Åh jag önskar att jag hade en massa härliga träningsbilder och recaps att berätta för er – men jag är sjuk. Nere med samma influensa som hela Stockholm har. Feber och hosta. Och är otålig.

Så jag tänkte att det är dags att påminna varför du och jag absolut inte ska träna med infektion.

Vare sig du har halsont eller förkylningssymptom så ska du avstå att träna.

Det vanligaste man gör och som jag är extremt duktig på att råda andra och ganska otålig på att hålla själv, är att avstå ifrån att sätta igång för tidigt. Vila gärna en dag extra. Och ha som regel att vila lika länge som du varit sjuk.

Ingen träning bygger upp kroppen just under träningstillfället, du stressar ditt system och gör dig mer mottaglig för infektioner på kort sikt, precis efter träningstillfället. Det är i vilan du adapterar till belastningen du utsattes för under träningen och blir starkare och pepprar ditt immunförsvar. Det är också därför det är dumdristigt att inte vila och ge kroppen chans till återhämtning mellan dina pass. Inte enbart för resultaten men också för att hålla dig frisk.

Om du tränar för tidigt, innan du är frisk, stressar du kroppen ännu mer när den redan jobbar för fullt för att göra dig frisk. Där till så sätter du igång ditt kardiovaskulära system och sköljer igenom hela kroppen med infektionen och kan få extremt värre och mycket allvarligare och farligare symptom. Förlänga hela sjukdomsperioden och missa ännu fler träningsdagar. Infektionen kan också hitta ditt hjärta och ge dig, om du har otur,men för livet.

Inget kan vara så viktigt i världen att du inte kan vila lite extra, hellre det än att riskera din hälsa och få konsekvenser som kan kosta dig ditt liv.

Och du, det du tränat innan försvinner inte. Du har kvar det. Uteblivna träningstimmar och sjukdom är en del av livscykeln. Det är liksom ändå ingen ide alls att försöka träna för bättre resultat eller välmående när träningen snarare gör att du får motsatt effekt.

4 Comments

 1. Maria 14 februari, 2015at22:45

  Bea att du belyser detta! Krävs tålamod för att inte börja för tidigt. Bra att du följer duna egna råd. Även om det är sjukt tråkigt att vila, vila och vila lite till.

 2. Användarens profilbild jessica 15 februari, 2015at12:18

  Tack Maria!

 3. Pernille 15 februari, 2015at12:51

  Tack för påminnelsen. Har inte hostat och snorat klart än men började ändå fundera på om det var dags att börja träna. Nej. Givetvis nej.

 4. Joanna 16 februari, 2015at15:19

  Tack – precis vad jag behövde höra idag, då jag är sjuk och vabbar samtidigt. Tack

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *