Saker och ting lämnar ibland digitala avtryck som kan komma fram långt senare i flöden. Idag hamnade ett sådant inlägg hos mig. Postat i mars i år. Av en stor influencer. Om spinning, kvinnor, träningseffekt och ja på alla sätt så fel som det kan bli.  Jag läste det och valde sedan att försöka att inte lägga någon större energi på det, men sedan slog det mig att jag har ett ansvar att uttrycka min ståndpunkt och åsikt om det som skrevs. Inlägget hittar ni här. Jag vet inte riktig om jag ska skratta eller gråta eller ta det som ett skämt. Det måste vara ironi? Eller?

Jag har saxat i kursiv stil och kommenterat under. Tyck gärna till du med! 

“Spinning är en högintensiv träning och vi alla vill få köra slut på oss själva för att känna att vi har faktiskt tränat (helt insane, förresten). Tänk träning + nattklubb-kombo, där här vi spinning. Jag har spinnat i mina gamla dagar, hej Sats Odenplan – där satt jag på första raden. Ja, jag gillar första raden i alla sammanhang: då får man kontakten med instruktören och slipper se andras svettiga arslen.”

Spinning, inomhuscykel i grupp, behöver inte alltid vara högintensiv träning. Punkt. Och att man alltid måste köra slut på sig själv – har vi verkligen inte 2016 – vare sig det råder en trend med HIT eller inte, insett att det finns fler dimensioner än så. Den som bara tränar för att köra slut på sig själv, eller bygger pass för att köra slut på sina deltagare – har inte tagit ett större grepp över sin hälsa eller andras. Sedan så tänker jag att när man sitter i en sal och upplever en klass – har man förhoppningsvis fullt upp med att träna kvalitativt än att rikta energi till de som sitter framför.

Spinningklasserna är uppbyggda i intervallform och intervaller är ju bra, eller hur? Jooo, men… Man pallar inte att ta upp intensiteten som krävs för optimal fettförbränning varken under 45 eller 60 minuter. Och det finns massvis av undersökningar som påstår att det är just högintensiv träning som ger bäst resultat. Så mycket hänger även på själva instruktören. Om jag skulle varit en spinningsinstruktör så skulle mina klasser varit 20 minuter inklusive uppvärmning och cool down.

Intervall är per definition, tidsbegränsat arbete och tidsbegränsad vila. Och ja, många klasser bygger absolut på någon form av intervall. Mina gör det i 9 fall av 10. Det är ett smått genialiskt och bra sätt att bygga klasser, som ger deltagarna bra struktur och lätt adaption på bra träningsupplägg om intervallerna är genomtänkta.

Att sedan trassla in sig själv i resonemang om optimal fettförbränning och hur en sådan klass ska se ut och lägga till att ett sådant pass borde vara 20 min – max. Får mig att gömma huvudet bakom kudden Det är så mycket fel i den och efterföljande meningar att jag skäms. Och jag hoppas att alla läsare har någon form av kritisk granskning när de läser hennes inlägg. Om man inte har koll på hur kroppens energisystem fungerar så bör man inte uttrycka sig eller ge andra råd. Och man bör också läsa på lite – det är mer komplext än så.  Och att säga att man bara ska träna högintensivt och korta träningspass är sorgligt. Vill du på sikt nå andra hälsofördelar eller använda din träning till annat, ja då har du behov av annat med.

– När man spinnar så engagerar man lårets framsida väldigt mycket. Och de flesta kvinnor är quadzillor (quads= lårets ramsida på engelska), då en del av oss bär extra vikt och blir gravida. Båda dessa moment gör att vikten ”vilar” på just lårets framsida, dvs den belastas extra mycket. Kommer spinningen ge dig stora lår? Njae, det tror jag inte, men ta en titt på Tour de France cyklisterna. Just sayin’…
Tänkte på det förresten när jag gjorde min hälsoundersökning häromdagen, jag var nämligen tvungen att cykla i 5 minuter med hårt motstånd och allt jag kände var i lårets framsida.

Quadzillor? Alla människor är generellt byggda med muskelmassa i framsida lår. En av kroppens största muskler sitter sedan på baksidan, gluteus maximus.  Kroppen är skapt så som den är skapt. När vi trampar på cykeln så aktiverar vi flera muskler främst i benen så klart men även i överkroppen. I benen är det framsida lår , baksida lår, sätesmuskeln, höftböjare och adduktorer och vader som jobbar. Vad som jobbar mest och när kan generaliseras men beror också på massa faktorer som hur du är skapt och byggd, hur du sitter på cykeln, vilken teknik du har, om du står sitter, sprintar eller sitter och nöter samt vilken kadens du håller… osv. Att enbart känna av i en muskel beror således också på det samt hur van du är att utföra ett visst arbete.

– Sitter du hela dagarna på jobbet? Kanske är då inte spinning det bästa alternativet eftersom du kommer att sitta återigen i en timme… Framåtlutade axlar (igen) och svag bål är inget spinningen stärker.

Sittställningen är inte den bästa för att bli stark upprätt. Men att bli stark i hjärtat, träna konditionen, få blodcirkulation, träningsupplevelse osv slår det mesta och framförallt den vagt ostbågsformade kroppen hemma i tv-soffan.

– Spinning gör dig extremt hungrig, man tenderar att kompensera det med mat.

Ja, men herregud vilken tur! Ät för fan.

– Spinningen är uppbyggd så att man kör intensivare och intensivare, det är mycket vanligt att man hamnar på en berömd platå.

You say what!? Ärligt att generalisera är ibland att måla in sig själv i ett hörn.

– Spinningen ökar kortisolnivån (aka stresshormon) pga sin intensitet, riken är stor att man blir övertränad om spinning är enda man tränar.

Att få förhöjda kortisolnivåer av träning är nog oftast inte ett problem. Snarare att man får mindre om man har en stressad vardag av träning. Om man, som med all annan träning är duktig på balansera återhämtning med träningsmängd så blir man inte övertränad. Men om man inte får ihop livspusslet, vare sig man tränar spinning/cykling eller något annat så kan kroppen tillslut kapitulera.

Ovanstående fakta leder mig till följande slutsats:
Variation är mycket viktig, oavsett vad du tränar: styrka, löpning, yoga eller spinning – välj din hang up.

Jag håller med att variation är bra om du inte har ett mål i sikte med prestation. Men även då är variation bra. Men träna det du älskar!

Och vad gäller kalorierna: klart du förbränner – men till vilket pris?

Handlar träning alltså om att förbränna kalorier? Jag hoppas inte det. Om det gör det för dig, gör något annat som gör dig lycklig och hitta träningen sedan igen när den kan göra dig glad och stark, inte döva ångest eller göra dig olycklig.

Sist men inte minst: gillar du det du ser i spegeln? Om inte – ändra på det du gör nu. Eller som jag brukar säga (som ni vet): kill your darlings.

Jag säger istället. Alla är fantastiska. I vilken form du än kommer i. Lär dig istället älska och acceptera den du är och träna för att vara stark genom livet.

 


jessica

a stunning soul. fabulous spirit. a body as a temple. everything united in the biggest heart. thank you for visiting. remember to stay true to yourself and embrace your inner warrior.

Author posts

Privacy Preference Center