Säger du ja fast du vill säga nej

Igår hade jag världens härligaste solskensrunda. Sommarvärmen dundrade in ordentligt över Stockholm och jag hade långpass på mitt schema. 4 timmar ordinerat av Reck – som sedan blev 4’30. Jag kastade i väg ett meddelande till Åsa och frågade om hon ville cykla med mig om jag rullade ut till henne på Värmdö. Och – JA – äntligen fick vi till det.

Vi har inte setts på länge och jag bubblade över av att få cykla och prata ikapp oss med allt som har hänt. Vänskap när den är som bäst.

Efter en 2 timmars sväng ute på Värmdö guidad av Åsa – skildes vi åt och med tips av Åsa satte jag i en lur i örat och slog på Kjell Enhager på sommarpratarna (jag kör alltid med en hörlur ur och bara podcasts så jag ska höra trafiken).

Kjell pratade om vår mentala förmåga och nämnde någonstans meningen “säger du ja när du vill säga nej”.

Och jag tänkte att vi ska prata om just det. Jag har gjort det så himla ofta, fast magkänslan sagt nej – sagt ja. Jag började fundera på varför. I mitt fall så vill jag alltid vara snäll och hjälpa så ofta jag kan. Att vara snäll är en magiskt fin egenskap tycker jag som jag lärt mig att uppskatta hos mig själv. Men den kan äta upp dig inifrån om du inte är snäll mot dig själv också.

Där jag står idag, har  jag blivit så mycket bättre på att säga Ja till rätt saker och vill säga att jag sällan säger ja till sådant som jag inte vill eller tror på numera. Jag har tränat mig till att lyssna – flera gånger inåt – och tränat mig att säga nej om min intuition säger mig det. Det har varit så himla svårt, nog mest för att jag vill hjälpa och vara tillags.

Det jag vill säga till dig – är att det inte är fult att säga nej – det kan vara fint, inte minst mot dig själv.

Tycker du det är svårt att säga nej? 

jessica-claren-15

5 Comments

 1. kanducilla 23 augusti, 2015at09:12

  Har grymt svårt att säga nej… Men jobbar på att bli bättre på det och göra det jag vill. Svårt det där när man vill vara alla till lags men nu är det dags att vara snäll mot mig själv också och inte bara mot andra. Kram

 2. Anna Lissjanis - Trend o träning 23 augusti, 2015at10:21

  Ja, jag har svårt att säga nej men har blivit bättre. Och apropå mitt inlägg om digital stress – spar all min mailspam tills du har avsatt arbetstid. KRAM <3

 3. Rund är också en form! 23 augusti, 2015at18:18

  Ja, jag tycker det är jättesvårt! Men säger som de ovan; jag jobbar på det och har blivit bättre. Visst kan det kännas lite jobbigt precis efter man har sagt/tackat nej, men i det långa loppet känns det bättre. För mig själv, som du säger.

 4. Cykelkatten 24 augusti, 2015at13:37

  Inom jobb/”icke-personligt” har jag inga som helst problem att säga nej. När det gäller vänskapsgrejer är det svårare, jobbar fortfarande på det.

 5. Josefine 24 augusti, 2015at14:37

  Vi snackade om det här för några veckor sen faktiskt! Jag har svårt för att säga nej, mest tror jag för att jag är väldigt snäll och omtänksam som person och får för mig att jag ska säga “ja” till allt för att vill och måste göra det. Numera är jag bättre på att säga nej, eller i alla fall medveten om att jag inte ska säga ja per automatik haha :)

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *