Bokning är öppen för Tjeckien - du hittar den genom att klicka här!

Kolhydrater fy skäms

Senast uppdaterad:

Det började att jag stod i kön idag på Ichachia på Mood för att köpa med mig lunch hem. På menyn har de skrivit ut kalorimängd på de olika valen (man väljer en bas, ett protein och sedan en sås) – så klart är där fler kalorier i ris och nudlar än i strimlad zucchini. Kalorimängden och det faktum att det är kolhydrater i ris och nudlarna ledde till en  diskussion hos tjejerna framför mig. “De borde verkligen inte äta kolhydrater”.  Jag suckade och tyckte så fasligt synd om dem som inte kan köp lunch utan att hamna i diskussion om just kolhydrater som verkligen så himla orättvist är boven i allt numera. Jag önskar så att deras diskussion istället skulle varit om den handskrivna skylten om att kycklingen som de serverade hade haft ett bra liv och uppfödd på ekologiskt foder. Men bara en paratens.

Lite senare läste jag att stärkelse inte är bra och att livsmedel som blir glukos i kroppen är sådant som man ska undvika. Även att honung, agave och torkad frukt är både nyttigare och bättre och i princip sockerfritt.

Jag blir ledsen och extremt uppgiven över att okunskap basoneras ut som blir sanningar för den som inte har helt koll och sedan avgörande för de valen gemene man gör i sin kosthållning.

Så här är det – kroppen behöver kolhydrater.  Punkt. Amen.

Allt vi äter, om det omvandlas till energi kroppen, om vi använder det blir det glukos för att passa in i vår förbränningsapparat och har vi ett överskott så lagrar vi det i form av fett och till viss del glykogen.

Stärkelse är en kolhydrat och inte socker. Stärkelse är en enormt bra kolhydratskälla och finns bla i potatis och ris. Det tar tid för kroppen att bryta ned vilket alla som någon gång hoppat på GI vet är toppen för ett jämt och härligt blodsocker. Och så klart, som allt annat blir det glukos när det ska ge kroppen energi.

Min eminenta kollega Kristina har skrivit superbt om kolhydrater och socker bla här där hon reder ut en massa osanningar och verkligen sätter punkt för dem.

Du – ät dina kolhydrater med gott samvete. Se till att fylla på efter träningspass och ge kroppen under dagen energi att orka vara stark. Städa istället bort sådant som gör den illa på riktigt som halvfabrikat, processad mat och mat från gårdar och slakteri där djuren inte har det bra. Gör sådana beslut istället för att måla in dig själv i ett hörn med pekpinnar och förbud – och osanningar.

Kolhydrater FTW!

[insert]scones[/insert]

0

Välkommen hit!

Jessica har varit i bloggosfären sedan begynnelsen och är idag en av de stora rösterna inom hälsobranschen och cykelindustrin i Norden.