I och med att det finns bussiness i att göra på förkoreograferade klasser samt att många arbetsgivare ser fördelen med att säkerställa vad som levereras, svämmar vi nästan över av färdigpaketerade produkter i gruppträningssalen. Jag säger inte att det är fel, det finns extremt många BRA och FANTASTISKA förkorograferade gruppträningskoncept som både utvecklar instruktören och deltagaren, men det finns fallgropar som i allt annat.

Det finns en trend att bli bekväm, både som arbetsgivare och instruktör. Att få allting serverat på silverfat och bli repetitiv i sitt yrke. Och absolut, det ska inte förringas att det tar tid att sätta koreografi och coachning för att få det bra.  Men man kanske inte kan vara eller får vara så objektiv och så kreativ som man skulle kunnat vara. Produkten ska leveras så som det är bestämt och tycker du att du kanske tex vill jobba i en annan rörelsebana än den förutbestämda så har du inte rätt att ändra det, så klart, då skulle hela grejen fallera.  Vilken arbetsgivare betalar idag för den tid du lägger på att lära dig koreografi eller skapa nya klasser? Ingen. Vilket gör att det sistnämnda, som är det mest tidskrävande, får ännu mindre spelrum.

Jag tycker det är extremt viktigt att blanda upp sin reputitoar med något som gör att du måste tänka själv. Att förstå syfte och effekt med rörelsekedjor och upplägg. Något som får dig att tänka om och ifrågasätta samt utveckla din kreativitet att konstruera upplägg som blåser deltagarna i en positiv riktning.

Många hävdar att enbart köra förkoreograferat får dem att kunna lägga mer tid på att planera coachningen, jag tror faktiskt att du kanske lägger lika mycket tid på den om du skapar klasser själv, rätta mig om jag har fel, men annars har du ingen chans att kunna lära ut eller instruera ditt upplägg.

Än en gång, jag tycker det är magisk och härligt med förkoreograferade klasser som är galet bra men tycker det är extremt viktigt att blanda upp vad du instruerar med moment där du måste tänka hela vägen själv – från början till slut, för att kunna bli en sådan bra instruktör som möjligt.

Leta efter den där perfekta vägen framåt, som inte är spikrak utan svänger och skumpar ibland så du har en chans att utvecklas. 

 

 


jessica

a stunning soul. fabulous spirit. a body as a temple. everything united in the biggest heart. thank you for visiting. remember to stay true to yourself and embrace your inner warrior.

Author posts

Privacy Preference Center