Den här helgen har jag varit på resande fot. Jag utbildar för Qicraft på Technogyms Group Cycle som är som en magiskt helthetssystem för hela cykelsalen. Magi liksom. På så många plan – dels att få vara i en vibrerande miljö med instruktörer och dels att få jobba med alla variabler och verktyg som support för varje klass.

Jag får ganska ofta frågor om kost och kosttillskott och tänkte att vi pratar lite om det. Jag fokuserar på att äta bra mat. Bra mat för mig är mat utan förbud, ekologiskt och närodlat, från djur som haft det bra. Pga mina allergier äter jag inte gluten (tyvärr), laktos (äter väldigt lite mjölkprodukter), äggvita eller ingefära.

När jag var mindre så var jag vegetarian och i en period vegan. Totalt i nästan 10 år. I dagsläget äter jag absolut kött, men vi har av många anledningar dragit ned på köttkonsumtionen. Bla för att jag har svårt att stötta djurhållningen runtomkring och sedan mår min kropp faktiskt också lite bättre utan för mycket rött kött. Däremot älskar jag kött och skulle aldrig mest troligen avstå helt och hållet igen.

Ämnet och ordet ”kost” kommer alltid vara laddat med så mycket känslor. Jag skulle vilja säga att efter att ha levt ett bra tag så är min inställning till vad jag äter är extremt sund. Jag tänker på vad jag får i mig för att ge min kropp bränsle till att bli så stark och uthållig som möjligt. Näringstät mat och bra råvaror – men det som kanske gör min inställning till vad jag äter allra mest hälsosam är att jag äter sådant som är bra för mig. Bra för mig på många sätt. Alltså helt utan pekpinnar och förbud. Jag får visserligen välja bort gluten eftersom jag intolerant och detsamma med laktos. MEN om det inte hade varit så hade jag mumsat surdegsbröd doppat i olivolja minst varannan dag.

Jag tycker att livet är for kort för att bygga en mur med förbud och begränsningar som skapar ångest och en dålig självkänsla. Som går ett av våra primära behov som att äta, till något som inte är sunt och härligt. Bra mat är mat som ger dig rätt energi och kan faktiskt vara en vällagad hamburgare med rätt tillbehör.

Att ta bort sådant som du inte har någon känslighet mot som laktos och gluten kan skapa en känslighet eller annan problematik och inte minst onödiga förbud. Knappast mår vi bra av att få skuldkänslor av att äta något som vi själv tillsammans med en värld av olika dieter, ger dåligt samvete. Men så klart, om din kropp inte mår bra av vissa födoämne ska du självklart välja bort dem, men om du gör det för att det är trendigt eller för att du någonstans tror att det skulle göra dig några kilo lättare och att den viktnedgången skulle göra dig lyckligare, tycker jag att du ska stanna upp en stund och fundera. Skär inte ner på saker, ge inte dig själv förbud. Ät det du mår bra av, Tillåt en varierad kost och RÖR PÅ DIG!

Ät kosttilskott med sunt förnuft. Och ät mat. Mat som täcker ditt behov så långt et går och komplettera med tillskott OM du har ett behov.  Jag äter tex kosttillskott för att jag haft brist på vissa vitaminer och mineraler och tillskotten jag äter regelbundet är B-vitaminer och järn. I perioder äter jag även probiotika.

Tillsammans med Helhetshälsa så tävlar jag ut mitt lilla paket med ovanstående tre till tre stycken av er läsare. Kommentera nedan varför just du ska få lite extra boost.

 

 

 

 

 

 

3 Comments

  1. Ulrika 9 april, 2018at16:14

    Oj, men du vet ju varför jag borde vinna!!!! Jag som alltid drar på mig massa dumma baciller… om jag fick testa detta, kunde min kropp få hjälp på traven. Jag tycker ju att jag gör nästan rätt. Försöker äta “rätt” läs näringsrik kost. Men lik för…t åker jag ju dessa infektioner. Skulle va kul att testa detta! Kanske är så att det är lite brister i kroppen som jag inte vet om. Jag håller mina tummar för att jag ska vinna ????

  2. Lina 9 april, 2018at17:45

    Med en 2åring på förskolan som drar hem alla möjliga baciller skulle detta kunna boosta min kropp inför min kommande ironman satsning ?

  3. Anna 9 april, 2018at19:49

    Jag äter alltid extra järn och testar gärna en ny sort, kanske är den snällare mot magen än vissa andra sorter? Dessutom behöver jag all extra hjälp jag kan få att hålla mig frisk, så jag kan träna enligt plan inför VR.

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *