Ät som en råtta

Jag vet inte var jag ska börja riktigt, hade tänkt stoppa huvudet i sanden och låta bli hälla vatten på kvarnen, men det går inte.

Det är sig likt. Varje höst, dagarna efter jul och innan första värmen på sommaren – jakten på “quick fixen”, en genväg. Längtan efter att passa in, ändra det som inte känns som det passar normen. Ett tragiskt beroende och sorgligt faktum, att gå på diet eller manipulera sitt förhållande till mat är mer väntat och mer vanligt än oväntat.

Att man bygger en diet efter studier gjorda på råttor och att människan gladeligen skuttar rakt in i fällan är så himla sorgligt. Utan att veta att hela beteendet av att omfamna två dagars regelbunden svält gör saker med kroppen som du kanske inte räknat med. Förutom det faktum att du då, så klart, förebygger cancer, hjärta- och kärlsjukdom och kommer leva längre.

Mest troligen förmodligen händer det du allra minst vill ska ske. När du trasslat in dig så i spiralen genom att experimentera med din kropp och där den så smart försöker få dig att överleva i varje sväng.

Många av de positiva effekter man sett på djuren med naken svans under 5:2-dieten, är effekter man kan se hos en människa som lever, äter balanserat och sunt och rör på sig. Och framför allt är lycklig. Man blir inte lycklig av svält. Man blir olycklig. Deprimerad och har man otur får man på köpet en matstörning och rubbad ämnesomsättning.

Jag blir så förbannat less. Och trött. Mest trött. Eller nog mest arg. Plus, minus, noll. Stoppar du  i dig mer än vad du förbrukar, då går du upp. Mindre går du ner. Experimenterar du kommer du mest troligen först gå ner och sen upp samt bli olycklig.

Jag vill inte en enda gång till få frågan “vad tycker du om 5:2”. 5:2 är bull shit. Punkt.  

19 Comments

 1. Helena 6 september, 2013at04:51

  Vad ska jag säga? Huvudet på spiken Jessica!

 2. Remberto Adam Belcourt 6 september, 2013at05:09

  Just igår kommenterade en kompis att han hade köpt en bok som handlar om den här dieten och min spontana repliken till den var “Helsjuk!”. Det värsta är att han behöver ingen diet. Han har en BMI i gränser för det normala så jag vet inte vad han vill uppnå! Jag delar den här inlägg med honom.

 3. Fanny Roethlisberger 6 september, 2013at06:58

  Så himla bra inlägg. Att kommentera något mer känns nästan överflödigt, så håller mig till : WORD.
  Du är grym!

 4. EmmaS 6 september, 2013at07:16

  Håller helt med. Det värsta är att jag faktiskt tycker att det blir värre för varje år som går. Så mycket uppmärksamhet som 5:2 fått, har jag aldrig varit med om. Och så många hoppar på.

 5. Hanna 6 september, 2013at07:16

  Delade just detta inlägg. Tack för att du satte ord på denna hemska diet.

 6. Åsa 6 september, 2013at07:44

  WORD.

 7. JP 6 september, 2013at08:17

  Tack Jessica för att du sätter PUNKT på 5:2. Kan alla sluta prata om denna skiten nu… Framför allt tidningarna. Hitta något bättre att skriva om. Tex( Elvis lever) Hitta på något, bara ni inte lurar in människor i en dålig vana.

 8. Madelaine 6 september, 2013at08:52

  Fy fan vad bra. Känner precis som dig. Ett starkt motstånd mot denna dietfluga som invaderar Sverige.
  “Drick bara vatten 2 dar i veckan och bli smartare”. Har aldrig hört något så dumt. Grrr.

 9. coyntha 6 september, 2013at09:13

  Såå bra sagt!! Håller med!!!
  Kram på dig fina du!

 10. Jossan 6 september, 2013at09:18

  Kunde inte sagt det bättre själv!

 11. Malin Rosén 6 september, 2013at12:45

  Mycket bra skrivit! Håller helt med! Träna (som vi är gjorda för), ät bra och god mat och MÅ BRA! Varför krångla till det? Jag vet många som går på 5:2 dieten och ser det som ett sätt att undvika träning, vilket jag tycker är helt fel inställning. Jag önskar fler kunde hitta glädjen i och träna, man får ju så mycket energi tillbaka av att röra på sig. Vad får man tillbaka av att svälta sig vissa dagar? Inte är det positiv energi i alla fall.

 12. Mia 6 september, 2013at18:29

  Så jäkla bra skrivet! Du är grym!!!

 13. Fia 6 september, 2013at23:00

  Du är en pärla! Jag är så glad att min väg har korsat din väg så jag fått möjlighet att ta del av dina visdomsord. Du gjorde intryck på mig där utanför spinningssalen under Workout Åre. Fortsätt med det du redan gör så ska jag fortsätta att läsa din blogg och även sprida dina underbara inlägg.

 14. Anna(orka mera) 8 september, 2013at06:07

  Så sjukt överens med dig! Blir galen varje gång jag hör den där sifferkombinationen! Tack för ditt inlägg, det finns många som behöver läsa det! (Fast frågan är om de verkligen läser träningsbloggar eller bara Aftonbladet…..)

 15. Jennie 8 september, 2013at16:42

  Riktigt bra inlägg!

 16. lisaforhammar 11 september, 2013at00:24

  Kan inte gör annat en att hålla med! Energi in- energi ut = ditt resultat

 17. Pingback:Våga vägra HIT – jessica claren

 18. Pingback:Att vara en förebild – jessica claren

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *