Så här tycker jag

Jag fick två frågor som jag tänkte lyfta upp i ett separat inlägg där ni undrat lite om min åsikt. Jag tror att båda “frågorna” är så vanligt förekommande att jag tycker vi diskuterar dem. Vad tycker ni? Mina svar på frågorna och åsikt finns nedan – jag är nyfiken på vad ni tycker.

 Fråga 1.

Vi har en ny instruktör på vårt gym. Han verkar trevlig och kunnig på alla sätt, men gud vad jag blev irriterad i går när han sa till mig:
– ”du ska se att det blir lättare när du har kommit igång med träningen”.

Kommit igång????? Jag har tränat i åratal. Ofta varenda dag. Jag kände mig helt tillplattad.

Strax innan hade han också sagt att jag borde träna enbart nybörjarklasserna.

Efteråt tänkte jag mycket på det här. Jag tror att en av förklaringarna kan vara ålder. Jag är 50, jag har en del gamla skador, jag är inte supersmal (men däremot helt ”normal”). Kanske har han svårt att förstå vad ålder gör med en kropp. Kanske jämför han mig med en 20-åring.

Men det är ju så himla dumt att som instruktör få kunderna att må uselt. Tyvärr är det inte första gången det händer. Jag har varit med om det flera gånger förut.

Hur tänker du?

Jag blir så himla ledsen när jag läser det du skriver. Som instruktör har du ett sådant extremt stort ansvar, ett större ansvar än vad många inser när kastar sig ut och börja leda klasser. En instruktör har som huvudsakliga uppgift att sprida träningsglädje och hälsosamma budskap. Och inte minst, se och bekräfta alla deltagare. Att kunna läsa sina deltagare är svårt men en otroligt viktigt del i att vara instruktör. Och jag förstår att du blir ledsen över att få en sådan kommentar.

Vet du, jag tror att det egentligen allra minst handlar om dig, din ålder eller ditt utseende. Faktiskt. Utan mer om att instruktören är oerfaren och projicerar massa fördomar. Om man kikar på tex världseliten i vilken sport som helst så ser alla olika ut och alla är olika gamla, mer eller mindre. Vi är gjorda för att vara olika, inte stöpta i samma mall. Jag tycker, även om det är svårt, att du ska låta det rinna av dig och kan du och orkar du, framför feedback till instruktören eller anläggningen – konstruktiv sådan så klart.

Stå på dig och fortsätt precis som du gör, men släng in några vilodagar, och njut av att vara du och inte minst, leta upp instruktörer som motiverar dig och får dig till att just känna dig fantastisk.

  Fråga 2.

Jag har en fråga till dig. Du har ju skrivit mycket om det här med att man ska respektera instruktören och hur man ska bete sig när man går på gruppträningspass. Jag är själv ledare och idag rann bägaren över. Jag leder skivstång och så fort sista jobbiga låten är slut smäller folk igen sina brädor (det låter väldigt mycket!!) och går innan nedvarvning och avslut är klart.
Vad har du för tips till mig som ledare. Vad kan jag säga till alla innan passet som får dom att förstå att passet är genomtänkt från början till slut? Jag vill ju inte låta elak men bara få dom att förstå att det inte är ok att gå innan…

Hoppas du förstår min fråga :)

Åh – jag har så många tips faktiskt.

Först och främst så måste alla instruktörer på anläggningen ha samma förhållningssätt. Anledningen till att deltagarna gör så är för att de inte fått ramar och riktlinjer. Och de enda som kan sätta dem är instruktörerna. Vänligt och bestämt visa var skåpet ska stå. Ta upp det när ni har möte och med den som är ansvarig. Tillåt helt enkelt inte att man börjar plocka undan grejorna förrän klassen är slut.

Och jag känner med dig, man vill inte var elak eller otrevlig, men oftast ligger den rädslan just hos oss själva, det är så många som tvärtom kommer till att uppskatta att man är tydlig och vägleder med glasklara ramar. Jag hade om jag var du, innan klassen börjat efter du presenterat dig, sagt med glimten i ögat att du upplevt att många plockar undan innan klassen är slut och att det inte är ok. Man väntar tills efter nedvarvningen och ni sagt hejdå.

Om det ändå sker under nedvarvningen, hade jag påpekat det igen kort och koncist, “vänta med att plocka undan”.  Hoppas det hjälper.

3 Comments

  1. Marie 22 september, 2014at16:24

    Fråga 2: absolut ska man respektera passets början och slut. Jag smet från ett pass igår för att hinna i tid till nästa. Det hade funkat med båda passen om ledaren på det första hade börjat i tid och avslutat i tid. Men hellre än att störa alla på pass två som dessutom var yoga så var vi många som smet lite i förväg.

  2. Anna Kassfeldtnna 23 september, 2014at20:24

    Jag är kluven till fråga 2. Jag har instruerat i många år nu och när jag på allvar började individualisera min egen personliga träning så kände jag att mitt instruerande tog ett kliv framåt. Jag har lyssnat på ditt och Träningsglädje-Saras podavsnitt från i somras om hur en bra tränare är några gånger och det inspirerar mig mycket. Jag håller med dig, jag gillar inte att någon lämnar ett pass förrän det är klart, mitt upplägg gäller 40 minuter – varken mer eller mindre – men samtidigt känner jag inte att jag kan styra över någon annan, vill de gå känner jag inte att jag kan tvinga dem att stanna kvar. Däremot kan jag uppmana till det. Förut har jag nog inte varit tydlig utåt med mitt syfte med mina klasser, men nu startar jag varje klass med just det och där kommer min önskan att alla stannar klassen ut. Vi har inte ett stort problem med att deltagare går från klasserna visserligen, men det förekommer absolut (även bland instruktörer som går på andras klasser).

  3. Användarens profilbild jessica 23 september, 2014at20:47

    Älskar det här – det är så himla viktigt att diskutera! Så klart om någon måste gå pga att de inte mår bra eller tycker att det rent ut sagt är jätte dåligt, då ska man gå. Men inte om man går för att man ska någon annanstans och vill spara tid. Då får man helt enkelt träna i gymmet. Sedan om instruktören drar över tiden, ja då är det så klart en annan sak.

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *