Bästa löpningen i Stockholm

Jag fick önskemål om att lista bästa löparrundorna i Stockholm – faktum är att hela Stockholm är fantastiskt. Jag har försökt lista några löparstråk och slingor – men det finns så himla många fler. Här är i alla fall de jag oftast springer på.

Kungsholmen runt

Måste få komma först. Rundan jag springer några gånger i veckan. Hemmaplan och verkligen precis utanför dörren. Hälsansstig går där och det är lätt att förlänga och förkorta rundan. Bla kan du ta dig över Västerbron till Slussen sedan Stadshuset. Rundan runt Kungsholmen är ca 10 km och går som sagt att förlänga och kapa av. Du springer runt hela ön via Stadshuset, Kungsholmsstrand, Kristineberg, Fredhäll, Rålis och sedan är du runt.

Det kan vara ganska tätt med trafik längs Kungsholmsstrand och framförallt Norrmälarstrand. Ganska ofta barnvagnar i bredd. Längs rundan finns också fyra utegym.

 

Nike_Run_Club_12-sep_ 7

 

Karlbergs slott

Om du springer rundan längs Kungsholmen kan du springa över till Karlbergs Slott eller springa dit från Rörstrandsgatan. Där slipper du asfalt och har slingor från 1 km till 4 km. Snirkligt, men härligt ändå mitt inne i stan.

 

nike-zoom-elite

 

Årstaviken

På andra sidan Norrmälarstrand har du Södermälarstrand. Om du istället inte svänger av ned dit utan förtsätter förbi Hornstull och springer ned vid vattnet kan du springa runt Årstaviken. Du kan så klart börja var du vill från söder. Rundan är drygt 7-8km och kuperad på andra sidan vattnet sett från Erikdalsbadets sida. Här är det med tätt med löpare och folk som promenerar och cyklar. Jag tycker oftast att här är trängre på något vis även om det är lika mycket folk som rör sig här i jämförelse med Kungsholmen.

 

Björkhagen

Ett stenkast ifrån Årstaviken har du Hammarbybacken – här kommer du direkt in i Nackareservatet och Björkhagens motionsspår. Kuperat, belyst och välbesökt. En direkt anslutning har du Hellasgårdens löparspår. Också belyst och ett paradis. Jag önskar att jag hade ett hus i anslutning till Nackareservatet.

 

hellas-4

 

Hellasgården

Hjärtat i Nackareservatet. Älskade Hellas. Kuperat. Skog. Insjöar. Belyst och oändligt. Ja det säger väl allt. Jag älskar att springa på de stigarna som är lite smalare och mjuka – av någon anledning känns det alltid som att det går snabbare då. Lustig eller hur?

 

hellas

 

2 sjöar runt Solna

Du kan få en runda på 5 km om du springer runt båda sjöarna (visst stämmer den distansen?). Sjöarna är fyllda av gäss och andra fåglar och det är ganska härligt att springa där. Platt och lättsprunget.

 

nike

 

Ursvik

Efter Solna hamnar du på ett annat paradis. Skogen är ändå speciell. Kuperat med extreme spår, belysta slingor och härligt många spår.

 

boson-2

 

Djurgården

Inte alls min favorit. Men himla vackert. Platt som en pannkaka och massor av folk. Vägen dit för mig är längs Strandvägen och där går oftast luften liksom ur lungorna för att sedan bli lite bättre när jag väl kommer över på Djurgårdssidan. Det är himla fint faktiskt, speciellt i skymningen eller gryningen. Rundan kan göras kortare eller längre, beroende på vilken bro du springer över.

 

Lill Jansskogen

Mitt i stan – nästan i alla fall. Bakom Stadion ligger världens pärla. Maskinbacken aka “Mördarbacken”, säger ganska mycket om hur kuperat det är.

 

DSC_2070

 

Humlegården

Måste komma med. Mest för att det  har en historia i sig själv. Det var här vi började springa intervaller med Nike Run Club, innan någon anna hade hittat dit. Det var här jag och Mattias såg fantastiska människor växa och inse hur bra de är från insidan till utsidan. Humlan är grymt bra för intervaller – mitt i stan.

 

spring-onsdagsintervaller-11

 

Hagaparken – Brunnsviken

Vackert som det mesta i Stockholm. Att springa nära vattnet är på något sätt befriande.

 

Lidingö och Bosön

Känns som jag älskar de flesta ställena – men Hellas och Bosön är nog mina favoriter. Kuperat, skog och hav. Blir inte mycket bättre än så. Och så klart, belysning och oändliga valmöjligheter.

 

boson3

 

5 Comments

 1. Per-Håkan Genberg 22 augusti, 2015at10:04

  Härligt Jessica ☺ Jag tröttnade också lite på Djurgårdens platta och fullproppade runda längs stränderna. Springer nu härligt kuperade stigar/småvägar i Djurgårdens “inre” delar där jag oftast är helt ensam.

 2. Amira 22 augusti, 2015at11:41

  Wow! Vilka fina rundor du fått med! Bosön är helt fantastiskt. Ska försöka ta mig ut dit någon dag. Det var 5 år sen jag var ute i deras spår med löparskor på så tack för påminnelsen❤️

 3. Veronica 22 augusti, 2015at14:47

  Underbara rundor. Kungsholmen runt älskar jag, men nu är rundan runt de två sjöarna min “hemmarunda”. Och det stämmer att det blir 5K :)

 4. Josefine 23 augusti, 2015at11:22

  Tack för tipsen och snabb var du att ordna inlägget!! Av de rundor ovan som jag testat, kan jag bara hålla med så nu måste jag testa de andra också :)

 5. Pingback:Bloggsvep: Snyggaste yogaväskan, bästa löparrundorna och att muta igång lusten | HEALTHY LIVING

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *