Hur äter jag?

Jag får ganska ofta frågor om det och vet ni, svaret är så himla enkelt – jag äter i princip det jag känner för men  är känslig för och avstår (tyvärr) gluten, laktos och ägg. Jag önskar innerligt att jag verkligen kunde äta ffa gluten men så är det inte tyvärr.

Visst tänker jag på vad jag stoppar i mig, men mer ur näringssynpunkt och påverkningar på miljön. Med andra ord köper jag alltid i största mån ekologiskt, kravmärkt och närodlat.

Jag kollar jämt var kött kommer ifrån och lägger hellre några slantar extra på produkter från lantbruk där djuren har det bra.

När jag är sugen på godis, äter jag godis. När jag är mätt då äter jag inte.

Jag har inga förbud men jag har slutat dricka Pepsi Max som varit en extrem last under så många år. Eller last och last, men det kändes inte bra att hälla i sig något konstgjort i så stora mängder.

Jag dricker kaffe och gärna ett glas rött då och då.

Jag är generellt dålig på att äta frukost men har skärpt mig, men det händer ibland att jag inte äter förrän lunch.

Jag älskar vällagad mat och går gärna ut och äter. Älskar hummer – men måste hålla för öronen och helst inte alls tänka på hur de tillagas.

När jag kört hårda pass fyller jag alltid på med kolhydrater direkt efter och lite protein. Min favorit är R2 från Enervit.

Sanningen med kolhydrater är att man sett att de som har ett “normalt” förhållande till sitt intag av kolhydrater har bättre fettförbränningen än de som försöker utesluta dem ur sin kost – ganska tänkvärt tycker jag.

Hur äter ni? Har ni förbud och om ja – vilka och varför?

[insert]mat[/insert]

12 Comments

  1. pilla 13 februari, 2015at08:32

    Äter tre ggr/dag. Frulle vid 6, lunch 11:30 och kvällsmat 18 eller 20 beroende på när jag tränar. om jag kommer ihåg blir det en frukt till mellis. ofta sallad eller fisk&pasta till lunch och frukostmat till kvällsmat och frulle. ekologiskt tycker jag är bullshit (förrutom bananer) så skippar det.

  2. EmmaS 13 februari, 2015at09:07

    Utan restriktioner! Efter det att en ätstörning, vi kan kalla honom Ed, för det gör vi, flyttade in i tonåringens kropp och hem till oss, existerar inte längre några restriktioner. Vi äter allt. Punkt.

    Med ett litet undantag: jag äter helst inte mjölkprodukter, eftersom de ger mig andningssvårigheter och ont i magen. Däremot äter jag förstås ersättningsprodukter, som till exempel oatley’s glass, för att visa på att det inte är av kaloriskäl som jag avstår.

    Om ätstörningar kan man prata mycket och resan har varit det värsta jag har varit med om i mitt liv. Men i dag är det faktiskt riktigt bra och ska jag vara riktigt ärlig tycker jag att hela familjen, inklusive jag själv, faktiskt fått ett mycket mer avslappnat förhållande till mat på kuppen. Det har varit bra för oss alla att äta allt!

  3. Rund är också en form! 13 februari, 2015at10:21

    Nej, inte ett enda förbud för egen del!
    Det är klart man försöker tänka på vad man äter, till viss del, men så länge man äter mestadels bra kan man äta det man vill i måttliga mängder.

  4. Cicci 13 februari, 2015at12:12

    Jag äter helst bara ekologiskt.

    Tycker inte om förbud, men har samtidigt en massa riktlinjer för att jag ska må bättre: helst inga halv- och helfabrikat, mycket grönsaker, hellre matlåda än utelunch, försök att inte bara leva på kolhydrater (det blir lätt pasta, bröd och gröt alla måltider om jag inte tänker efter), Väljer helst grönsaker, tvåa fisk och i sista hand kött. Äter alltså kött kanske en gång på en vecka.

    Tre ordentliga mål mat är viktigt för mig. Glömmer ofta att ta med mellanmål till jobbet, men försöker att peta i mig något när jag blir hungrig. Mellanmål innan träning för att inte bli låg på energi.

    Äter med glädje tårta, glass och kakor och dricker hemskt gärna vin – antagligen varje vecka, men inte varje dag.

    Tycker inte om att dricka sött så läsk är inget som jag vill ha. Vatten är min allra bästa dryck!

  5. Anna . P 13 februari, 2015at12:25

    Jag äter det jag är sugen på när jag är sugen! Tycker jag är rätt bra på att känna efter när jag är hungrig och vad jag suktar efter då. Men oftast blir det en första frukost vid 6:30, sedan en andra frukost vid 9, lunch runt 12 (och ofta är lunchen mitt enda lagade mål mat under dagen), mellanmål vid 14:30 och sedan kvällsmat vid 19-20 någongång. Äter som sagt allt, utom svamp, för det får jag sån halsbränna av… Undviker även ofta vitt vin av samma anledning.

  6. Anna (orka mera) 13 februari, 2015at14:03

    Jag har inga förbud men det finns saker jag inte VILL äta, och saker jag försöker hålla mig till för att jag mår bra av det. Äter ofta och stora portioner. Folk brukar titta undrande på mina portioner då jag är ganska liten men äter som en hel karl… äter mjölk och gluten och mår inte dåligt av det på något vis. Älskar faktiskt mjölk…

    Försöker undvika halv och helfabrikat, tillsatser och skräp. Äter helst ekologiskt och närodlat om det går. Är inte vegetarian men lockas av vegetarisk mat som jag tycker är jättegod! Kött ibland men inte jätteförtjust i. Förutom pulled pork…

    älskar fett (nötter, avokado, fet mjölk, smör..) men gillar inte söta smaker (Läsk, smågodis,saft, juice).

    älskar semlor och äter utan dem utan att fundera. min bästa last!

  7. Linda KW 13 februari, 2015at14:28

    Äter allt, utom laktos eftersom jag är intolerant sedan barnsben. Äter när jag är hungrig, tackar i stort sett aldrig nej till lite fika. föredrar pasta gjord på bönor av olika slag framför spannmål – dvs lagar inte det hemma mer än om det krisar och inget annat finns. äter svenskt kött, inte alltid ekologiskt tyvärr och är addicted to Valios laktosfria vaniljkesella. skulle kunna leva på det! inte rädd för socker eller annat och har en gång i tiden detoxat mig på godis och cola zero för att nu kunna njuta av det i mindre mängder istället.

  8. Marina 13 februari, 2015at14:44

    Tror själv på en allsidig kost. Vi behöver lite av både protein, kolhydrater och fett. Hellre tänka på vilken kvalité på tex kolhydraterna man väljer. Sedan är vi olika och vissa dieter kanske passar vissa typer av kroppar . Till sist handlar det ändå om balansen mellan vad vi stoppar i oss och hur mycket vi gör slut på. Men precis som du säger Jessica, man ska må bra!

  9. Madelaine 13 februari, 2015at15:09

    det är intressant det där med mat och alla mår vi bra av olika saker.
    Jag äter gärna ekologiskt och oftast veganskt. jag läste en bok som berörde mig väldigt starkt och skippade direkt mat från djurriket efter det.
    med tiden har jag blivit snällare mot mig själv och om jag är ute och äter eller utomlands, då äter jag vegetariskt. Det är för krångligt annars och jag orkar inte jaga runt som en galning för att få den mat jag tycker mig ska ha.
    äter och dricker väldigt sällan mjölkprodukter då jag är laktosintolerant, men även här, samma som ovan. det händer att jag tar en ostmacka om det absolut inte finns nåt annat.
    för mig handlar det om att inte vara för fixerad och kunna vara flexibel.
    mat (för mig) ska vara kul, gott och spännande.
    äter choklad varje dag (nästan) men aldrig smågodis, läsk skippar jag helst också. det är inget jag vill ge min kropp.
    har en kronisk leverinflammation, så alkohol är inget för mig.
    när jag tänker mat, är det aldrig kalori eller fettmängd som intresserar mig, utan innehållet.
    kort och gott, bra grejer.

    Jessica, jag skulle gärna vilja ha svar på en fråga jag ställde i december, men som jag tror glömdes bort, och det handlar om stretching.
    jag tränar seniorer och frågan kom upp igen, behöver man verkligen stretcha efter ett träningspass? fyller det nån funktion eller är det onödigt? skaderisk t ex.
    hur tänker du kring stretching och har du med det på dina pass?
    Tack
    kram

  10. EmmaS 13 februari, 2015at15:17

    Så intressant att alla här verkar ha ett sådant avslappnat förhållande till mat. Det tycker jag är ett supergott betyg åt din blogg, Jessica! Och förhoppningsvis en indikation om vart vi är på väg…

    Sedan Ed flyttade in, har jag börjat reagera så starkt när folk pillar i mat av kaloriskäl. Det är förstås inga problem om det handlar om allergier eller om man är vegetarian, vegan eller enbart miljömedveten. Men när man pillar bort ris, potatis och dylikt eller aldrig kan äta något som inte är supernyttigt, märker jag att jag blir irriterad.

    Därför blir jag så genuint glad över att läsa kommentarerna här!

  11. Vera 16 februari, 2015at08:26

    jag hat två förbud: laktos och röda bär och frukter. röda bär, grönsaker och frukter på grund av att jag har atopiskt eksem. det är otroligt vad “rätt” kost kan göra för huden! innan hade jag mycket eksem och huden runt ögonen var jämt irriterad och röd. så fort jag tog bort röda grönsaker, bär och frukter började jag att må betydligt bättre!

  12. Vera 16 februari, 2015at08:31

    har* ska det såklart stå.

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *