Det här med att äta nyttigt – throwback thursday

Det är ingen hemlighet att jag inte är speciellt förtjust i dieter, påtryckningar från olika håll och kanter om vad vi ska stoppa i oss. Missledande försök till genvägar som skapar osunda och olyckliga “pommesfritesideal”. Det gör mig ledsen att vi väljer mat som saknar näringstäthet och istället fungerar som en utfyllnad för att göra oss tillfälligt mätta medan kroppen fortfarande skriker efter rätt näringsämne och i slutändan hamnar vi i ett tillstånd där vi inte får de resultat vi eftersträvar.

Så skippa dieter och genvägar och produkter med utfyllnad istället för innehåll. Satsa på att göra din kropp stark med smarta byggstenar. Den kommer bli lycklig och du kommer bli gladare, starkare och piggare.


Nyttigt – kärleksfullt – i min värld

1. Bort med alla halvfabrikat. Du vet aldrig vad de innehåller och faktum är att tätheten av näringsämne inte är i närheten av vad som din kropp behöver.

2. Köp färska grönsaker, frukter. Använda färska tomater istället för konserverade i köttfärsåsen.

3. Välj ekologiskt. För så extremt många anledningar. För djuren, för din hälsa, för miljön osv.

4. Prioritera närodlat och säsongsbetonade grönsaker. Det boostar kroppen med olika näringsämne om du varierar ditt intag av grönsaker över året och inte tex alltid gör en sallad med tomater och gurka. Kroppen behöver variation, inte minst dina smaklökar.

5. Riktig mat. Inga sötningsmedel eller mellanting. Använd riktigt socker och riktigt fett – olja, smör etc.

6. Var inte rädd för fett. Snarare tvärtom, ge kroppen bra fetter.

7. Drick vatten. Det är smått fantastiskt att vi har den bästa drycken rakt i från kranen.

8. Ibland – strunta i alla ramar och måsten och ät vad du vill utan att tänka för mycket.

 

 

 

 

 

 

 

6 Comments

 1. Kostvetarstudent 28 februari, 2014at08:15

  Håller helt med förutom en sak, såhär på vintern är det oftast mer näring i frysta grönsaker. Ex kan vitamin C minska så mycket som 70% på en dag på vissa livsmedel! Så kan vara mer näring i en fryst broccoli än en broccoli som antagligen är en vecka gammal.

 2. Rebecka 28 februari, 2014at08:43

  Åh, du har ju alltid så rätt! Tack tack tack! Jag kan ibland bli helt knäpp av allt diet-tjafs hit och dit och till sist vet jag varken ut eller in, trots att jag egentligen vet att det här med dieter inte alls är något för mig och jag mår ju bra som det är, och ändå sätter det så lätt griller i huvudet på mig. Då är det bara så skönt att gå in på din blogg och läsa sånt här. Tack för att du alltid skriver så tänkvärda inlägg!

 3. pernillabredolt 28 februari, 2014at09:35

  Dock tror jag inte att äta t.ex proteinpulver och andra konstgjorda saker samt diverse tillskott dagligen är ett dugg bättre än att t.ex äta halvfabrikat någon gång i veckan i alla fall för medelsvensson.

 4. Pingback:MADELINN: PERSONLIG TRÄNARE

 5. Jenny BredmarJenny 3 mars, 2014at13:14

  Vad är det för fel på krossade tomater? kolla innehållsförteckningen och sluta rata allt som inte är färskt, ex fryst fisk, frysta grönsaker eller konserver. Välj de som bara innehåller ex tomater, https://www.handla24.se/hovslatt/pc-3484-315-tomater-krossade.aspx.

  I dagens samhälle kan vi inte ha alla råvaror färska då vi skulle få slänga så mycket mer. Om vi vill kunna äta köttfärssås året runt är det smartare att använda frysta eller konserverade ingredienser istället för att köpa råvaror som det inte är säsong för.

  Det är även bra för den enskilda bonden att vi fryser in/konserverar varor så att hen kan sälja hela sin skörd istället för att bara sälja det som efterfrågas just nu. Efterfrågan på ärtor till exempel är inte koncentrerad på den lilla tid som bonden skördar utan utspritt över året.

  Såklart ska man alltid kolla innehållsförteckningen så att det inte är massa tillsatser..

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *