Du kan inte träna allt.

Faktiskt. Eller jo om du hade all tid i världen. Och det är inte så himla konstigt att inte hinna med allt och inte träna allt. Framför allt inte om du vill bli bra på något. Du behöver göra avkall på sådant som snurrar förbi i ditt flöde, handstående, PB i löparspåret, den nya klassen på gymmet – osv. Ibland kan jag bli stressad över att jag tagit bort tid från yogan, att jag inte står mer på händer.

Och sen slår det mig, jag vill ju kunna cykla bättre och har valt att lägga fokus på cykling en period nu. Så klart att jag inte kan hinna med allt.  Jag behöver träna det jag vill utvecklas i. Du blir bra på det du tränar helt enkelt. Och lite sämre på det du inte tränar regelbundet.

Det slog mig i dag när jag sprang att jag helt enkelt inte är så bra som jag var innan jag började cykla. Brottades med självförtroendet där ett tag och sedan, typ som en klar blixt, samtidigt som jag passerade Rålis, slog det mig – att jag har valt det. Jag har tagit bort löparpass för att få utrymme för mer tid på sadeln.  Jag har valt bort att instruera massor av klasser i veckan en period och istället kör ett färre antal för att göra dem riktigt bra och inte känna att jag inte räcker till.  Jag kan inte träna allt och kan definitivt inte få utrymme för allt.

Vad jag egentligen vill säga är att jag med kan bli stressad över att jag inte kan gå på händer eller att den där inspirationsbilden på instagram också kan väcka ångest hos mig istället för det motsatt – då brukar jag andas ut ordentligt och fundera på om det verkligen är rimligt att tänka så och att i det stora hela så är min kropp fantastisk på vad den kan och det den inte kan just nu är ok. Och springa gör jag faktiskt ganska bra ändå.

Skruva ned prestationskraven och satsa på att träna det du tycker är kul, vare sig du vill bli bra på det eller inte. I slutändan handlar det om att må bra, på riktigt, utan ångest över uteblivna träningspass eller känslan av att inte räcka till.

[insert]jcmc-3[/insert]

12 Comments

 1. Hasse 31 mars, 2015at12:45

  Precis så är det ju! När jag åker skidor på vintern så kan jag ibland känna att jag försakar cyklingen, men, jag väljer ju faktiskt skidor för att det är så förbaskat kul. Precis som jag avstår handstående och plankutmaningar för att det tar, inte nödvändigtvis tid men, kraft från den träning som jag [för tillfället] tycker är viktigare.

 2. Helena Enqvist 31 mars, 2015at13:05

  Så sant Jessica. Ett jättebra inlägg som behövdes just precis nu. Jag känner i bland att jag skulle vilja vara bra på andra saker, skulle vilja hoppa på utmaningar som känns lite lockande. Blir frusterad när jag inte är så bra som jag var på något förut. Men jag har valt cykel. Då finns inte alltid tiden till annat. jag instruerar bara ett spinningpass i veckan nu och det är så skönt. Jag har inte samma stress över att jag inte hinner med min träning längre.

  Samtidigt känner jag som Hasse vintertid, att jag försakar viktig cykelträning till förmån för mycket skidåkning. Men jag skulle inte kunna ge avkall på det för att bli några sekunder snabbare på cykeln. Ett val jag gör för att jag tycker att det är så roligt med skidor.

 3. Elna 31 mars, 2015at13:10

  Precis sådär resonerade jag i morse när jag gjorde slut med simningen. Det funkar inte, jag hinner inte och jag kanske inte ens vill på riktigt eftersom jag inte tycker det är kul. POW – mer tid till cykelrelaterad träning igen.

 4. Användarens profilbild jessica 31 mars, 2015at13:23

  Jag gjorde med slut med simningen i höstas. Fram för mera cykel och Helena och Hasse – jag tror att det som är kul gynnar allt annat med! Så heja skidåkningen!

 5. Anna Jansson 31 mars, 2015at19:46

  Och för mig är det tvärt om, jag älskar simningen och tycker att den gynnar cyklingen. Så himla lustigt, fast egentligen är det väl som du säger att det som är kul gynnar det andra också. Yoga kan ju också vara bra för cyklingen men jag får inte till det och därför blir det inte kul/av.

 6. Användarens profilbild jessica 31 mars, 2015at22:43

  Man mår ju bra av att träna annat i perioder och simning är magiskt för bröstryggen och en massa annat. Mitt göra slut handlar om att jag har tävlingssimmat och hur gärna jag än vill – så tycker jag att det numera är sjukt tråkigt.

 7. Pingback:Att inte hinna med ALLT. | Rund är också en form!

 8. Emmi - explorista.se 1 april, 2015at08:10

  Bra skrivet! Jag är där just nu också, i en komma-igång-fas. Vill gymma och bygga muskler & styrka, vill löpträna till mig en schysst kondition och vill yoga mig till en smidig, stark kropp. Just nu gör jag lite av varje, som jag har lust med – men tänker att det ska bli lite mer periodiserat framåt. En lagom blandning! :)

 9. Anna 1 april, 2015at08:11

  Åh vilket bra inlägg! Jag tänkte just skriva några rader i min träningsdagbok på Funbeat om att livet är ett enda långt dåligt samvete, men så läste jag detta!

  Ska verkligen försöka ha dina ord i tankarna resten av veckan.

 10. Hanna Göransson / www.hurbrasomhelst.se 1 april, 2015at10:06

  Som om jag skulle skrivit det själv, till mig själv, just idag. Fantastiskt bra inlägg Jessica. Jättebra verkligen. Behöver läsas av alla!

 11. Emilia 10 april, 2015at22:06

  Så bra inlägg!

 12. Pingback:Påskpepp och länkkärlek | Fitness & Hälsa

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *