Allt eller inget

Vi har passerat 2 veckor in på 2015 och många har gasat för fullt – på alla plan, för att skapa nya vanor och förändra, livet. Sprungit i fullfart framåt. Och många står nog ganska utmattade och flämtar.

Snart passerar 21 januari – dagen då alla nyårslöften bryts eller hålls. Allt baserat på en bok som gavs ut på 1960 av en plastikkirurg vid namn Maxwell Maltz, som la märke till att det tog i genomsnitt 21 dagar för de som genomgått en amputation att anpassa sig till förlusten av en kroppsdel. Han drog därför slutsatsen att det tar 21 dagar för människor att anpassa sig till alla former av livsförändringar. Och 21 dagar – 3 veckor – spred sig som löpeld. En underbar tanke och lagom lång tidsperiod för att vi människor, som så himla gärna letar quick fixes, tog till oss direkt. Tänk 3 veckor för att få en bestående livsstilsförändring.

Grejen är att det så klart inte stämmer. Det är förstås högst individuellt. Och skiljer sig, inte oväntat, från person till person.

Det finns en senare studie gjord på just hur lång tid det har att förändra ett beteende eller skapa en vana – läs den här – i den studien tar det allt ifrån 18 till 254 dagar till att skapa en ny vana. Ett genomsnitt då blir 66 dagar. Betydligt längre än 3 veckor.

Och vad som kanske inte är så himla uppseendeväckande men väl värt att påminnas om är:

The researchers also found that “missing one opportunity to perform the behavior did not materially affect the habit formation process.” In other words, it doesn’t matter if you mess up every now and then. Building better habits is not an all-or-nothing process.

Så om du nu vacklar lite i din motivation och dina tankar om 2015, eller är för hård mot dig själv – jag är ganska övertygad om att vi är alldeles för många som är just det, alldeles för ogenerösa i våra tankar om oss själva och blir för hårda, stanna upp och andas.

Förändringar sker inte över en dag eller natt. Fundera på om du ska förändra något eller bara lära dig att älska dig själv? Och den där dagen då du kanske hade en 4:e vilodag på raken, egentligen inte är hela världen.

[insert]10669233_10152891632252976_4837760264098987944_o[/insert]

4 Comments

 1. Karin FitnessochHälsa 18 januari, 2015at22:48

  Har också tänkt på att snart (eller redan nu) är det många som ger upp sina nyårslöften. Håller man ut hela januari så är ju chansen i alla fall större att det har satt sig som en vana, men de flesta orkar ju inte hålla ut så pass länge.

  Alltför många är nog lite för ambitiösa när de där löftena avges. Bra då om vi inte är för hårda mot oss själva om vi inte orkar eller inte lyckas.

  Synd att det ska vara så mycket allt eller inget. Någonstans däremellan är nog ändå det bästa!

 2. EmmaS 18 januari, 2015at23:08

  Ja, snart blir det bättre plats på gym och yogaklasser! Men det hela är lite tragiskt. Varför lär vi oss inte? Och varför måste vi hela tiden förändra oss?

  Min erfarenhet är att de enda bestående förändringarna är de som kommer utan att man försöker förändra; de som liksom bara växer fram.

 3. traningsgladje 18 januari, 2015at23:34

  puh. jag har knappt hunnit börja med mina målsättningar! känner snarare att: skönt att vi är i mitten av januari så vi kan få lite arbetsro och sätta igång. haha.

 4. Madelaine 20 januari, 2015at12:36

  Intressant. Skrev upp det där sista raderna i texten som är så värt att reflektera över.

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *