Vi har varit tokigt bortskämda med en varm höst och vinter – och jag känner mig lite chockad, som jag fått en ordentlig käftsmäll av snön och kylan. Jag som är varm i mitt element med allt vad det innebär, älskar vinter och minusgrader. Men ju mer tid jag rullar på två hjul – desto mer har jag börjat uppskatt varmare vintrar – om  jag inte ska åka skidor vilket jag så himla gärna helst gör med. Ja ni, ser lite motsägelsefullt. Hur som, det är kallt nu, och det biter tag ordentlig när man cyklar. Köldeffekten som kommer av fartvinden är inget man skojar bort.

Men ni vet, vill man ha snabbare ben och starkare hjärta och lungor – måste distanspassen in. De korta passen kan man överleva i kylan, men när det kryper nedåt i graderna och man passerar någon timme på sadeln, då brukar det vara kallt, på riktigt.

Mina tips för att hålla värmen är:

Satsa på bra grejor – de där slantarna extra för att hålla dig varm kommer du aldrig ångra – däremot kommer du ångra det bittert när fötterna är som isklumpar och du har tappat känseln.

Lager på lager – klassiker som fungerar i alla lägen. Jag svettas mycket oavsett temperatur, så för mig är dejt viktigt att hålla mig torr närmast kroppen. Jag kör ett tunt underställslinne för det mesta först och sedan adderar jag på med underställströja. Jackan jag kör med mest när det är som kallast är från Specialized och har windstoppertyg, är fodrad. och längre bak. Jag älskar features som hål och föste för lurar. Stora fickor och att den är längre bak.  Jag slänger oftast på mig en väst med som jag kan skala av eller på.

På benen kör jag också flera lager. Jag kör underställ även om det är förbjudet och sedan har jag ett gäng vinterbrallor i samma serie som jackan ovan. Windstopper, fodrade, vadderade och som man drar ned om skon så inget kommer in emellan.

Varma skor och ullstrumpor. Bäst. Vinterskor för cykel. Inget slår det. Inget slår i heller ullstrumporna. Favoriten är de som säljs nu i butik från Specialized.

Har funderat på att köra överdrag med och lägga i en värmesula. Jag brukar bli kall om fötterna när jag rullat upp mot 2-3 timmar och det ligger under minus 5 grader.

På händerna har jag lobstervantar. Ni vet sådana där man liksom har tre fingrar.

Mössa med windstopper och buff.

Glöm inte termovattenflaska (långt ord). Inget kul när det fryser i flaskan.

Och sedan –  är det för kallt. Spring istället en sväng och sätt dig efteråt en liten stund på trainer eller leta upp en bra cykelinstruktör och ta några klasser.

 

vintercykling

 


jessica

a stunning soul. fabulous spirit. a body as a temple. everything united in the biggest heart. thank you for visiting. remember to stay true to yourself and embrace your inner warrior.

Author posts

Privacy Preference Center