha underbart Lofsan :) Jo visst heter det grammatiskt så men här är det lite lek med ord för att få en stuns. :)
  KRAM på er alla och tack för allt stöd!

 15. Isa 15 februari, 2014at22:24

  Tänk så olika man kan tolka ngt. Eller kanske snarare VILL tolka.. Jag har trampat tjejvättern på min hybrid och sett tjejer susa förbi och tänkt att “det där grejar mitt självförtroende aldrig..”har följt vänner som kör cykelvasan och tänkt “jag är för feg.. Verkar göra ont att falla.. Väldigt ont.. “. Delar arbetsrum med en extrem cykel nörd och nog blivit lite avskräckt.. Men så ser jag detta… She rides… Och plötsligt sås ett frö att kanske kanske…. Ändå. Någonstans där alla kan vara med och utvecklas. Där hjärtesaken är “ditt bästa jag”.
  Jag tycker det verkar fantastiskt. keep up the god work!

 16. Susanne 20 februari, 2014at06:01

  Om jag är en kvinna eller man eller något mitt emellan är ju såklart ganska ointressant. Som individer skiljer vi oss åt mer än vad generella uppskattningar någonsin kan säga om respektive könskategori. Det viktigaste är att vi alla är människor och drömmen vore ju att samhället var utformat med den förståelsen som bas. Men än så länge finns det uppfattningar och normer som gör att vi inte är fria som människor.
  Jag har under hela min uppväxt fått höra att jag är dominant när jag tagit plats i en grupp, fått lära mig att det viktigaste för en tjej är att vara söt och av någon anledning har alla vuxna jämt sagt att flickor inte kan leka tre och bara snackar skit om varandra.
  Jag är trött på den där skiten nu. Jag vet att vi är många som tror på något annat. Som vill peppa varandra och bli fria tillsammans att kunna leva som vi vill.
  Men har man växt upp i miljö som ständigt sänker tjejers initiativförmåga och självförtroende så kan det såklart vara svårt att ta tag i saker man drömmer om. En sån sak är till exempel cykling. Det är tufft och tekniskt. Kan verkligen jag?
  Att ni har skapat ett forum för kvinnor för att undanröja sådana här tvivel som vi fått oss med hela vår uppväxt är bara fantastiskt. Eftersom världen ser ut som den gör behövs det att vi hjälps åt och skapar sammanhang där människor får utvecklas som dom vill.
  Grymt initiativ och jag kommer lätt joina er! :) <3

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *