Iliotibialbandskärlek

Kroppen är helt sjukt fantastisk. 600-700 muskler gör allt för att vi ska kunna förverkliga våra drömmar. Uppleva livet. Vi behöver ta hand om den och ge den lite extra kärlek som tack för att den servar oss dygnet runt.

Ett stort bindvävsstråk (Iliotibialband, ITB) binder samma många av höftens muskler till underbenet. En av dess funktionerna är att hålla samman Tensor Fascae Latae (den lilla muskeln på utsidan av höften) och Gluteus Maximus (stora sätesmuskeln) ner till övre delen av underbenets utsida. Med andra ord är dessa två rackare extremt viktiga för att hjälpa till att stabilisera i knäleden. Blir senstråket stelt och oelastiskt, ökar trycket markant mot nerverna och blodkärlen som ligger mellan senan och  benutskottet på knäets utsida och blir irriterat och på sikt inflammerat. Man har länge trott att det berodde på ökad friktion men man har sett att ITB bara är en förtjockning av bindväv och inte är en fri struktur, alltså inte kan röra sig fritt.

På en så kort löparrunda som 1,5 km böjer och sträcker du i knäet uppemot 800 gånger. Det innebär att under en löparrunda och en cykeltur så “glider/trycker” senan över utskottet på knäet rätt många gånger.

Om du inte tar hand om dig själv lite extra ibland, är det vanligt att du får smärta just där, på utsidan av knäet. Oftast kommer smärtan efter någon kilometer och är värre i nedförslut (om du springer), eftersom du tvingas böja lite mer på knäet då. Lite ovanligare är att man får ont uppe vid höften.

Ett bra sätt att förebygga är att töja och jobba med dynamisk rörlighet men också att rulla.

Mina grymma Nike+ Run Club löpare är drillade och visar nedan hur. Rulla från höftens utsida hela vägen ned förbi knäet. Ta hjälp av det andra benet.

 

 

 

2 Comments

  1. Nellie 23 december, 2013at23:30

    Tack Jessica! Detta är nog precis vad jag behöver. Jag får ont i höften när jag springer och är stel som tusan i sätet. Hoppas jag vinner rullen inne hos Sara. :) God Jul! Kram /Nellie

  2. Emily 2 januari, 2014at10:14

    Vad rekommenderar du för foam roller för hemmabruk? :-)

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *