Instruktörsrollen

Det här med att vara instruktör och kunna portionera ut sin energi rätt och samtidig leverera en outstanding upplevelese på varje klass du kör och dessutom kunna träna själv – med kvalitet, är en extremt svår ekvation och balansgång som få lyckas få till. Oftast läcker det energi någonstans.

Jag anser att många av oss tar på sig och kör för många klasser. Och det är klart, är det din inkomstkälla så måste du kanske ha extremt många klasser i och med att ersättningsmodellen och branschen i sig inte är mogen för en realistisk lön. Det i sig, är ett tragiskt faktum där vi alla måste hjälpas åt att utmana våra arbetsgivare och kräva skäliga löner för de jobb vi åtar oss.

Jag är övertygad om att det är omöjligt att ge den där extremt härliga upplevelsen varje gång, oavsett din lägst nivå eller hur duktig du är, om du inte ser till att ha andrum mellan klasserna och kunna lägga tid på egenträning, utveckling och inspiration sidan om ditt instruerande.

Att köra klasser, alltså instruera, ska aldrig vara din egen huvudsakliga träning. Det är ditt jobb. Arbetsgivare och schemaläggare borde också tänka till och inte alltid bara låta guldkornen ta så många klasser som möjligt. I slutändan kommer det inte gynna varken instruktören, medlemmarna, verksamheten i stort eller den enskilda anläggningen.

Jag fick frågan hur jag tänker, hur jag gör och hur jag hinner återhämta mig mellan mina klasser.

Jag har valt att dra ner ordentligt på antal klasser de senaste åren i jämförelsevis med för flera år sedan då jag var extremt fokuserad på att köra så mycket som möjligt för att få bäst utveckling.

Istället vet jag idag att det inte fungerar. I alla fall inte för mig och faktiskt nog inte för så många. Du kommer för eller senare bränna dig själv i båda ändarna om du inte tänker en eller två gånger till.

I höst har valt att köra 2 fasta klasser och sedan leda Spring på onsdagar. Utöver detta coachar jag och tränar personalen på Nike 2 gånger i veckan samt har några enstaka uppdrag där jag coachar och tränar individer. Många helger är jag uppbokad på jobb. Detta i jämförelsevis med 12 klasser i veckan som jag hade i ett ogenomtänkt ögonblick för flera år sedan. Det som är viktigt att tänka på är att jag är egenföretagare, hade jag haft ett “vanligt jobb” hade jag fått skära ner på uppdragen.

Jag har valt att göra så här för att:

  1.  Kunna fokusera på att alltid leverera 100%
  2.  Hinna ladda batterierna för att ha energi att instuera och ge deltagarna allt och lite till på alla klasser jag kör. 
  3.  Få in vilodagar. 
  4.  Få in kvalitativ tid till träning. Egenträning. 
  5.  Frisätta tid att sy ihop och hitta inspiration till att skapa klasser. 
  6.  Ha ett liv sidanom träningen för att förstärka alla ovanstående punkter. 

 

[insert]

[/insert]

 

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *