Hög eller låg kadens

Äntligen är det på tapeten ordentligt. Något som jag har försökt skaka om Cykelsverige med, sedan jag började instruera cykelklasser. Att gå ur takt. Att få oss att förstå att takt handlar om samma sak som att lägga på vikter på en body-pump-stång. Vi är alla olika. Och har olika förutsättningar. Vi är tränade olika. Och har olika behov och mål med vår träning, vilket betyder att vi behöver träna olika saker för att komplettera det vi är bäst på.  Det innebär att det inte går att likrikta och generalisera en siffra på ett pedalvarv i en cykelsal, om du vill vara en lyhörd instruktör som ser till deltagarnas bästa. Det gör det smått skrämmande att vi då i flera år, har tvingat våra cyklister att gå i takt till musiken och att musiken vi spelar främst och mest på klasser runt om, ligger mellan ca 124-132 i BPM vilket ger en kadens på 62-66 RPM. Där tränar vi alltså främst och mest våra deltagare. Och som vi vet, är det väldigt sällan den ena är den andra lik.

Sedan urminnes tider (det känns så när jag tänker på att jag instruerat spinning sedan slutet av – håll i er nu – 90-talet) har deltagarnas takt styrts av musiken eller instruktörens – väldigt sällan, inte ens idag, pratas det om fördelarna och träningseffekten på hög och låg kadens. Och att träna varierat i olika tempon för att få allsidigheten som cyklist och vanlig motionär.

Det är en träningssak att hantera hög kadens – och låg. Och bygger på dina individuella förutsättningar, inte instruktörens eller musikens takt.

Att få en siffra som säger att den här kadensen är den mest optimala är lika dumt som att säga att maxpulsen styrs efter ålder. Sedan kan man absolut säga att om man är tränad och därmed stark och uthållig i ett brett spann av olika kadenser, så vinner man sannolikt mest på att ligga i det högre registret. Men då krävs det också att du är bekväm där. Är du otränad och därmed ovan i ett tempo kommer det inte göra att du presterar bättre i det tempot utan förmodligen sämre.

Eftersom alla har olika träningsbakgrund, förutsättningar och mål är det viktigt att låta alla trampa i sin egen kadens, men även våga tvinga dom utanför sin comfort zone ibland för att utvecklas och få allsidig träning och därmed och stärka sina svagaste länkar och på sikt kunna prestera mer optimalt över ett större register förändringar.

Vi ska och bör acceptera mångfald och olikheter överallt i samhället – även i cykelsalen.

Hög eller låg kadens
Hög eller låg kadens

6 Comments

 1. Camilla 6 november, 2015at00:22

  Såna här inlägg är något av det bästa med din blogg ?
  Jag skulle gärna läsa ett inlägg om just fördelarna med låg & hög kadens och variationen. Ja försöker själv variera kadens på mina klasser och påpeka att det är okej att gå utanför en stund om det är det kroppen behöver/vill – men ja har en bit kvar till att skäppa dom mer & känner inte att ja riktigt har kunskapen att förklara hur dom och jag ska tänka. (och även företaget ja jobbar för – fick en del kritik senaste utvecklingsträffen för att ja inte alltid låg i kadens och inte heller deltagarna.)

 2. Nathalie 6 november, 2015at07:30

  Så jävla bra läsning!! Tack Jessica, du är grym ?

 3. Jens Westergren 6 november, 2015at08:07

  Hög OCH låg kadens :-)

 4. Carina 6 november, 2015at10:57

  Du har helt rätt i att det måste vara upp till deltagarna vilken kadens som de bör hålla men min erfarenhet är att om ledaren är tillräckligt skicklig i att anpassa tempot i musiken med önskad kadens så kan musiken vara en fantastisk drivkraft. Jag har varit på alltför många pass där takt i musik och förväntad insats avseende kadens inte alls stämmer överens och det är, om man som jag gärna följer musiktakten, ganska frustrerande.

 5. Användarens profilbild jessica 7 november, 2015at09:54

  Jag håller delvis med och visst ska instruktören jobba med musikens – det gör jag med. Men musiken har en takt och den takten väljer instruktören och den behöver inte vara rätt för dig – av tusen olika anledningar som bottnar i din träningsbakgrund. Har du en klass på 60 deltagare sitter det 60 deltager med olika förutsättningar. Musiken har fortfarande enbart en takt inte 60.

 6. Linda Tillemar 11 november, 2015at16:54

  Jag älskar dina inlägg om cykel.
  Du utbildade mig för snart 4 år sedan – vad tiden går. Men fortfarande behövs uppfräschning, som jag får mycket här via din blogg.

  Jag säger ofta till mina deltagare, cykla i takt, eller ur takt.
  Det är bara DU som vet hur din kropp fungerar. Jag är bara här som stöd/vägledare – hur vi tar oss till målet är upp till var och en.

  Sen kan jag väl erkänna att jag älskar fartlek och vers/refräng-cykling. Och det är även något som fortfarande går hem där jag instruerar.
  Men man cyklar man i den takt man själv känner passar.
  Min tilltänkta takt passar ju egentligen bara mig :)
  Dock har jag nästan helt fimpat “tunga backar” med seg cykling, som jag körde oerhört mycket när jag precis började instruera för 5 år sedan.
  Nu går det i snabbare tempo och takt.
  kram bästa!

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *