Lucka 9

Imorrn ska jag göra en yoga pot eller kanske en pulled pork. Jag har som ett litet löfte till mig själv att försöka att laga mat hemma lite mer. Försöka i alla fall med att ha lite framförhållning när det kommer till mat.

Hur som, bakom dagens lucka finns en Pyrex Slow Cook – jag har en lila och tycker den är magisk!

För att vinna – motivera nedan och peppa mig att ha lite framförhållning så jag inte alltid hamnar och köper med mig mat hem på kvällarna. Det händer typ varannan kväll. Inget fel med det egentligen, det finns bra färdigmat men jag vill gärna se till att det är ekologiskt och hela faderullan.

[insert]jul[/insert]

20 Comments

 1. Jeanette 9 december, 2014at23:00

  Jag är gärna med och tävlar! Den här skulle vara guld – jag hinner bara hem efter jobbet – sedan byta om och åka iväg till stallet. När jag sedan väl kommer hem är jag så galet hungrig att det oftast bara blir lite yoghurt eller kesella till kvällsmat för jag har inte tålamod till att laga mat. Den här hade varit perfekt för då kan den stå och jobba medan jag är i stallet och så får jag riktig mat istället när jag kommer hem.

  Motivera dig – hmmm, jag tänker att du varje kväll som du lagar mat, kan lägga undan 50 kronor då det är minimum vad du sparar på att äta hemma istället. Sedan kan du köpa något kul för de pengarna – öronmärk dem till roliga saker som t.ex. nya träningskläder eller spara till ett träningsläger.

 2. Frida G 9 december, 2014at23:10

  Hej! Jag tävlar gärna- jag gillar att laga mat men jag gillar också att vara med barnen, maken, träna och träffa vänner. Allt hinns inte med i vardagspusslet. Men en slow cooker sköter sig ju själv! Jag kan preppa maten med barnen, springa med kompisen under tiden och sedan äta med maken! För att motivera dig har jag tipset att boka in en vanlig vardagsmiddag med en kompis eller ett gäng med kompisar. Det behöver inte vara så avancerat- men god köttig ekokorv, fullkornsmakaroner och sallad med härliga närodlade grönsaker blir så himla mycket godare tillsammans! Kram!

 3. Sanna 10 december, 2014at02:02

  Min storebrors slow cook har hjälp mig många gånger – när man kommer hem sådär grinig, hungrig och trött efter jobb och träning. Då står den där och puttrar sådär härligt, med allt i ett. Kyckling, morötter, lök, rödbetor och allt annat gott man vill ha i. Bara att slänga ihop en liten sallad på sidan av, i med lite färdigkokt bulgur som är standard i kylen och toppa med lite granatäpplekärnor – middagen serverad. Enklare än så blir det inte. Nu är det här min brors slow cook.. Och jag märker nu när jag skriver att behovet av en egen är större än vad jag trodde.

  Till framförhållning. Mitt bästa tips är att alltid ha några fullkornstortillas i frysen. De tinar fort och man kan variera dem i oändlighet. Antingen fyller man dom med diverse grönsaker, fetaost, egenhöftad kvarg/vitlökssås och äter dem rakt upp och ner eller så gör man min snabbmatsfavorit – tortillapizza med tomat, spenat, banan, jalapeño jordnötter och curry. Toppa med ovannämnda vitlökssås, med mycket vitlök!

 4. Pernille 10 december, 2014at07:47

  Jag hade en elektrisk slow cooker som tyvärr stannade kvar hos mitt ex när vi skilde oss. Jag tänker att en lite piffigare gjutjärnsvariant skulle funka helt perfekt i mitt nya hushåll på min nya induktionsspis! För i det här hushållet bor det två vuxna som tycker att Nordic Military Training är det roligaste som finns och flera kvällar i veckan är minst en av oss ute och instruerar eller tränar. Kruxet är att man vill ha MAT och VÄRME när man kommer hem efter träningen såhär i vintertid och det är ett evigt hattande med att hinna laga maten före passet så att man kan värma den sen eller att förbereda för snabb tillagning när man kommer hem. En slow cook-kastrull vore fantastisk – den kan stå och låta grytan eller soppan puttra medan man är ute och så är maten klar när vi kommer hem. Typiskt bra!

  Det som hjälpte mig ur hämtmatsträsket var helt tråkigt och trist – planering. Se över kommande vecka eller 4-8 dagar, kolla vem som är hemma när och vilka dagar det rent krasst inte finns tid att laga mat. Planera matsedel, skriva upp vad som behövs för vilka rätter och bestäm vem som ska laga mat vilka dagar (jo, så tråkig kan man behöva vara för att få lite flyt). Nån vecka man kanske ställer sig på söndag kväll och gör två storkok så att det finns matlådor till de där dagarna då det måste gå undan. Ett bra sätt att få hjälp med planeringen har för mig varit färdiga matkassar – då har nån annan handlat och planerat, jag behöver bara följa receptet och allt finns hemma. Vi kör gärna matkassar för 4 personer varannan vecka så att vi kan laga egna recept den veckan vi inte har matkasse – plus att kassarna räcker längre än 5 dagar när vi bara är två i hushållet.

 5. Jessica Sundberg 10 december, 2014at08:05

  Du åker till jobbet tidigt,
  Då är användandet av denna riktigt smidigt.
  Långt efter klockan fem,
  trött du kommer hem.
  Varsågod sitt ner och bli full,
  middagen lagas av smart kastrull.

  Det funkar utmärkt att bara slänga ner det man har hemma. Det krävs inte så mycket som man tror. Jag har experimenterat mig fram och mycket funkar (jaja, vissa saker har fått slängas!!!). Men det är klart. Att planera och storhandla tjänar både du och miljön på. Så pepp pepp, kan jag så kan du!

 6. Tina 10 december, 2014at09:44

  Den hade jag gärna vunnit!!!
  Jag känner att den mesta tiden lägger man på jobbet, kommer hem o ta hand om familjen. Sist kommer ju träningen, den planeras in mycket noggrant varje vecka… anntingen väldigt tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Men om jag hade haft denna hade jag kunnat slänga i hop allt o medan det sköter sig så hade jag kunnat träna!!
  Jag försöker förbereda på söndagkvällarna, att koka upp lite kolhydrater, fixar några olika såser, och proteinkällor. Sen blandar man lite av varje för att komplitera med sådant man alltid har i kylen som frukt, grönsaker mm.

 7. Sofia 10 december, 2014at11:24

  Jag älskar laga mat och gillar handla mat. Unnar mig nya prylar i köket och bra mat. Jag sparar ju pengar på all mat jag lagar. Just nu-mammaledig finns tyvär ingen möjlighet till utsvävningar. Att vinna vore en grym boost för matlagningen igen!

  För din del kan jag rekomemdera vardagsutmaningen. Du handlar råvaror- mannen lagar. Han handlar- du lagar. Ni får tre chanser var. Betyg sätts av inhandlaren och vinnaren lagar en lyxig 3-rätters(minst) middag med tillhörande viner och man måste byta om till middagen. Finkläder, tända ljus, musik, lång tid att äta. Mat ska ta tid och mat ska inspirera.

  Och- 7 middagar fixade. 6 nya recept. Tumme upp på det!

 8. Jenny 10 december, 2014at11:44

  Åh denna skulle jag gärna vinna! I januari börjar jag och min man nytt jobb samtidigt som sonen ska skolas in på förskolan. Inser att det kommer krävas en hel del planering för att få ihop allt när vi båda börjar jobba. Detta skulle kunna vara räddningen!

  Allt handlar om vanor så se till att förändra det som inte funkar. Kanske handlar det om att ha en egen hopplockad matkasse som levereras var 10:e dag som innehåller allt du behöver för att laga dina topp tre favoriträtter med din slow cooker.

  Kanske har du någon kompis som bor nära? Jag har två av mina tjejkompisar i kvarteret och vi brukar turas om att köra “sopp-torsdag”. Enkelt, billigt och trevligt sätt att umgås på – alla ska ju ändå äta middag!

 9. Wilma 10 december, 2014at12:06

  Jag är med!
  Jag skulle vilja vinna denna till min mamma för att jag nu när jag börjat gymnasiet kommer hem så sent på eftermiddagen och inte hinner hjälpa till med maten och min lillebror har träning varje dag och kan därför inte heller hjälpa till så mycket. Med denna kan maten stå och puttra och så hinner mamma städa och tvätta istället för att stå med matlagningen hela kvällen!
  Min motivation till dig är:
  Varje gång du inte orkar laga mat och svänger inom för att köpa något färdigt i frysen, skippa det och kolla frysen hemma istället. Släng ihop någonting med lite av varje som finns i frysen, kanske hittar du några nya grymma kombosar och favoritblandningar av matsmaker och rätter!

 10. Anna 10 december, 2014at14:04

  Åh, vi är en sån där familj som alltid lagar mat (eller nääää… inte alltid, men oftast då). Vi äter helt enkelt en lagad middag varje kväll och maten får gärna ta tid att laga (eller nääää… inte alltid, men ibland i alla fall). En sån där gryta skulle vi kunna fixa gott käk i.

  Jessica, du har ju redan fått massa bra tips men jag kan komplettera med att du kanske kan ta lite bilder på när ni lagar mat och det färdiga resultatet och lägga upp här i bloggen med recept. Vi läsare uppskattar ju dina matrelaterade inlägg och om du har det som extra sporre kanske det kan motivera dig till att laga maten hemma? plus att det kan ge en göttig känsla av präktighet att offentligt kunna visa upp “kolla vad god mat vi har lagat!” ;) Utöver alla andra fördelar som de andra skrivit.

 11. Linda 10 december, 2014at15:44

  Hade ju varit helt fantastiskt å kunna göra långkok, då skulle det bli annat än gröt efter träningen

 12. Eva 10 december, 2014at22:04

  Oj, en sådan här fattas i mitt kök! Har länge haft för mig att prova på långkok, men saknat redskapen för det. Så klart skulle jag bjuda dig på middag sedan :)
  Angående framförhållningen tror jag att jag är lika hopplös som du, kanske vi kan peppa varandra? Kram på dig!

 13. Hanna 11 december, 2014at14:05

  Nu i Juletider, Jag hellre mitt järn smider.
  Ute i backarna springer, eller på velodromen spinner.
  Hinns inte tid till maten, denna skulle smaksätta faten.
  Ekologiskt kött på morgonen stoppa ner i gryta, vid kvällens hemkomst är det bara att skryta.
  Morgondagens energi slipper tryta, tack vare min fina gryta.

  Lyckan när tallriken står klar framför dig, du vet vad den innehåller, vart det kommer ifrån och att det är odlad/bakat med kärlek. Det är värt varje sekund :-)

 14. Sofia 16 december, 2014at13:21

  Wow vilken grej! Jag är liksom du dålig på att laga mat – särskilt när jag kommer hem sent efter job & träning – med en sådan där tjusig Slow Cook måste både du & jag bli sugen på att låta den stå framme på spisen jämt – och det kan man ju bara göra om man använder den regelbundet! :-)

 15. Linda 16 december, 2014at14:31

  Älskar denna typ av mat så denna vore en trevlig julklapp till mig själv.

 16. Sara 16 december, 2014at14:48

  Jag hade älskat vinna en sån här. Just nu ska vi renovera om vårt kök och den hade passat bra på vår nya spis… Har själv svårt för att laga mat på kvällen, ofta är jag för hungrig när jag kommer hem för att komma på vad jag ska laga. De veckorna jag gör matplanering så märker jag att det är lättare att laga mat när jag kommer hem för då vet jag vad som ska lagas och har förhoppningsvis allting hemma. Så planering är mitt tips till dig

  /kramar

 17. Tess 16 december, 2014at22:14

  ååå vad vackra de är! och förhoppningsvis bra med…
  Det där med planering och snabblagade rätter är min räddning. Jag kör matkasse som enbart har ekologiska alternativ och som är just snabblagade. En fusklösning. Men då har jag liksom ingen ursäkt :)

 18. Anna L 17 december, 2014at19:49

  En sån skulle vara oerhört praktisk när man ska kombinera jobb med en större dos träning! Då skulle det finnas tid till allt.

  Mitt tips är att boka in en kväll med en eller flera kompisar. Jag och en kompis brukar laga trerätters middag sådär varannan vecka mitt i veckan. Det tar ju en stund att laga, men då får man även mycket tid tillsammans och så gör man något trevligt i veckan istället för att spara allt roligt till helgen.

 19. Frida 17 december, 2014at20:34

  Vilken toppengrej, en sådan skulle jag mer än gärna ha hemma i köket! Det är så gott med värmande grytor så här på vintern:)
  Mitt bästa tips då man inte orkar eller hinner laga mat varje dag är att satsa på storkok. Komplettera med mycket grönsaker i olika färger och lägg en extra minut på serveringen. Och väjs sådana rätter och ingredienser som lockar mer än färdigrätterna, eller gör egna varianter på favoriterna:)

 20. Lee 17 december, 2014at22:06

  Långkok och grytor är både ekonomiskt och tidsbesparande. Ett gryta räcker ju hela veckan! Om man vill spara in på kolhydrater vill jag tipsa om att “wrappa” tex pulled pork i isberssalladsblad istället för tortillas – så gott! Jag vill gärna vinna en Pyrex Slow Cook!

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *