Fråga om fettförbränning

Jag är kanske lite sent ute nu, men den här frågan dök upp inom mig för ett par dagar sedan, och har inte lämnat mig senda dess…
En kollega och jag kom in på det här med att träna för att bränna fett. Jag håller själv på mkt med konditionsträning och tränar ofta med hög puls och svettas floder. Min kollega är ingen som tränar mycket, men har nu börjat lite smått och då främst sitta och trampa lugnt på en motionscykel hemma. Hon menar då att hon håller på med fettförbränningsträning. Började då fundera på kring de här olika zonerna som visas på maskinerna, en zon för fettförbränning och en för kondition. Är det så att jag som alltid ligger i konditionszonen inte förbränner fett? Eller hur hänger det här ihop? Hoppas du förstår vad jag menar.

Tusen tack för att du frågar och alla frågor är alltid välkomna även om jag inte skrivit specifikt att vi har frågestund – jag älskar frågor.

Det här med fettförbränning är något som sätter så extremt mycket griller i huvudet till höger och vänster och öppnar upp dörrarna för pengagiriga nissar som ser möjligheten att tjäna storkorvan på okunskap och människans ständiga jakt efter att passa in i en mall.

Mitt enkla svar är man kan aldrig förlita sig pulszoner som autogenereras från formler som också är generella.Skit i vad maskinerna visar med andra ord. Det är helt irrelevant och stämmer för det mesta inte alls. En maskin som utgår från generell data kan omöjligen ha koll på din maxpuls, aneroba tröskel, fatMax osv.

Just där och då under aktiviteten så är er huvudsakliga energikälla olika men eftersom ni också är två olika personer så är ni också olika i allt. I huvudsak kommer du garanterat nyttja snabbare energikällor och din kompis tvärtom. Däremot kommer du garanterat göra av med mer energi och putta upp din energiförbrukning.

Sedan är det så här kortfattat – om ni tränar båda 60 min, men du bokstavligen kör skiten ur dig och din kompis kör lågintensivt – kommer du plocka energi från snabba energikällor tills de är slut och också använda fett. Din kompis kommer, i och med att hon inte ligger över sin aneroba tröskel plocka större andel från fett men använder även snabb energi. Däremot så har du förbrukat mer enerigi och påverkat din ämnesomsättning mer än vad din kompis gjort över tid och också totalt, vilket också kanske, beroende på vilka genetiska förutsättningar och hur pass hårt du kört över din tröskel ändå förbrukat mer fett än vad hon gjort under den timmen.

Så här är det. Ju bättre kondition du har desto bättre är kroppen på att förbränna fett (fettoxidation) och att träna varierat både lågintensivt och högintesivt ger dig förutsättningarna att just få en bra kondition.

Jag tycker också att ni istället för att prata om att förbränna fett ska fokusera på att få en bra kondition så kommer allt annat på köpet.

Sedan är det inte alltid så himla enkelt – det finns massor av faktorer som också påverkar fetförbränningen över dygnet. Träning är så klart en men just där ni tränar bör fokus vara en träningseffekt istället för fokus på förbränning. Vad vill ni kunna göra med era kroppar som verktyg? Starkare hjärta för att kunna springa längre tex.

Hoppas att det gav er lite svar. Det viktigaste svaret eller mer fråga tillbaka – träna för att det är roligt och för att göra kroppen starkare och uthålligare. Strunta i energiförbrukningen under passet – det löser sig i slutändan ändå.

Och vet ni – fortsätt fråga!

9 Comments

 1. Camilla 4 februari, 2015at23:28

  Åh jag bara älskar såna här inlägg hos dig

 2. Camilla 4 februari, 2015at23:29

  Åh jag bara älskar såna här inlägg hos dig -:)
  Jag sökte på cykelskor häromdagen, har (självklart) cykelskor eftersom jag själv är instruktör. Men får erkänna att min kunskap stannar där – mina är fastskruvade i affären. Har bråkat med en fot under snart ett år, löpningen har fått vara boven men jag har kännt att de inte känns helt sant – och nu läste ja något om att jag kanske borde kolla grundligare klips inställningarna och fundera på inlägg. År de vanliga inlägg för skor du lägger i cykelskor också?

 3. Sandra 5 februari, 2015at08:38

  JAg vill också ställa en fråga :) Det handlar om klassupplägg. På min träningsanläggning har vi olika typer av spinningpass. “vanlig” spinning, spinning backe och spinning intervall. Instruktörerna har lyckats bygga klasserna efter vad man kan förvänta sig av klassens namn. Själv Kommer jag från gruppträningsvärlden med step, afro etc. så har ingen aning om hur ett spinningupplägg “ska” vara. Så Jag har ett par funderingar.
  – uppvärmning är ofta “bara”trampa genom låt 1 och “känna” på “positionerna” i låt 2. Är detta så som ett uppvärmningsupplägg brukar vara?
  – EFter varje genomförd låt låter instruktören nästa låt spela medan hon förklarar låtens upplägg, för att sedan starta om låten och köra upplägget. Är detta också ett vedertaget sätt att instruera på? Jag hade föredragit en löpande klass, där låtarna följer på varandra utan uppehåll och att instruktören har förmåga att guida under tiden?
  – Är det vanligt att deltagarna själva får bestämma hur mycket motstånd som ska vridas på under en hel låt? Vi får visa “tummen upp” när vi tycker att alla ska lägga på. Och det är upplägget för en låt.
  – när man cyklar tycker jag det är svårt att få till både “press” och “dra” när jag trampar runt. Press är enklare sittande och dra är enklast stående. Hur får jag en jämn fördelning av kraft i mitt “tramptag”?
  – När låtarna är slut och det är dags för “nedvarvning” trampar vi och stretchar samtidigt. Är detta också något som är vanligt? Hade tyckt det vore bekvämt med en kortare nedvarvning och sedan stretch, för att fokusera på en sak i taget.

  Phu, det blev många frågor. Hoppas på att få höra dina tankar kring mina funderingar, som förhoppningsvis gör mig något klokare! /Sandra

 4. EmmaS 5 februari, 2015at14:23

  Ditt svar öppnade för nästa fråga (som du säkert svarat på tusen gånger, men som jag ändå skulle uppskatta att få ännu ett svar på…): Hur tränar man bäst för att förbättra konditionen?

  Jag tränar så gott som varje dag och försöker varva styrka, kondition och rörlighet. En vecka kan innehålla:

  * 1-2 spinningklasser alt något eget konditionspass
  * 1-2 crosstrainingpass, som innehåller både styrka och kondition
  * 1-2 rena styrkepass
  * 3-4 Yogaklasser alt någon gång pilates
  * Vardagsmotion i form av 45-90 min promenad till och från jobbet, om vädret tillåter

  Styrkan är OK, rörligheten är OK, men konditionen… Jag blir bara inte bättre. Vad gör jag för fel?

  Ska man kanske prioritera kondition en period – och hur ska man träna då?

  Ibland undrar jag dessutom om inte de olika delarna “slår ut varandra”. Jag kan t ex konstatera att jag utvecklas mycket mer i yogan, när jag inte styrketränar, eftersom styrkan gör mig stel. Fast det struntar jag i.
  Hellre stel och stark än svag och vig!

  Men Konditionen? Den kan väl ändå inte bli sämre av yoga och styrketräning… Varför blir den inte bättre? Kan du ge lite tips?

 5. Användarens profilbild jessica 6 februari, 2015at10:22

  Älskar era frågor – tack! Svar kommer!

 6. anna 6 februari, 2015at13:19

  Hej!
  Jag frågade om musik i förra inlägget du uppmanade oss att fråga…
  Har dock en fråga till och den rör cykelspecifik styrketräning. Jag skulle uppskatta ett inlägg om styrketräning som lämpar sig för cyklister (och i mitt fall, gärna med fokus på bål – rygg & Mage). gärna ngt om tung styrka vs uthållighetsstyrka – ngt som är att föredra som cyklist? exempel på övningar?
  Tack tack & trevlig helg

 7. Madelaine 7 februari, 2015at10:13

  Alltså, jag känner ju inte dig, men du ska veta att du har en beundrare ;) ♡
  Jag älskar ditt budskap över hur vi ska se på oss själva och vad vi bör lägga fokus på.

 8. Användarens profilbild jessica 8 februari, 2015at19:40

  Tack alla och tack Madelaine ❤

 9. Anna . P 9 februari, 2015at08:17

  Tack för detta svar!
  Jag tränar för att jag tycker det är fantastiskt roligt. Det hoppas jag att jag kommer fortsätta göra! :-)

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *