Källkritisk – spinning bra eller dåligt

Saker och ting lämnar ibland digitala avtryck som kan komma fram långt senare i flöden. Idag hamnade ett sådant inlägg hos mig. Postat i mars i år. Av en stor influencer. Om spinning, kvinnor, träningseffekt och ja på alla sätt så fel som det kan bli.  Jag läste det och valde sedan att försöka att inte lägga någon större energi på det, men sedan slog det mig att jag har ett ansvar att uttrycka min ståndpunkt och åsikt om det som skrevs. Inlägget hittar ni här. Jag vet inte riktig om jag ska skratta eller gråta eller ta det som ett skämt. Det måste vara ironi? Eller?

Jag har saxat i kursiv stil och kommenterat under. Tyck gärna till du med! 

“Spinning är en högintensiv träning och vi alla vill få köra slut på oss själva för att känna att vi har faktiskt tränat (helt insane, förresten). Tänk träning + nattklubb-kombo, där här vi spinning. Jag har spinnat i mina gamla dagar, hej Sats Odenplan – där satt jag på första raden. Ja, jag gillar första raden i alla sammanhang: då får man kontakten med instruktören och slipper se andras svettiga arslen.”

Spinning, inomhuscykel i grupp, behöver inte alltid vara högintensiv träning. Punkt. Och att man alltid måste köra slut på sig själv – har vi verkligen inte 2016 – vare sig det råder en trend med HIT eller inte, insett att det finns fler dimensioner än så. Den som bara tränar för att köra slut på sig själv, eller bygger pass för att köra slut på sina deltagare – har inte tagit ett större grepp över sin hälsa eller andras. Sedan så tänker jag att när man sitter i en sal och upplever en klass – har man förhoppningsvis fullt upp med att träna kvalitativt än att rikta energi till de som sitter framför.

Spinningklasserna är uppbyggda i intervallform och intervaller är ju bra, eller hur? Jooo, men… Man pallar inte att ta upp intensiteten som krävs för optimal fettförbränning varken under 45 eller 60 minuter. Och det finns massvis av undersökningar som påstår att det är just högintensiv träning som ger bäst resultat. Så mycket hänger även på själva instruktören. Om jag skulle varit en spinningsinstruktör så skulle mina klasser varit 20 minuter inklusive uppvärmning och cool down.

Intervall är per definition, tidsbegränsat arbete och tidsbegränsad vila. Och ja, många klasser bygger absolut på någon form av intervall. Mina gör det i 9 fall av 10. Det är ett smått genialiskt och bra sätt att bygga klasser, som ger deltagarna bra struktur och lätt adaption på bra träningsupplägg om intervallerna är genomtänkta.

Att sedan trassla in sig själv i resonemang om optimal fettförbränning och hur en sådan klass ska se ut och lägga till att ett sådant pass borde vara 20 min – max. Får mig att gömma huvudet bakom kudden Det är så mycket fel i den och efterföljande meningar att jag skäms. Och jag hoppas att alla läsare har någon form av kritisk granskning när de läser hennes inlägg. Om man inte har koll på hur kroppens energisystem fungerar så bör man inte uttrycka sig eller ge andra råd. Och man bör också läsa på lite – det är mer komplext än så.  Och att säga att man bara ska träna högintensivt och korta träningspass är sorgligt. Vill du på sikt nå andra hälsofördelar eller använda din träning till annat, ja då har du behov av annat med.

– När man spinnar så engagerar man lårets framsida väldigt mycket. Och de flesta kvinnor är quadzillor (quads= lårets ramsida på engelska), då en del av oss bär extra vikt och blir gravida. Båda dessa moment gör att vikten ”vilar” på just lårets framsida, dvs den belastas extra mycket. Kommer spinningen ge dig stora lår? Njae, det tror jag inte, men ta en titt på Tour de France cyklisterna. Just sayin’…
Tänkte på det förresten när jag gjorde min hälsoundersökning häromdagen, jag var nämligen tvungen att cykla i 5 minuter med hårt motstånd och allt jag kände var i lårets framsida.

Quadzillor? Alla människor är generellt byggda med muskelmassa i framsida lår. En av kroppens största muskler sitter sedan på baksidan, gluteus maximus.  Kroppen är skapt så som den är skapt. När vi trampar på cykeln så aktiverar vi flera muskler främst i benen så klart men även i överkroppen. I benen är det framsida lår , baksida lår, sätesmuskeln, höftböjare och adduktorer och vader som jobbar. Vad som jobbar mest och när kan generaliseras men beror också på massa faktorer som hur du är skapt och byggd, hur du sitter på cykeln, vilken teknik du har, om du står sitter, sprintar eller sitter och nöter samt vilken kadens du håller… osv. Att enbart känna av i en muskel beror således också på det samt hur van du är att utföra ett visst arbete.

– Sitter du hela dagarna på jobbet? Kanske är då inte spinning det bästa alternativet eftersom du kommer att sitta återigen i en timme… Framåtlutade axlar (igen) och svag bål är inget spinningen stärker.

Sittställningen är inte den bästa för att bli stark upprätt. Men att bli stark i hjärtat, träna konditionen, få blodcirkulation, träningsupplevelse osv slår det mesta och framförallt den vagt ostbågsformade kroppen hemma i tv-soffan.

– Spinning gör dig extremt hungrig, man tenderar att kompensera det med mat.

Ja, men herregud vilken tur! Ät för fan.

– Spinningen är uppbyggd så att man kör intensivare och intensivare, det är mycket vanligt att man hamnar på en berömd platå.

You say what!? Ärligt att generalisera är ibland att måla in sig själv i ett hörn.

– Spinningen ökar kortisolnivån (aka stresshormon) pga sin intensitet, riken är stor att man blir övertränad om spinning är enda man tränar.

Att få förhöjda kortisolnivåer av träning är nog oftast inte ett problem. Snarare att man får mindre om man har en stressad vardag av träning. Om man, som med all annan träning är duktig på balansera återhämtning med träningsmängd så blir man inte övertränad. Men om man inte får ihop livspusslet, vare sig man tränar spinning/cykling eller något annat så kan kroppen tillslut kapitulera.

Ovanstående fakta leder mig till följande slutsats:
Variation är mycket viktig, oavsett vad du tränar: styrka, löpning, yoga eller spinning – välj din hang up.

Jag håller med att variation är bra om du inte har ett mål i sikte med prestation. Men även då är variation bra. Men träna det du älskar!

Och vad gäller kalorierna: klart du förbränner – men till vilket pris?

Handlar träning alltså om att förbränna kalorier? Jag hoppas inte det. Om det gör det för dig, gör något annat som gör dig lycklig och hitta träningen sedan igen när den kan göra dig glad och stark, inte döva ångest eller göra dig olycklig.

Sist men inte minst: gillar du det du ser i spegeln? Om inte – ändra på det du gör nu. Eller som jag brukar säga (som ni vet): kill your darlings.

Jag säger istället. Alla är fantastiska. I vilken form du än kommer i. Lär dig istället älska och acceptera den du är och träna för att vara stark genom livet.

 

43 Comments

 1. Mia 29 november, 2016at21:12

  – Sitter du hela dagarna på jobbet? Kanske är då inte spinning det bästa alternativet eftersom du kommer att sitta återigen i en timme… Framåtlutade axlar (igen) och svag bål är inget spinningen stärker.-

  Intressant! Enligt mig så har cyklister bland den starkaste core muskulatur…tänk att cykla timme in, timme ut avslappnad i händer och armar samtidigt som man presterar activt hela tiden :) Tack för bra inlägg Jessica…nyfiken på vem denna person som skriver kursivt är…

 2. Användarens profilbild jessica 29 november, 2016at21:14

  Ja jag blev så himla fascinerad över hela inlägget. Källan är länkad i det översta stycket.

 3. Helena Enqvist 29 november, 2016at21:25

  Tack Jessica för ett bra inlägg och för att du lyfte det här. Rätt i tiden nu när det kritiskt diskuteras kring ex PT-yrket och att det saknas så mycket kunskap. blogginläggets skribent är ett ypperligt exempel på självutnämnda experter som inte riktigt vet vad hon talar om och tyvärr har enromt inflytande.
  Fasiken jag blir riktigt förbannad när jag läser det här. Myter om spinning som tyvärr lever kvar och skrämmer bort folk.

 4. Maria 29 november, 2016at21:43

  Jag har vid åtskilliga tillfällen tidigare sett grodorna hoppa ur den kommenterades mun… Dock kunde jag inte ana att det var möjligt att tränga ihop så många påhitt och grova missvisande generaliseringar på så liten textmassa. När jag kom till avsnittet om fettförbränning ville jag plocka fram skämskudden på riktigt! Jag förstår din irritation och främst blir jag väldigt ledsen å alla som tar hjälp för att förändra saker i sitt liv på helt fel grunder av någon som verifierar dessa och totalt verkar ha missuppfattat hur vår kropp är byggd och fungerar.

  Bra skrivet!

 5. Clara Edvinsson 29 november, 2016at21:47

  Så bra, så klok är du!

 6. Amira 29 november, 2016at21:57

  DU är SÅ himla bra! ?????✨❤️
  SÅ ooootroligt glad för att DU finns ute i bloggsfären och ute på träningssnläggningarna✨Sund, klok, kunnig och engagerad? Jag vill ju helst inte tro att sådana här sorgliga sk hälsoprofiler har framgång när dom förmedlar ett huvudfokus på fettförbränning/kalorier Och därtill uppenbart saknar gedigen kunskap om det dom uttalar sig om.. Så TACK, TACK, TACK för att du tar dig tiden och energin till att förmedla det som på riktigt är av värde.. kunskap Och därtill ett sunt förhållande till livet och träning??❤️ Amen, Jessica!

 7. Sara Baudou 29 november, 2016at22:38

  Läste också detta tidigare idag och fick smått spel över hur mycket okunskap det ligger i hennes kommentarer och så tråkigt att en person som så många lyssnar på och följer svartmålar spinningen på detta sätt, dessutom med argument som det inte ligger någon sanning bakom. Dina kommentarer Jessica är klockrena, tack för att du tog upp detta!

 8. Ida 29 november, 2016at23:13

  Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Men som vanligt skriver du fantastiska och bra inlägg med stor kompetens bakom. Jag kommenterar sällan men läser alltid. <3

 9. Maria Finnved 30 november, 2016at03:44

  Åh tack för att du skrev detta inlägg! Jag blev så vansinnnig igår när jag läste det ursprungliga! ?

 10. Mari 30 november, 2016at06:13

  Bra att du lyfter sådana här saker, så viktigt! Blir bestört av att läsa sådant som inte alls har en tendens till att stämma… Men kloka och sunda ord av dig! KRAM

 11. Trail & Inspiration 30 november, 2016at08:03

  Men jag älskar dig!! Så bra skrivet! Hoppas många läser detta!
  PS. Och vad är grejen med att man inte tycks kunna kommentera hennes blogginlägg…. *Suckar*

 12. Elna - cykellycka, mjölksyra & äventyr 30 november, 2016at08:44

  Herregud, det här fick mig både att bli alldeles mörkrädd och att fnissa åt dina svar. Bloggen i fråga hade jag inte ens koll på att den fanns (googlade), känner mig glad att det är dig jag läst i en herrans massa år för du är så himla smart och bra. KRAM!

 13. Madeleine 30 november, 2016at08:47

  Det får mig att fundera över om hon inte har gått på en spinningklass sedan 90-talet eller hittat en mindre bra instruktör, när jag provade spinning första gången var jag livrädd, det var på en gympalektion i gymnasiet och jag hade hört om att det bara gick ut på att köra slut på sig själv, väl på klassen blev vi uppmanande att trampa utav bara helvete, det blev en tävling i höga kadenstal och rumporna hoppade omkring på cykelsadlarna. Sen flyttade jag till Halmstad efter gymnasiet och fick uppleva riktig spinning med kontroll, teknik och i väl genomtänkta klassupplägg, och jag har älskat det sen dess!

 14. Maria - pt, löpcoach och hälsopedagog 30 november, 2016at09:44

  Ja vad säger man… det här är ju också en person som avråder från vardagsmotion. Jag tror inte på hennes allt eller inget koncept, inte om man ser till att skapa hälsa vilket jag anser att spinning är utmärkt för! Bra att du tog upp detta och just angående att vara källkritisk.

 15. Anna 30 november, 2016at10:52

  Tack för att du lyfter detta! Så himla viktigt att någon sätter ner foten! Samma person har vid annat tillfälle rekommenderat burpees som bästa träningsmetod om man vill springa marathon… I TV på bästa sändningstid…

 16. Linn 30 november, 2016at14:13

  Så otroligt bra skrivet!! (DITT inlägg alltså:)) Älskar din slutkläm, så viktigt att vi alla duger oavsett form. Träningsglädjen försvinner ju om man ska hetsa efter nån viss form, bättre duga som man är o träna för att det är roligt=)

 17. Joanna 30 november, 2016at16:35

  Så jäkla bra inlägg. VIKTIGT! Citerade dig på min instagram i ett inlägg om Olga. Hoppas det är okej. :) / j_swica

 18. Ann 30 november, 2016at18:28

  Alskar din sunda installning!

 19. Användarens profilbild jessica 30 november, 2016at21:20

  Självklart ok! Och TACK!

 20. Användarens profilbild jessica 30 november, 2016at21:21

  Tack så himla mycket!

 21. Användarens profilbild jessica 30 november, 2016at21:22

  Ja och det finns tyvärr alldeles för många som tränar saker och spenderar timmar på just träning, i jakt på bättre självkänsla.

 22. Användarens profilbild jessica 30 november, 2016at21:22

  Jag blir så förstummad. Kram på dig!

 23. Användarens profilbild jessica 30 november, 2016at21:23

  Tusen tack – och det är så skrämmande att det finns utrymme i media för så tokigt fel information. Jag blir så himla frustrerad.

 24. Användarens profilbild jessica 30 november, 2016at21:24

  Tack och lov så har det hänt saker sedan dess. Dock så finns det en trend nu att plocka tillbaka det där tokiga från 90-talet.

 25. Användarens profilbild jessica 30 november, 2016at21:24

  Tack och tack detsamma! KRAM!

 26. Användarens profilbild jessica 30 november, 2016at21:25

  Åh tack tack! Jag vet i katten alltså. Tror inte det går.

 27. Användarens profilbild jessica 30 november, 2016at21:26

  Ska genast läsa!

 28. Användarens profilbild jessica 30 november, 2016at21:26

  Tack och kram tillbaka!

 29. Användarens profilbild jessica 30 november, 2016at21:27

  Ja och jag blir så himla ledsen över att det är så här. Heja oss alla som hejar på våra kroppar!

 30. Användarens profilbild jessica 30 november, 2016at21:28

  Ja det är så fel och illa att man blir mörkrädd.

 31. Användarens profilbild jessica 30 november, 2016at21:28

  KRAM!

 32. Användarens profilbild jessica 30 november, 2016at21:28

  Amen och kram!

 33. Användarens profilbild jessica 30 november, 2016at21:29

  TACK och kram!

 34. Användarens profilbild jessica 30 november, 2016at21:29

  Jag grät och sen skrattade jag och sen gjorde jag om det. Tack för att du läser – kram!

 35. Användarens profilbild jessica 30 november, 2016at21:30

  Jag delar din känsla – blev med helt tokig.

 36. Linnea 30 november, 2016at21:30

  Heja dig!

 37. Användarens profilbild jessica 30 november, 2016at21:31

  Heja oss! Kram!

 38. Isa 1 december, 2016at09:06

  Jag tänker att…Det är många , som t.ex jag! , som inte besitter full kunskap i att sortera i vissa inlägg. Man kastas ofta emellan ” sanningar” som levereras av självutnämnda tärningsexperter ( för att inte tala om kostexperter,men det är en annan visa..) . Jag är själv väldigt kritiskt lagd men jisses, jag kan räkna upp hur många gånger som helst som jag tänkt. AH det är SÅ det är såklart. Jag ska träna- 15 minuter om dagen NEJ! springa efter fettförbränningsprogrammet i löparboken Nej! absolut inte träna spinning Nej! inte träna styrka akta stora muskler-Nej 100 burpees om dagen osv osv osv…..
  nuförtiden sorterar jag bättre och flödet är omstrukturerat för att säga det fint…Men hjälp så lätt det är att trampa snett och med det vilket ansvar det är att vara ” stor profil med mycket media tid”.
  I de skorna kanske man ibland ska tänka: , ” det här ämnet behärskar jag inte,,,, eller jag skriver om mina förutfattade meningar, VISAR jag att jag är en ansvarstagande ” träningsprofil” och tar in en expert på området och skriver om det istället ? “och själv ” kill my förutfattade meningar..” Ja du märker.. jag går igång lite på sånt här för det är ta mig sjutton farligt… Vi är många lättpåverkade som är osäkra i vår kropp och det kan bli så trista konsekvenser, inte kanske av ett enstaka spinninginlägg men många bäckar små… ja..du fattar vad jag menar tror jag :)
  SÅ! Tack för att du på ett klokt sätt visar vad skåpet ska stå och dödar dumma fördomar . Visar att ” det här kan jag ” så jag delar med mig.
  Det är såna som du som regerar mitt flöde! ( och då är jag ” inte ens” en cyklist :) Kram!

 39. Användarens profilbild jessica 1 december, 2016at15:21

  ISA! TACK för din fina kommentar. Jag blev så varm i hjärtat.

 40. Emmi - explorista.se 1 december, 2016at16:44

  Så bra skrivet Jessica! Finns alldeles för många sanningsskapare inom träning och i brist på kunskap hos massan så blir det lätt missförstånd. Egentligen är ju inte träning & hälsa svårare än att man tar och lyssnar på sig själv – se till att kroppen får röra sig, hjärtat får jobba och musklerna används,, sov tillräckligt och ät bra, varierad kost i lagom mängd. Det är när man försöker hitta genvägar det blir fel.

 41. Ida Mikaelsson 2 december, 2016at14:33

  Tack för att du orkar :-) Så ledsamt att sådana där inlägg ska gå ut till så många följare som litar till 100% på det hon säger. Jag hoppas tränings- och rörelseglädje ska vinna tusen gånger om!!!

 42. Annica 9 december, 2016at19:50

  Jag tycker att du rockar och är helt fantastisk, men med det här inlägget rockar du lite extra. <3 Ojoj, visste inte att hon spred sån okunskap. TACK och tack för ditt inlägg! Det behövs. Läste det när du skrev det och läste även det länkade inlägget, men kommenterade tydligen inte. Men gör det nu för att det är så viktigt. Längtar efter att få cykla med dig. Kram

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *