En gång för alla

För femtioelfte gången igår möttes jag av omslag i tidningshyllan som lovar och hyllar mirakeldieter.

Låt oss slå fast att det är ganska enkelt. Egentligen. Det här med kost. Stampa och bränn alla (förbannade) tidningar som hävdar annat. Äter du mer än vad du gör av med går du upp i vikt, äter du mindre går du ner. Dessutom, är din kropp smart, den präglas och minns. Den ställer in sig på att hushålla med energi och spara så mycket som möjligt om du konstant utsättter den för för lågt intag. Att äta för lite under längre tid får ämnesomsättningen att sjunka. Så var smart och utsätt den inte för osunda dieter. Eller några dieter alls. Ät rent och friskt. Tillåt dig själv att leva, kärleksfullt och länge med saker som gör dig glad från insidan. Stoppa i dig mat som är ren.

Samtidigt som jag började skriva detta inlägget, blir jag spammad av Max där de klappar sig själv på axeln med deras nykelhålsmärkta hamburgare och pratar varmt om att man kan gå ner i vikt med hjälp av deras mat och letar efter 6 personer som tillsammans med Max (diet: hamburgare) och coaching ska få ingå i deras Minimize You och bevisa att hamburgare är perfekt bantningsmat. Sjukt.  Jag gillar hamburgare och tycker inte att det behöver nödvändigtvis klassas som dålig mat, men det här är löjligt.

I senaste Svensk Idrottsforskning belyser de just för lågt energiintag hos tjejer. Jag blir både ledsen och frustrerad över att det anses som positivt att tjejer förlorar sin menstruation – då funkar nämligen den hårda träningen. För guds skull – ät inte för lite. Det finns konsekvenser av ett för lågt intag av energi som du kanske inte räknat med. Att förlora menstruationen inenbär att du äter så pass lite att du inte har energi till kroppens basala funktioner. Har du som tjej gått så långt i ditt tränade och dietande att kroppen börjar stänga av kan du räkna med kosekvenser som du inte alls tänkt på.  Brist på östrogen påverkar din återhämtningsförmåga negativt, att käka p-piller är ingen genväg och hjälper inte kroppen så pass mycket som man tidigare trott.

En studie gjord på unga amerikanska kvinnliga löpare visar att risken för att få en skada är sju gånger större med ett restriktivt ätbeteende, jämfört med att äta tillräckligt. ). Näringsbrist, nedsatt hormonell respons vid träning i kombination med en sämre blodgenomströmning i både muskler, ligament och bindväv (tillpåföljd av konsekvenserna av för lågt energiintag), bidrar sannolikt till en nedsatt återhämtningsförmåga och därmed en ökad skaderisk.

Kroppens största proteinkälla är skelettmuskulaturen. Låga nivåer av glykogen, som vid svält, gör att kroppen kommer att använda kroppseget protein för att säkerställa glykosnivåerna i blodet. Detta för att säkerställa hjärnans energiförsörjning. Varje träningspass innebär mikroskador på muskulaturens proteiner. Vilan mellan träningspassen ska under normala förhållanden återställa samt eventuellt öka muskulaturens proteininne- håll beroende på träningsstimuli. Om återhämtningen eller reparation av muskulaturen inte sker kommer muskulaturen att försvagas av träningen och risken för överbelastningsskador stiger.

Så tjejer och killar, ÄT! Lev! Träna för att det är kul.

 

Mumsig måltid efter We Own the Night i Milano med Styleby Run Crew.

 

9 Comments

 1. Remberto Adam Belcourt 2 juli, 2013at13:14

  Äntligen en artikel med sunt förnuft!

 2. Träningsglädje 2 juli, 2013at14:19

  Hoppas Style by-folket äter bra. :)

 3. Sofia 2 juli, 2013at15:49

  Och unna er vin ibland. Ej från tetra-pack eller box!

 4. Gunnilla 2 juli, 2013at18:44

  Så sant. Har nyligen bevittnat en elitjej som inte hade haft mens på år och dag. Det var först efter hennes stressfraktur (som gjorde att hon var tvungen att vila) som den kom tillbaka. Hon trodde det var normalt att inte ha mens när man tränade hårt.

 5. Lina 2 juli, 2013at19:39

  Superbra inlägg!!! Ät, njut, unna och lev!!! :-D

 6. Madelaine 3 juli, 2013at19:45

  De gånger när jag tränat och slarvat med maten har jag ofta blivit förkyld. Ingen succé med andra ord. Därför undviker jag det numera ;).

 7. Martina 4 juli, 2013at10:30

  Halleluja! :)

 8. Susanna 4 juli, 2013at11:51

  Ja, ja och ja! Kloka ord. Detta med lågt energiintag hos idrottande tjejer är ett problem det inte talas tillräckligt om.

 9. Josefin 5 juli, 2013at21:31

  sitter här och trycker i mig resterna av kvällens stenugnsbakade pizza med torkat oxinnanlår , parmesan och mozzarella och läser ditt inlägg. Funderar på varför man någonsin skulle vilja ät för lite. Men samtidigtvet jag ju svaret… Men livet blir så mycket mer värt med energi.

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *