Clips cykelskor

Jag jublar och hjular (inombords – kan inte hjula faktiskt) när deltagare på cykelklasserna kommer med cykelskor. Inget gör mer rättvisa till din kropp och hjälper dig att få bättre teknik på cykeln.

Butiken eller någon annan monterar på clipsen på skon. Tyvärr så tar det ofta stopp där. Det kan bli så olyckligt fel om man inte håller koll på just  den lilla metallbiten under skon. Att man faktiskt cyklar med den och ställer in den rätt för att undvika felbelastning.

Om clipsen är placerade i fel vinkel så att hälen antingen pekar för mycket utåt eller inåt så belastar du ligamenten i knä- och fotled tokigt och du kan få “oförklarliga” problem när du tex springer och går. Det kan faktiskt vara så att du inte känner något alls när du cyklar utan enbart när du gör annan aktivitet och anledningen kan vara clipsens placering.

Clipsen kan du också skjuta fram och tillbaka, dels så påverkar det var du har din “pushpoint”, dels så kan det kännas obehagligt och domningar kan komma krypande om du får tryck precis på nerver i foten. Utöver detta så påverkas underbenet av clipset placering i längdriktning fram  och bak. Pressar du ned hälen för mycket aktiverar du framsidan av vaden onödigt mycket, tvärtom gäller om du pekar med tårna nedåt, då kopplas baksidan av vaden in mer än nödvändigt. Det första kan ge irritation i benhinnan och det sistnämnda kommer på sikt att förkorta hälsenan vilket i sin tur kan leda till till en kedjereaktion av problem över dina ligament hela vägen upp till höften.

En korrekt placering är att om du ser dig själv framifrån ska knäet peka rakt fram och ej tendera inåt eller utåt. Be någon kika när du sitter på cykeln.

 

13 Comments

 1. C 18 juni, 2012at15:30

  Men tack! Mina sitter helt fel förstår jag nu. Domningar i foten pga nervretning framtill på fotleden har jag också. Ska genast fixa!!

 2. Användarens profilbild jessica 18 juni, 2012at16:01

  Åh, glad att kunna hjälpa! :)

 3. Janne 19 juni, 2012at10:25

  Hej.
  Jättebra att du skriver om detta. Det är nog många som inte känner till hur viktigt det trots allt är. Man bör känna till att om man cyklat en längre tid med felinställda “klossar” och rättar till det, så kan man få ont igen. Detta för att man ställer in dom rätt och vinklar osv skiljer lite. Men det går över.( ser fram mot hjulingen)
  Ha en bra Dag.
  JAnne

 4. Användarens profilbild jessica 19 juni, 2012at10:27

  Tack Janne & right back at ya! Klassbeskrivningen är på g!
  KRAM

 5. Annika 19 juni, 2012at10:49

  Vet inte hur länge jag klurade på vad du hade på benet. Frågade tillslut J om det var cykelbyxor på bara ena benet, om det var en tatoo (som jag tydligen helt skulle ha missat) och så svarar han direkt att du ritat ut benet! Lite kul! Ses ikväll :)

 6. Användarens profilbild jessica 19 juni, 2012at10:50

  Hahhah söt du är – jag som försökte vara pedagogisk. :)

 7. Sara Jonsson. 22 juni, 2012at10:12

  Tack Jessica! Jag har precis köpt mina första spinningskor och körde mitt första pass med dom i veckan. Domnade bort överallt i fötterna men det berodde nog också på att jag först drog åt skorna för hårt på foten. Vet att jag är känslig för sånt med andra skor. Men jag ska nog klura på den där Clipsplaceringen också. Tack!

 8. Pingback:Tips på kläder när du ska köra cykel « jessica claren

 9. Pingback:Rundtramp och cykelskor « jessica claren

 10. Isabelle 8 april, 2013at12:24

  Hej Jessica! Jag har just börjat cykla lite mer seriörst med Fredrikhofs CK och är nu på jakt efter en racercykel.. Jag ska göra klassikern iår och jag går in ganska så hårt med träningen för att göra det så bra som jag bara kan. (Jag tränar typ 4-5 ggr i veckan enligt sub 12) Fick tips att en Columbus Pinta 105 skulle passa mig men problemet är att jag inte har en suck om vad jag borde ha liksom. Tänkte kolla om du hade några generella tips eller förslag att tänka på vid köp :-) Tack för en grym blogg! Kolla in min klassikerblogg! http://isabellesklassiker.wordpress.com/

 11. Anastasia Mashkovitch 2 november, 2015at20:04

  hej cykelfröken! jag tog äntligen tag i saken och köpte ett par cykelskor. och när jag sedan skulle läsa mig till hur man fäste de medköpta metallbitarna (?) på skorna och vad man skulle tänka på fick jag upp massor med träffar på din blogg. perfekt juh! ibland får en dock inse sina begränsningar och liksom förlika sig med att jag inte vet vad som är vad med ett par såna här skor, och hur gör jag ens med clipsen? tror att det kommer att sluta med att jag välter av cykeln med skorna fortfarande ihakade. om jag tar med skorna nu på fredag till hötorget, kan du hjälpa mig att inte få fötterna avdomnade? det vore asnajs. // mvh hon som tycker att du spelar grym musik på klasserna.

 12. Användarens profilbild jessica 2 november, 2015at20:27

  GRYMMA människa! Fasen vad glad jag blir! Klart jag hjälper dig! Ta med dem!

 13. Anastasia Mashkovitch 2 november, 2015at21:19

  Haha, härlig att du blir glad! Känns bra att kunna glädja med det lilla :) Jag gjorde ett tappert försök här med att bekanta mig med bitarna med är osäker på om skruvarna ens når ner i fästena (?) i skon. Hur vet man att det är rätt grejer ens? Är oerhört förvirrad över detta. En helt ny värld.

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *