Du tränar väl inte sjuk?

Den här sommarinfluensan verkar ha tagit sitt grepp om många.  Och jag har också sett att det svischar förbi att man bara tränar “lite” fast man är dålig. Så jag tycker vi tar en vända igen om varför du inte ska träna sjuk.

Vare sig du har halsont eller förkylningssymptom så ska du avstå att träna.

Det vanligaste man gör och som jag är extremt duktig på att råda andra och ganska otålig på att hålla själv, är att avstå ifrån att sätta igång för tidigt. Vila gärna en dag extra när du är symptomfri. Det är också extremt viktigt att sätta igång försiktigt igen och sakta stegra träningen igen, du har inget att förlora snarare tvärtom. Och fundera inte så mycket på vad andra gör efter sjukdom eller under. Ligg ett steg för dig själv och hjälp din kropp att komma tillbaka starkare.

Ingen träning bygger upp kroppen just under träningstillfället, du stressar ditt system och gör dig mer mottaglig för infektioner på kort sikt, precis efter träningstillfället – det är därför du bör tänka efter två tre gånger om du ens funderar på att ta dig till ett gym eller dylikt med infektion i kroppen. Du är inte bara fasligt dum mot dig själv utan också oerhört elak mot din omgivning.

Det är också ganska viktigt att påminna sig själv om att det är i vilan du adapterar till belastningen du utsattes för under träningen och blir starkare och pepprar ditt immunförsvar. Det är också därför det är dumdristigt att inte vila och ge kroppen chans till återhämtning mellan dina pass. Inte enbart för resultaten men också för att hålla dig frisk.

Om du tränar för tidigt, innan du är frisk, stressar du kroppen ännu mer när den redan jobbar för fullt för att göra dig frisk. Där till så sätter du igång ditt kardiovaskulära system och sköljer igenom hela kroppen med infektionen och kan få extremt värre och mycket allvarligare och farligare symptom. Förlänga hela sjukdomsperioden och missa ännu fler träningsdagar. Infektionen kan också hitta ditt hjärta och ge dig, om du har otur,men för livet.

Inget kan vara så viktigt i världen att du inte kan vila lite extra, hellre det än att riskera din hälsa och få konsekvenser som kan kosta dig ditt liv.

Och du, det du tränat innan försvinner inte. Du har kvar det. Uteblivna träningstimmar och sjukdom är en del av livscykeln. Det är liksom ändå ingen ide alls att försöka träna för bättre resultat eller välmående när träningen snarare gör att du får motsatt effekt.

 

[insert]56b8337e08947becfbbbaae9624c919d[/insert]

1 Comment

  1. Emmi - explorista.se 13 juli, 2015at09:54

    Nyttigt att höra, sitter själv med en småförkylning och funderar på om jag ändå skulle ta ett lugnt pass på gymmet. Får vänta till imorgon helt enkelt, tack för påminnelsen

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *