Att vara en förebild

Är jag det? Är alla som bloggar eller instruerar en förebild, eller handlar det om att bara ta sitt ansvar i en värld där allt ganska lätt och brutalt ställs på sin kant?  Jag skriver om det lite då och då – egentligen kanske ett inlägg bör räcka men jag tror inte det. Det kan liksom nog aldrig lyftas upp tillräckligt många gånger.

Många studsar till att det till höger och vänster skrivs om mindre lyckliga förhållande till mat och kost, insikter om vad dietande kan ställa till det både för lyckan och ruinera en redan hälsosam individ.

Jag studsar inte utan känner att det är mer väntat än oväntat, tyvärr. Jag blir mer ledsen att det tyvärr är vanligare att inte leva ett liv där man inte tänker på vad man stoppar i  sig eller använder mat på ett sätt som gör att man blir olycklig och att  9 av 10 individer faktiskt inte är helt avslappnade i sitt förhållningssätt till mat. Det är så vi format vårt samhälle, tillsammans. Vad som gör mig mest ledsen är att de som har förmågan och kanske verktygen att påverka, inte alltid gör det.

TV4  är ett klockrent exempel på ett företag med extrem impakt som inte tar sitt ansvar genom att låta Malou basonera ut att hon och en av läkarna i hennes expertpanel ska köra 5:2 dieten hela hösten och faktiskt också sitter och försvarar den, u t a n att uppenbarligen ha koll på vad hon försvarar. En studie gjord på råttor.

 

Alla människor förtjänar att känna hunger och mättnad på ett hälsosamt sätt och inte leva 24/7 med att tänka på hur, vad man bör och ska äta. Kroppen är så himla fantastisk och smart, den kommer ALLTID försöka överleva oavsett vad du utsätter den för och försöker du lura den kommer den slå tillbaka. Det är därför du kan bli vältränad, överviktigt, gå ner i vikt, springa snabbare, få obalanser etc.

Det är sorgligt som Sofy också påpekar att en av de större träningsbloggarna basonerar ut på Shapemeup en totalt förvrängd hälsobild. Det är inte ok. Inte ok att inte förstå hur det kan få sorgliga ringar på vattnet. Det är däremot ok att prata om att man inte är ok. Att man påverkats. Det är starkt att våga erkänna det så många inte erkänner. Men det gör ont att det är så många, främst tjejer, som inte kan leva en dag med bara positiva tankar om sig själv och vad de har på tallriken. Det är sorgligt att det främsta målet många har med att röra på sig, något vi är skapta till att göra, är för att passa in i ett samhälle. Att man tränar tokförkyld för att man vill vara en i mängden eller hellre den där klicken som anses vara idealet.

Tvivlar jag på mig själv ibland? Ja klart jag påverkas ibland – m e n  jag är ganska envis och har blivit bättre på att stå stadigt. Jag tycker att jag bär ett ansvar, att visa just att alla former, alla människor duger precis så som de är och att livet är lite för värdefullt och kort för att vara olycklig.

 

12 Comments

 1. Anna Kropp 19 oktober, 2013at11:43

  Du är en inspirationskälla utan dess like!

 2. Lina 19 oktober, 2013at12:17

  Jag blir alltid så glad av att gå in på din blogg och läsa alla otroligt kloka inlägg. Du är så bra, tar upp så intressanta ämnen, håller med Anna, du är en riktig inspirationskälla. :-)

 3. Madelaine 19 oktober, 2013at14:54

  Fantastiskt bra inlägg.
  Läste en sån himla bra kommentar från D-flex ang 5:2; Det är en diet som uppmanar till svält, det är inte bra. Mat ska vara glädje, inte ett problem. Slut på citat.
  Det tycker jag låter klockrent.

 4. Alexandra 19 oktober, 2013at15:50

  Fantastiskt bra inlägg. Det klokaste jag läst på länge.

 5. Ann-Margrete Clarén 19 oktober, 2013at19:45

  Livets vägar har format o utvecklat dig till en kvinna med god insikt . Citat:” Kärlek är vårt livs största tillgång o sorg. Den är livet.”
  Du ger mycket av detta både i ditt sätt att vara o i dina råd/kommentarer i dina inlägg och inte rädd för att uttala om du tycker att något inte är helt ok, värdefullt.

 6. Caroline 19 oktober, 2013at20:35

  Tack för ett jättefint inlägg Jessica! Det gick rätt in. Du är helt klart en förebild för mig. <3

 7. Isa 19 oktober, 2013at21:36

  Summerat fantastiskt och skriver så det går rakt in i hjärtat. Du är fantastisk i dina inlägg!!

 8. Nellie 20 oktober, 2013at20:53

  Så underbart skrivet och jag håller med till 300%. Du är min förebild, tillsammans med Sara Rönne. You rule! :) Kram

 9. Elin 21 oktober, 2013at13:03

  Jag håller me dig! Är oerhört trött på att allt ska handla om förändring hela tiden.Vi som är nöjda och älskar träningen bara för att det är sinnesjukt kul då? Jag vill inte läsa om hur jag får magrutor på fem v eller vilken diet som kommer göra mig lycklig.Jag vill bara njuta av maten o hoppa på nästa träningspass me ren glädje! Därför väljer jag med omsorg vilka bloggar jag läser och du pumpar bara in massa skön energi i oss läsare vilket du ska ha creed för!!!Keep up the good work!

 10. Anna 22 oktober, 2013at19:31

  Gud så klokt och bra och förnuftigt skrivet =)

 11. Anders 25 oktober, 2013at14:18

  Otroligt kloka ord och så väldigt sant!
  Låt oss alla göra den här världen till ett bättre ställe genom att vara positiva förebilder för varandra.

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *