Att Sverige är något alldeles speciellt med vår oslagbara natur i kombination med allemansrätten är något vi svenskar ofta tar för givet – medans omvärlden tappar hakan av friheten vi har att röra oss i förtrollande landskap. Att våra svenska fjäll med sin mjuka och inbjudande former gömmer ett mecka för cyklisten som älskar grus och kanske den hetaste cykelformen just nu, kunde man kanske ana. Men så här bra? Ja – Skandinavien är stället att åka till om du vill cykla riktigt, riktigt bra grus.

Tillsammans med She Rides (via mig) Abloc, Guided Heroes och Skistar var vi ett gäng härliga individer som testkörde och utvärderade något som förhoppningsvis kommer din väg nästa år. Är man nyfiken av sig så har man säkert redan listat ut och sett att vi cyklat mellan Lindvallen och Trysil och sedan tillbaka igen. Vi hade otroligt kul och bjöds på allt man bör bjudas på när man är i de svenska fjällen på sommaren – det innefattar strålande solsken, mygg, regn, myggfritt (inte givet i den ordningen såklart), god mat, exemplarisk följebil o depågodis, sömn i fjälluft och skratt – mycket och många sådana.

Får ofta frågor på vilken gravel jag cyklar på, så passar passar på och berätta det:

Jag cyklar på en Scott Addict Gravel 10. Vi har bytt drivlinan till singelklinga 44T och en 10-50 kassett, samt Eagel AXS bakväxel, vilket jag tycker funkar bra – även upp till toppen när vi väl kom till Trysil där vi klättrade i 6 km och plockade 600 hm.