Efter tio och jakten på quickfix

Ofta så har jag tv:n på i bakgrunden när jag jobbar hemma. Dels som sällskap till hundarna och den lilla spanska byrackan som inte är störtförtjust i ljud från trappuppgången, och sedan också som sällskap till mig själv. Oftast har jag på tv:n utan att reflektera över vad som egentligen körs i bakgrunden. Nu har OS varit i bakgrunden de senaste 2 veckorna och det känns lite tomt att det är över.

Idag snurrar efter tio med Malou och jag tappar i vanlig ordning hakan över den skeva bilden av hälsa som TV4 kör ut i etern. Varenda gång letar man efter quickfixen. Allt ifrån att testa 5:2 dieten till att man förbränner mer kalorier om du jobbar stående en hel dag än om du sitter. Och att du skulle gå ner upp till 20kg på ett år! Det är ju lite mer komplicerat än så. Eller att det är bättre att vara hungrig än mätt och att majs inte är bra att äta. S u c k.

Jag tror att och hoppas så klart att avsikten är den vi alla strävar efter – hälsa. Men jag tycker att så många gånger i just Efter tio, blir det lätt lite skevt. Istället landar det ofta i en förstärkning av människans jakt på snabblösningar och ofta är det också extremt lätt att få saker om bakfoten när man enbart lyfter upp en studie och inte kikar på flera långsiktiga forskningsresultat.

 

4 Comments

 1. Maria Sundqvist 24 februari, 2014at10:31

  Håller med dig! Just Malous program är ju förkastligt när det gäller “hälsa”. Jag tror däremot att för oss som har ett arbete där det blir mkt stillasittande är det mkt bättre att stå upp :) Just nu står jag och irriterar mig väldigt mycket på att de förespråkar att vara hungrig framför att vara mätt!! :/

 2. Uppochhoppa 24 februari, 2014at11:37

  Alltså. Malou, kan vi prata lite om Malou?! Så. Himla. Värdelöst. I princip alltid. oavsett anledning man är hemma och har tv’n på i bakgrunden ska man akta sig jäkligt noga för att ha Malou på – extremt fördummande och ofta får exempelvis Marcus Birro gråta ut oproprtionerligt mycket (oavsett ämne). Frågorna som ställs, vinklarna som tas. Nej, nej.

  Nä, på femman kunde man (om jag minns rätt) få lite moralisk familjepredikan från seventh heaven (klassisk amingstv anyone?) och den är ju att föredra alla gånger framför malou. Eller så sätter man på en spellista och gungar med! :)

 3. jennhart 24 februari, 2014at21:36

  Åååh tack för att det bara inte är jag som känner så här!!
  Och håller också med UPPOCHHOPPA i alla ord hon skriver också!

  Dessutom tycker jag också att de tar upp/säger saker sånt som är så självklart
  och som man redan vetat om länge! Gäsp gäsp, liksom! Byter kanal så fort Efter Tio börjar!

 4. Lotta 25 februari, 2014at14:21

  Åh nej. Inte Malou. Tro mig, hon har blivit bättre – och då kan ni ju gissa hur illa det var tidigare. Hon har alltid en förprogrammerad agenda och svarar inte hennes gäster som hon vill så blir hon nästan sur! Minns ett avsnitt för länge sedan då Malou hade bjudit in ngn av gladiatorerna för att prata om droganvändingen (ja, det var så de sa) på gym. Hur många gånger gladiatorn (kommer inte ihåg vem, men ngn av de “mindre”) än sa att han inte var på klassiska gymkedjor utan ist tränade på renodlade kampsportsklubbar så gav hon sig inte.. “Men du som tränar på gym, ser inte du…” ..och hennes snack om dieter.. hjälp mig.

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *