En vecka utan ångest

Ny vecka. Denna veckan tycker jag att vi alla ska satsa på att inte känna ångest eller misslyckad om något träningspass uteblir.

Skruva ned prestationskraven och satsa på att träna det du tycker är kul, vare sig du vill bli bra på det eller inte. Du vet, i slutändan handlar det om att må bra, på riktigt, utan ångest över uteblivna träningspass eller känslan av att inte räcka till.

Det är också extrem skillnad på att faktiskt var en ”Svensson” och glad motionär som vill tänja på sina gränser lite, till att vara en elitidrottare som siktar högre än högst. Många försöker adaptera elitidrottarnas träningsmängd med heltidsjobb, familj etc och ger inte sig själv eller kroppen för den delen, en rimlig anledning till att egentligen belastas så mycket, men gör det ändå.

Jag tycker aldrig någonsin att uteblivna träningstimmar ska bli något som skapar ångest eller skuldkänslor. Alla val vi gör i livet har en mening och tillför dig något som du förmodligen behöver just då. Om du lär kroppen och dig själv att träna för att dämpa ångest, då är inte träningen ett enda dugg hälsosam även om den gör dig snabbare på milen och med ett bättre kolestrolvärde.

Vi har ett liv. Att leva är att vara i nuet. Att vara lycklig där man är just nu. Här och nu.

Hälsa är så mycket mer än timmar på ditt träningskonto.  I en värld där vi börjar jaga resultat och testa våra gränser allt mer, aldrig har motionsloppen varit så fullbokade och snabbt dessutom, är det viktigt att stanna upp i bland och fundera på varför vi gör de valen vi gör och för vem.

Det kan vara så mycket mer effektivt att få in 3 ordentliga kvalitativa träningspass i veckan, få tid till återhämtning, sömn och livet i helhet än att forcera in ett träningspass varje dag som bara stressar ditt system och bryter ned dig.

Varje människa är unik. Vi har olika förutsättningar att adaptera till träning och olika mål och livsrytm. Aldrig någonsin jämför dig med någon eller stressas av din omgivning. Dina val och dina timmar på träningskontot är dina och välinvesterade till dig själv om du väljer att göra dem med omtanke till just dig själv. Lika viktiga är vilodagarna vare sig det är en eller flera på raken.

 

upper-back-mobility-11

 

4 Comments

 1. Lisa 12 oktober, 2015at19:12

  Tack för detta inlägg, det betyder mycket för mig! /Lisa

 2. Hanna Flordal 12 oktober, 2015at19:31

  Så otroligt bra skrivet och så sant. Detta gäller ju faktiskt inte bara träning utan livet överhuvudtaget. //Hanna F

 3. Helen 12 oktober, 2015at21:59

  Behövde läsa detta ikväll, tack kloka du :)

 4. Maria 14 oktober, 2015at10:39

  Tack Jessica för dina kloka, inspirerande och underbara inlägg. Igår efter att ha tränat flera dagar i rad (och läst ditt inlägg) gick jag hem, lagade mat i lugn och ro, plockade undan hemma, tände ljus och myste i soffan. En vilodag helt utan ångest. Ibland behöver vi bara en påminnelse. Kram!

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *