Vi har frågestund – här finns massor av frågor som jag kommer besvara och har du något du undrar över, ställ din fråga här eller i ursprungsinlägget.

Cykelskor

Ja jag skulle hemskt gärna vilja ha tips på någon bra cykelsko! Har kört spinning ett tag men med vanliga träningsskor och vill köpa ett par riktiga, men jag har insett att det är en djungel. Har ju ingen koll alls. Så har du något tips på en bra cykelsko för en vanlig hobbymotionär=)?
Sedan tänkte jag också fråga om ditt bästa antistress-tips?

Tack för att du frågar – jag passar på och berätta lite varför man bör investera i cykelskor och varför du mest troligen efter att ha kört med dem, aldrig kommer vilja köra utan. En cykelsko borde vara lika självklar som en bra sportbh eller löparskor.

Det är också en investering som håller extremt mycket längre än en vanlig träningssko – eftersom den inte behöver bytas pga att dämpning etc slits ut utan mer för att den till slut förmodligen luktar illa. Dock så kan man undvika det med i det längsta om man har strumpor i skorna, tar ut sulorna och låter dem torka osv.

Varför det är så himla mycket bättre med ett par cykelskor beror på att du ökar din effektivitet när du trampar. Skon är gjord för att du ska kunna överföra kraften från benen till pedalerna – en cykelsko har ett bra hälgrepp och behöver vara styv och hård i sulan tillskillnad från en löparsko som är betydligt mjukare i jämförelse ochgjord för att tex hjälpa dig under ditt löpsteg med dämpning och support.

Därtill så på nästan alla cykelskor så sitter du också fast i pedalen för att bli effektivare i att dra uppåt.

Det som alltså händer när du cyklar med en cykelskor är att du får en bättre kraftöverföring till pedalen. Du kan involvera fler muskler, får bättre ekonomi i rörelsebanan och genererar större kraft på pedalen. Du blir både en starkare, mer ekonomisk och med andra ord en bättre cyklist.

Du slipper också den domnande känsla i fötterna som lätt kommer när man sitter med för mjuka skor på pedalen. Det här med att korgen ibland är för liten eller för stor och begränsar dig att få pedalen precis under den bredaste delen på foten, försvinner. Pedalen vill du alltså ha där du kan få mest kraftutveckling under foten.

Det är verkligen enbart fördelar med att köpa en cykelsko och du kommer aldrig vilja cykla utan igen. Är du osäker på hur du kommer i klipset på pedalen, be instruktören om hjälp. Vi är där för att hjälpa dig.

Jag tycker, att om du cyklar inomhus – köp ett par skor. Det är värt det alla gånger.

Butiken eller någon annan monterar på clips på skon. Tyvärr så tar det ofta stopp där. Det kan bli lite olyckligt fel om man inte håller koll på just  den lilla metallbiten under skon. Att man faktiskt cyklar med den och ställer in den rätt för att undvika felbelastning.

Om clipsen är placerade i fel vinkel så att hälen antingen pekar för mycket utåt eller inåt så belastar du ligamenten i knä- och fotled tokigt och du kan få ”oförklarliga” problem när du tex springer och går. Det kan faktiskt vara så att du inte känner något alls när du cyklar utan enbart när du gör annan aktivitet och anledningen kan vara clipsens placering.

Clipsen kan du också skjuta fram och tillbaka, dels så påverkar det var du har din ”pushpoint”, dels så kan det kännas obehagligt och domningar kan komma krypande om du får tryck precis på nerver i foten. Utöver detta så påverkas underbenet av clipset placering i längdriktning fram  och bak. Pressar du ned hälen för mycket aktiverar du framsidan av vaden onödigt mycket, tvärtom gäller om du pekar med tårna nedåt, då kopplas baksidan av vaden in mer än nödvändigt. Det kan förstås ge irritation och friktion vilket i sin tur kan leda till till en kedjereaktion av problem över dina ligament hela vägen upp till höften.

En korrekt placering är att om du ser dig själv framifrån ska knäet peka rakt fram och ej tendera inåt eller utåt. Be någon kika när du sitter på cykeln. Det finns också fantastiska inläggsulor, typ som i löparskor som korrigerar foten mer eller mindre i pronation/supination. Jag har sådana i alla mina cykelskor.

Jag cyklar ju bara i Specialized och kan egentligen bara rekommendera skor därifrån om jag ska utgå från min erfarenhet. Men det finns självfallet en massa andra bra märken på arenan. Beroende på vad du är ute efter så får du i princip i alla fall en bättre sko att cykla med än en träningsko som är mjuk och som inte har spd så du sitter fast i pedalen. Jag tänker, lägg vad du har budget till. Testa skon och välj en du gillar. T ex kan du kila in till mina kompisar på Specialized Concept Store i Hammarby Sjöstad och hälsa från mig.

Sista frågan om anti-stress får ett eget inlägg.

Lycka till!

 

Varför du ska ha cykelskor

Varför du ska ha cykelskor

Varför du ska ha cykelskor

 


jessica

a stunning soul. fabulous spirit. a body as a temple. everything united in the biggest heart. thank you for visiting. remember to stay true to yourself and embrace your inner warrior.

Author posts

Privacy Preference Center