Jag vet inte var jag ska börja riktigt, hade tänkt stoppa huvudet i sanden och låta bli hälla vatten på kvarnen, men det går inte.

Det är sig likt. Varje höst, dagarna efter jul och innan första värmen på sommaren – jakten på “quick fixen”, en genväg. Längtan efter att passa in, ändra det som inte känns som det passar normen. Ett tragiskt beroende och sorgligt faktum, att gå på diet eller manipulera sitt förhållande till mat är mer väntat och mer vanligt än oväntat.

Att man bygger en diet efter studier gjorda på råttor och att människan gladeligen skuttar rakt in i fällan är så himla sorgligt. Utan att veta att hela beteendet av att omfamna två dagars regelbunden svält gör saker med kroppen som du kanske inte räknat med. Förutom det faktum att du då, så klart, förebygger cancer, hjärta- och kärlsjukdom och kommer leva längre.

Mest troligen förmodligen händer det du allra minst vill ska ske. När du trasslat in dig så i spiralen genom att experimentera med din kropp och där den så smart försöker få dig att överleva i varje sväng.

Många av de positiva effekter man sett på djuren med naken svans under 5:2-dieten, är effekter man kan se hos en människa som lever, äter balanserat och sunt och rör på sig. Och framför allt är lycklig. Man blir inte lycklig av svält. Man blir olycklig. Deprimerad och har man otur får man på köpet en matstörning och rubbad ämnesomsättning.

Jag blir så förbannat less. Och trött. Mest trött. Eller nog mest arg. Plus, minus, noll. Stoppar du  i dig mer än vad du förbrukar, då går du upp. Mindre går du ner. Experimenterar du kommer du mest troligen först gå ner och sen upp samt bli olycklig.

Jag vill inte en enda gång till få frågan “vad tycker du om 5:2”. 5:2 är bull shit. Punkt.  


jessica

a stunning soul. fabulous spirit. a body as a temple. everything united in the biggest heart. thank you for visiting. remember to stay true to yourself and embrace your inner warrior.

Author posts

Privacy Preference Center