Är datumet många cyklister skriver upp i kalendern och ringar in med rött eller någon annan färgglad färg. Också datumet då många börjar knappra D-vitamin och kryper in inomhus upp i sofforna framför tv:n. Det är dagen då många cyklister startar upp träningen inför nästa säsong. Och just i år kanske motivationen är på topp eller så känns det lite tungt att igen träna utan att veta hundra att nästa säsong blir som vanligt.

Vi längtar efter en normal säsong. Vi längtar väl efter att mycket ska bli som vanligt igen och vi kan inte veta det, det har vi å andra sidan aldrig kunnat, men just nu är det nog mer uppenbart för oss alla att man inte kan räkna med att det blir en normal cykelsäsong. Vi måste fortsätta hålla ut och just nu ska vi helst undvika att gå till gym. Det är så, verkligen, att tålamod och en blick lite lyft bortom horisonten är det som gör att vi tillsammans klarar oss ur det här.

Vi ska ägna det här inlägget åt just vinterträning och lite tankar omkring den, investerad tid, prestation och hälsa – helt enkelt ämnen som kan appliceras på alla människor vare sig du är cyklist eller tränar något annat. Hur du ska tänka och hur du ska lyckas hålla huvudet över ytan när höstmörkret och pandemin får våren och tävlingar att verka lång bort. Och tävlar eller cyklar du inte, tror jag här finns lite nyttiga verktyg för dig ändå.

Jag är precis en av dem som har det där datumet inringat. Fast i år är cirkeln inte lika skarp. Det är som allting annat, “inte som vanligt”. Känns som det var precis Cape Epic ställdes in. Året har passerat så långsamt och också så snabbt. På måndag går jag in i uppbyggnadsperioden och startar om systemet – med en viss ovisshet om Cape Epic 2021 kommer bli av eller ej. Och jag tänkte ge dig och mig några råd på vägen under vinterträningen. Det är lätt att man springer på lite för hårt och lite för snabbt när motivationen finns och det var ett tag sedan dagarna var inrutade med planerad träning. Så himla vanligt att all kraft och energi ges åt just de här veckorna som är längst ifrån målet och sedan klingar motivationen av ju närmare målet man faktiskt närmar sig.

SCOTT – she’s out there – Stockholm

Under min tid sedan slutet av 90-talet (!!!) tills nu har synen på inomhusklasser förändras och ordet spinning är förknippat med lite bättre upplägg än enbart snabba jumps (upp och ner i sadeln i takt med musiken) och vers- och refrängcykling. Och det är framförallt nu under hösten när det är lite mindre motiverande att cykla ute som inomhuscykeln inte förkastas och spinnigklasser ibland kan vara ok för den “inbitne cyklisten”. Jag vill säga att alla typer av cykelklasser behövs. Av den anledningen att allt som får oss till att röra på oss (skadefritt) är bra. Så välj med omsorg det som får dig att uppfylla dina mål och framförallt, må bra.

Men innan du börjar planera för fullt, ta en liten stund och fundera på:

Du tränar kanske för ett mål du har. Målet kan vara kopplat till en prestation eller upplevelse. Det kan vara helt och hållet drivet av prestation eller din hälsa och välbefinnande. Eller både och. Viktigast är att du inte tränar för någon annan och du har identifierat vad du drivs av.

Att träna för att vara stark i vardagen eller stå högst på pallen, kräver olika investeringar av dig själv. När du tänker på varför du tränar, har du säkert vidrört din målsättning. Målsättningen behöver du har klar för dig för att veta hur mycket av din tid du ska lägga på träningstimmar och hur du ska träna för att nå ditt mål. Att vara hälsosam kan ibland vara långt mycket mer utmanande än att aktivt vilja köra i mål på Vättern och vice versa.

När man “grundtränar” så vill man successivt öka belastningen och träningsstressen på kroppen och balansera det med återhämtning så man får en prestationshöjning. Man vill helt enkelt vli starkare och uthålligare än utgångsläget. Har du inte haft en säsongsvila, så bör du verkligen ha det för att ge dig själv och kroppen möjlighet att ladda om.

Stressa inte – det är långt till säsongen.

Gasa igång med försiktighet. För många timmar direkt belastar inte bara motivationen utan kan också innebära överbelastning med skador som följd.

Slarva inte med återhämtningen. Det är balansen mellan träning och återhämtning du har den magiska nyckeln till prestationsförbättring.

Träna varierat ett bra tag till, säger det igen – det är långt kvar till grundträningen ska vässas med formtoppning och nästa säsong är här.

Du kan inte ta igen uteblivna pass genom att köra lite extra. Extra är aldrig bra i det här fallet. Håll dig till planen och se helheten istället för enskilda träningspass.

Glöm inte att ha kul! Livet är för kort. Verkligen för att göra saker utan att det känns bra. Drivkraften ska inte vara ångest eller prestationskrav från någon, inte ens från dig.

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *