Det här med träningstidningar

Vi satt hemma i min soffa en lite ruskig sensommarkväll. På soffbordet låg en nyinköpt träningstidning. Mina kompisar bläddrade i den och sa spontant något i stil med att det alltid skapar så mycket prestationsångest att bläddra i sådana tidningar. Övningar man inte klarar utföra och så mycket man bör träna – hur ska man hinna allt och på det kroppar som puttar självkänslan lite på kant.

Jag köper träningstidningar i överflöd, dels för att jag vill veta vad som skrivs just nu och dels av nyfikenhet. Oftast bläddrar jag igenom dem och ströläser. Sällan jag verkligen lusläser dem. Jag kan bli irriterad om bilder som beskriver övningar inte är korrekta. Om det är faktafel och om modellerna är osunda eller överdrivet tränade. All massmedia, alla som bloggar om träning och alla som jobbar med träning har ett extremt viktigt ansvar att förmedla hälsa. Med hälsa kommer sunda ideal, glada människor som njuter av livet, starka kroppar i alla former. Hälsa ska aldrig vara ångestladdat.

Hur känner du när du bläddrar igenom en träningstidning? Vilken är din favorit och vilken är den som motiverar dig mest.

30 Comments

 1. Pelle 24 augusti, 2012at09:57

  Jag läste outside och åka skidor förut.. åka skidor fick jag sluta med för att jag blev så inspirerad och åksugen redan i augusti.Jag led helt enkelt för mycket av längtan till snön. Outside hade en massa intressanta och roliga saker i sig som både gällde äventyr och träning. Väldigt inspirerande allt som oftast. Men pga tidsbrist fick jag prioritera branchspesifika tidningar gällande det jag jobbar med. Jag tänkte att istället för att samla tidningarna och läsa dom så ville jag lägga den tiden på att träna eller ha egna äventyr.

  Så, på något sätt har dom både lyckats och misslyckats.. Å ena sidan inspirerat mig till äventyr och träning, å andra sidan är jag inte längre prenumerant..

 2. Martina 24 augusti, 2012at10:04

  Den enda jag läser regelbundet är Fitness magasin, men den har jag ärligt talat börjat tröttna på inspirationsmässigt. Droppen var när de skickade ut en tidning i somras med enbart KOST – som jag tyckte lämnade mkt övrigt att önska.

  Nu läser jag den för att ha koll på de senaste trenderna, inom träning och t.ex. kläder (lite modenördig som jag är). Brukar också gilla vissa träningsprogram som de sätter ihop.

  Så till viss del håller jag med din kompis..

  Martina

 3. Maria - Helt (h)ärligt! 24 augusti, 2012at10:19

  Härligt inlägg och underbart att du förmedlar detta till så många. Håller med om att hälsa ska vara glädje och inte ångest. Träning ska vara kul och inte ett måste. Jag läser ToppHälsa för att jag tycker att den är mest sund och fokuserar minst på ideal och dieter. Den ser hälsan utifrån ett helhetsperspektiv och inte bara kost & träning. Läser även Runners World mellan varven och den fokuserar på just vad den ska – att inspirera läsarna till att bli bättre löpare. Känns skönt att den utelämnar alla dieter och sånt “inne-snack” och bara ser till utveckling i träningen. Tack för en bra blogg, har precis hittat hit!

 4. Malin 24 augusti, 2012at10:30

  Jag läser aldrig träningstidningar, av just den anledningen som du beskriver. En hel livstid har man läst om vad man bör (ska) äta och inte, allt man bara måste träna som bara tar 20 minuter varje dag och hur jäklarns snygg man blir naken om man gör det, har bara lett till en ständigt pyrande känsla av att inte duga. Nu löptränar jag och cyklar Mtb och det händer att jag kör lite plankan eller gör en armhävning då och då. Men….nu gör jag det för att jag tycker det är kul och för att utmana mig själv och INTE för att bli tillräckligt snygg för att duga åt andra. Jag äter det som jag tror är bra för mig och det som känns bra. Jag äter även en del som jag tror inte är så bra för mig men det är så jäkla gott så jag gör det med rent samvete.

  Det enda jag egentligen läser i ämnet är träningsbloggar typ….din. Möjligen också enstaka artiklar ur träningstidningar som behandlar ämnen som intresserar mig.

  Jag blir oerhört inspirerad av dina “Dagens boost”, skönhet och vackra ting är också bra för hälsan! Tack för det!

  Mvh/Malin

 5. soffan 24 augusti, 2012at10:34

  Jag läser iinte så mycket träningstidningar faktiskt. Tycker oftast att de bara innehåller varianter på samma artiklar om och om igen. Nu för tiden köper jag typ bara om det är något reportage om nån kompis som jag vill läsa eller så :P . Lite samma med träningsbloggar. Förr läste jag mycket, nu läser jag bara mina kompisars.

 6. Mor Courage 24 augusti, 2012at10:44

  Jag brukade läsa Fitness Magazine mer förr än nu, även om jag fortfarande köper ett nummer nu och då, t.ex. när jag skall resa någonstans och behöver underhållning på vägen. Jag är mest intresserad av gruppträning, och den borde därför i teorin passa mig. På senare tycker jag dock att FM har fått ett för stort fokus på mat, bantning och utseende och jag upplever det lite som hyckleri när man samtidigt gärna påpekar att man (typ till skillnad från resten av samhället) INTE har detta fokus. Antalet nummer som inte har en smal, vältränad kvinna med bar mage på framsidan är numera lätträknade (trots att tidningen fått kritik för detta). Jag reagerade som Martina här ovan på numret som handlade om “100% KOST” (tror jag var rubriken på framsidan). Wtf, liksom? Vill jag läsa till 100% om kost finns ju en MILJON tidningar som handlar om mat och bantning och som inte handlar om träning.

  Det här gäller nog egentligen inte bara FM, utan träningstidningar generellt. Jag upplever att trenden de senaste åren gått just mer mot bantning (fast gärna med någon annan beteckning, typ diet, deff, kosthållning, kostfilosofi, kostmedvetenhet) och kost och bort från träning. Undantaget tidningar som typ Outside. som handlar om utomhusjox. Vill man läsa om gruppträning n shit känns det som att det snart inte finns någonting, och det är skittrist.

  Jag har inga problem med typ övningar som jag inte har en chans att klara, träningsprogram som jag inte har en chans (eller lust) att följa etc. (hell no, vad skulle det bli kvar om en tidning bara skulle handla om träning på min extremt hobbyartade motionärsnivå), men det här utseendefokuset och vikten av att vara rätt och cool som jag upplever som väldigt plastigt stör mig.

 7. Lina 24 augusti, 2012at10:55

  Jag läser Topp Hälsa regelbundet. Det som får mig att läsa den är peppet jag får utav bla sportmode och lite tips på recept som man kan göra om till det som passar en själv. Övningar som är i tidningarna gör jag aldrig, jag har bra tränare på gymmet som visar mig och det känns tryggare.
  Jag är så trött på alla bantningsmetoder, man ska må bra!
  Jag köpte tidningen STARK för ett tag sedan, den var helt ok, men där behövs det mer mode, inspiration för att tilltala mig.

  Tack för en grymt bra peppande blogg som är dagens läsning! :-)

 8. annica 24 augusti, 2012at11:36

  Ok, de träningstidningar jag läser/läst kanske inte innehåller exakt det jag vill läsa om men jag får aldrig ångest av dem. Jag blir inspirerad och om inte så lämnar de mig oberörda.

 9. Britta 24 augusti, 2012at12:12

  Ok, jag erkänner, jag köper oftast träningstidningar på prenumeration och då endast om man får en schyst premie… Träningstidningar är ofta för generella, ytliga vilket varken ger inspiration eller motivation. Nu läser jag bloggar istället.

 10. madelaine 24 augusti, 2012at12:14

  jag läser inga träningstidningar alls längre. Jag blir sugen ibland och kollar lite vad de innehåller,, men som oftast inget direkt nytt. Läste Fitness Magazine i många år när den kom ut, men det var längesedan nu. Jag har tidningarna kvar och för att vara uppriktig är det typ samma innehåll…
  Jag hittar istället inspiration i bloggar jag tycker förmedlar det rätta budskapet om Helheten och inte i hur man lättast går ner ett par kg eller så.

 11. Träningsglädje 24 augusti, 2012at12:15

  jag gillar STARK för att den inte är så tjejig – och handlar om träning och inte om utseende. men, den skulle behöva lite mer finess ibland. topphälsa tycker jag däremot enbart handlar om att gå ner i vikt på 2 veckor. fitness har en god tanke och är behövd, men man får akta sig lite för tjejfällan i den tycker jag. rw är bara en repris på samma gamla nummer eller den amerikanska varianten. det är trist att HÄLSA inte säljer och att det bara är quickfixes som gör det.

 12. Jasmine 24 augusti, 2012at12:50

  Det är roligt att läsa när man är ute och reser tycker jag :)

 13. Lotta 24 augusti, 2012at13:34

  Jag läser RW och Aktiv träning den senare är egentligen riktad mot män men jag tycker den är bra iaf. Som Sara nämner ovan vill jag inte att tidningar ska vara för “tjejiga” och fokusera på snabb viktminskning och small midja. Det intresserar mig inte öht.

 14. vevve 24 augusti, 2012at14:12

  Jag töttnade på topphälsa och iform och fann nyligen fitness magazine. men i senaste numret märkte jag att de hade retucherat omslaget på ett så onödigt sätt http://veronica.livskick.nu/?p=1090 att jag börjar tvivla på om jag ska fortsätta som prenumerant

 15. Marie Kjellnäs 24 augusti, 2012at14:17

  Intressant att läsa vad ni alla tycker om träningstidningar! Vi känner igen frågeställningarna, på redaktionen diskuterar vi ständigt vårt val av text och bilder utifrån vad vi vill att tidningen ska utstråla. Ibland blir det fel, förstås – men vår målsättning är att lyfta fram riktig träning och riktiga människor. Våra läsare tränar i snitt fyra gånger i veckan, så huvuddelen av vårt material riktar sig till “de redan frälsta” (även om vi har nybörjarguider då och då).

  Angående kost, så lägger vi i snitt 15 sidor (av 70 redaktionella) på det i varje nummer – och det är en ökning med några sidor på senare år. Vi har märkt att intresset för kost har ökat, både i samhället och bland våra läsare, och vill möta detta intresse. Kosttidningen i somras kom till av den anledningen. Fitness Magazine har de senaste 10 åren utkommit med 11 nummer per år – men i år gjorde vi alltså ett tolfte nummer, med kost som genomgående tema. Vi har fått en hel del positiv feedback på detta nummer, och det sålde nästan dubbelt så mycket som en vanlig Fitness i butikerna. Men jag har full förståelse för att man inte uppskattar den tidningen om man är ointresserad av kost.

  Kost är ju ett knepigt ämne, ofta förknippat med kilon som ska bort på si eller så många veckor. Vår ambition är att skriva om hälsosamma matval, utan fokus på bantning. Vi vill ge tips, inte pekpinnar. Men vi är medvetna om att det en läsare uppfattar som en inspirerande guide, kan en annan uppfatta som en smäll på käften. På samma sätt kan en bild på en tjej med vältränad mage sända helt olika signaler till betraktarna – vissa blir provocerade, andra blir inspirerade, och en tredje grupp fäster inte blicken vid magen överhuvudtaget.

  I min värld är tidskrifter som smörgåsbord, jag läser de sidor som passar mig och hoppar över resten. Ibland återkommer jag till en tidning efter några år, och upptäcker att jag nu fastnar för helt andra saker. Vi förändras, och det är få tidningar som följer med en hela livet. Vi som jobbar med att göra tidningar vill förstås ta med varenda trogen läsare från nummer till nummer, men det är svårt att göra det och samtidigt välkomna nya läsare. Varje vecka får jag insändare med önskningar om artiklar som vi redan haft tre gånger i Fitness, och även om vi på redaktionen (och trogna läsare) kan känna att det är “gjort” så gäller det att hitta en balans som tilltalar så många som möjligt.

  Under hösten kommer vi att arbeta med en omgörning av Fitness, och vi är tacksamma för all slags respons kring tidningens innehåll. Mejla gärna önskningar och förslag till mig på marie@fitness-magazine.com!

  Jessica, du härliga människa: Förlåt om jag skrev slut på alla dina bokstäver här på bloggen. :)

 16. Karin E 24 augusti, 2012at14:28

  Den enda tidningen jag läser är Fitness Magazine (är prenumerant). Min motivering är att de är tydliga med vad de står för, vad de vill förmedla, vilka de är, bra variation i innehållet – och jag känner förtroende för redaktionsgänget. Men jag blev jättebesviken på kosttidningen, den ligger kvar hemma med plasten på – jag har alltså inte ens tittat i den då den inte tilltalar mig.

  ToppHälsa har jag läst tidigare, gillar modereportagen m.m. men den är så tramsig och det är så tydligt att de som skriver INTE vet vad de snackar om. Det är väldigt mycket fel i den tidningen vad det gäller “fakta” och instruktioner. Och så är den så överdrivet tjejig. “Kom och spring Topploppet, vi frestar med lösnaglar och ballonger”.

  Runners World läser jag ibland men jag blir så förvirrad av den tidningen då jag inte förstår vem den riktar sig till. Den har en extremt ojämn nivå. Vissa nummer är jättebra men ofta är de supertråkiga och jag kan bläddra igenom hela nummer utan att hitta något spännande. Och då är jag ändå maratonlöpare!

  Det brukar ringa säljare från iForm nästan varje vecka men det är nog den absolut sämsta träningstidning jag någonsin läst, och det brukar jag tala om för säljarna också…

 17. Marie Kjellnäs 24 augusti, 2012at14:44

  Till Vevve: Jag har fått din insändare om detta, och skrivit ett svar som kommer i nr 10. Svarade nu också på bloggen, hoppas du förstår hur vi tänker!

 18. Mor Courage 24 augusti, 2012at15:29

  Angående detta med Fitness Magazine och vältränade magar så är det som stör mig, och många andra, inte primärt att magen är vältränad, utan att tidningen måste gå den enkla och trista vägen att marknadsföra sig med en avklädd tjej. Jag vet att argumentet här åtminstone tidigare har varit att de avklädda tjejerna säljer bättre än de påklädda, men jag kan ju undra hur mycket dubbelmoral man kan ägna sig åt i den frågan och fortfarande vara trovärdig. Kanske dags att våga det provocerande, progressiva greppet att låta även tjejer behålla kläderna på? Jari Ketola behöver inte posera med bar överkropp vad jag har sett.

 19. Åsa 24 augusti, 2012at17:46

  Kul fråga du lyfter här Jess. Och intressant läsning bland kommentarerna. Smaken är som baken. Ser fram emot omgörning av Fitness. Det finns verkligen potential där. Jag är själv intresserad av kost men ogillar när träningstidningar fylls av kostråd och recept.

  STARK en inspirerande träningstidning.

 20. Pingback:Health is the new future « Träningsglädje

 21. Pingback:Hälsa, vikt och träning | Dåligt samvete

 22. Marina 24 augusti, 2012at22:07

  Stod förra veckan och jämförde träningstidningarna i tidnigsstället.
  Jag reagerade på hur hur olika rubrikerna på tidningarna skiljde sig åt om tidningen var riktad till män eller kvinnor.
  “Männens tidningar” var till största del inriktad på ökad prestation, medans fortfarande många av “Kvinno tidningarna ” fokuserar på att tappa kilon.
  Inte alla men många.
  Jag tycker “våra” tidningar kan anamma lite mer från männens.

 23. Användarens profilbild jessica 24 augusti, 2012at22:10

  TACK alla för att ni ger er tid att diskutera ett sådant viktigt ämne. Mera diskussion och TACK Marie som är den enda mig veterligen chefredaktör på en träningstidning som är i diskussionerna där de finns.

 24. Malin 25 augusti, 2012at07:22

  Skippade ToppHälsa efter att det började bli ett mönster av samma typ av “gå ner i vikt med olika dieter”-artiklar. Fitness har jag prenumeret på i något år (men ja, blev också besviken på kostnumret).

  Egentligen får jag numera det mesta i inspirationsväg från träningsbloggar mm!

  När jag någon gång får tag på utemagasinet eller något är det annars en favorit. Även “Vasalöparen” blir jag glad av att se i brevlådan, användbara tips för att maxa upplevelserna!

 25. Katarina 25 augusti, 2012at15:34

  Vad intressant att så många totaldissade kostnumret av FM. För mig är det ett favoritnummer som gav mig massor av inspiration. Bland annat äger jag nu en juicemaskin som används flitigt. Jag har t.om. rekommenderat numret till flera av mina vänner som också tycker det var kanonbra.

 26. Linda 25 augusti, 2012at15:36

  Jag har letat, men inte hittat någon träningstidning som jag fastnat för. Jag gillar inte bilderna, för jag är inte redigerad och vill inte bli det heller. Jag gillar hälsa – inte anorektikerideal!
  Sen är jag inte för att det som gör att tidningarna säljer är alla framsidor med gå ner i vikt – så fort som möjligt kurer. Jag tror att det kan vara sunt att gå ner i vikt, men förespråkar att göra det långsamt då jag tror att långvariga livsstilsförändringar gör att det blir lättare och mer långsiktigt möjligt att kunna hålla den nya vikten.
  Sen är jag ingen pulver/konstiga produkter människa heller. Jag gillar naturliga råvaror och tror att det inte behövs en massa konstigheter i kostväg. För de flesta av oss som läser träningstidningar är inte proteinpulver och annat det vi behöver för att tillgodogöra oss träningen. Jag tror att jag och flera andra helt vanliga motionärer skulle må så mycket bättre av att sluta med småätande, tröstätande, firaätande och se till att äta allt men inte jämt och på regelbundna tider.
  Hmmm jag gillar nog inte träningstidningar….än så länge.

 27. Mor Courage 25 augusti, 2012at17:00

  Jag har ju varit rätt kritisk mot FM här i kommentarsfältet, men jag vill också passa på att plusetta på det Jessica skriver om Marie Kjellnäs; grymt nice att en ansvarig från en av tidningarna vi ältar här kommer in och visar intresse! Tack för det.

 28. Helena 26 augusti, 2012at18:27

  Jag läser Aftonbladets Wellness. Den kanske inte är nån renodlad träningstidning, men det är det jag gillar, att den skriver om allt som rör hälsan och människan, inte bara träning. Precis som Bloggar om träning-bloggarna!

 29. Ida 27 augusti, 2012at13:37

  Jag har precis börjat prenumerera på Fitness Magazine. Det är den enda träningstidning jag hittat som jag uppskattar (men jag har inte läst STARK ännu, den verkar spännande). Det jag tycker är bäst är att FM fotograferar sina modeller själva, och att det är verkliga människor på riktigt, istället för de där urtrista amerikanska köpta fotografierna av lyckliga kvinnor med sallad (http://thehairpin.com/2011/01/women-laughing-alone-with-salad/). Däremot skulle jag vilja ha en unisex-träningstidning. Är våra mål med träningen och våra förutsättningar verkligen så olika att jag och min sambo inte kan dela tidning? Jag tror inte det.

 30. Pingback:<3 sprit | Hos Viktualia

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *