Träning är en naturlig del i mitt liv. Något som borde vara en naturlig del av allas liv. En livsviktigt komponent som gör oss starkare, lyckligare och hälsosammare.

Ganska ofta, tyvärr, slås jag av att det inte är så alls, för många av oss. Att all projicering utifrån, alla ideal, alla normer och prestationsriktad mål, skapar en bild som utåt sett kan verka hälsosam och beundransvärd, men på insidan gör dig olycklig och ångestladdad. Och faktiskt inte det allra minsta hälsosam.

Att vara hälsosam handlar faktiskt inte det minsta om magrutor, kilometertider eller muskelmassa. Det handlar om att vara i balans i livet. Med dig själv. Att kunna se och ta beslut om vad som gör dig lycklig och stark. På fler plan än skivstänger, handstående och muscle ups.

Jag har valt att jobba med min passion, hobby. Jag har också senare valt att ge mig på en satsning där min passion har blivit prestationsinriktad i vissa avseende. Och ibland svajar det till. Att hålla sig kvar med båda benen på jorden och med en sund balans är en ganska fin och svår utmaning.

Tyvärr så möter jag alldeles för många i min vardag, i mitt jobb och i min omgivning, som mår dåligt när de måste ta vilodagar. Eller när de av någon annan anledning helt enkelt måste prioritera bort träning.

Det är ok. Ok att inte träna. Det är faktiskt så att det är extremt viktigt, av så många anledningar, att ta ett träningsuppehåll en längre tid och ha inplanerade dagar för att dina investerade träningstimmar ska kunna ge dig precis det du förmodligen strävar efter.

Jag tycker så klart att man ska röra på sig och träna. Vi är gjorda för rörelse av olika slag. Aktivitet som gör oss starka och glada från insidan, inte sådan som blir ångestladdad och ett måste för att vi står mitt i blåsvädret av alla budskap och ideal som basuneras ut i den sociala sfären. Faktiskt, följer du någon som ger dig ångest istället för inspiration med en varm känsla i magen, avfölj!

Vi har begränsad tid här på jorden. Den tiden är din. Varje sekund, minut och dag. Låt ingen eller inget som inte har någon större substans ta för stor del av den tiden. Du kommer inte vara lyckligare eller anse att du är mer perfekt, värd mer för att du tränar den dagen du kanske allra mest borde tagit en vilodag. Sanningen är den att om du är ute efter att spränga tider och prestera så är du galet fel om du inte investerar rätt i balansen mellan vilodagar och träning. Och tränar du för att du vill forma dig själv i en mall, sluta. Det finns ingen mall som gäller för alla, du måste hitta den som får dig att vilja leva om varje dag hundra gånger men som också får dig att längta till morgondagen utan pekpinnar, ångest och måsten.

Du behöver din vila. Din sömn och dina träningstimmar på kontot. Lika väl som du behöver kunna gå till spegeln på morgonen och egentligen inte tänka så mycket mer att livet är fantastiskt.

Du kommer bli älskad för den du är, på insidan, aldrig för den du är på utsidan.

 

[insert]

[/insert]

18 Comments

 1. Elna 11 september, 2014at07:30

  Du är fantastisk! <3

 2. Mikael Klintmark 11 september, 2014at08:04

  Du har så rätt, Jessica. Jag önskar att många andra idrottare kan lyssna på dina ord. Dagligen möter vi patienter som har stora krav på sig själv. Krav som förminskar och sätter press. Dina ord väger tungt och är svalkande samtidigt. Idag sitter fler och reflekterar på en stubbe. Hoppas jag. Må bäst Jessica!

 3. frida 11 september, 2014at08:15

  Vad jag älskar din blogg! När man som mest behöver lite extra push så går man in(nog för jag läser din blogg dagligen;) och läser det du skrivit och man bli varm och berörd! Du tar upp stora saker men med ett sunt och bra förhållande till det du skriver om!
  Du är bra, jag är bra, alla är bra!

  Har jätte svårt att ta mina vilodagar, hade mig en vilovecka för en månad sen(första hela veckan när man varit frisk utan träning på minst 10 år) och kroppen behövde det! Mentalt var det en otrolig påfrestning (kämpar dagligen med massa “hjärnspöken”)!

  Men som sagt; TACK för en grym blogg!

 4. traningsgladje 11 september, 2014at08:33

  amen. är väldigt kär i sista meningen!

 5. Linnea 11 september, 2014at08:45

  Precis vad jag behövde läsa just nu <3

 6. Mimmi 11 september, 2014at09:38

  Träffaaaad! :-) Vilar med tokmkt träningsvärk idag – och i helgen. :-)

 7. Anders 11 september, 2014at09:54

  En sund själ i en sund kropp!

 8. maria stenberg 11 september, 2014at10:48

  Tack Jessica!! Precis vad jag behövde höra i dag och alla andra dagar med för den delen!

 9. Jamie 11 september, 2014at14:35

  Härligt (& viktigt) inlägg!

 10. nellierolf 11 september, 2014at19:03

  Underbara Jessica! Din insida är otroligt vacker, precis som din utsida. Kram!

 11. Anna Jansson 11 september, 2014at20:09

  Viktigt och bra skrivet!

 12. Jens 11 september, 2014at22:43

  Ahh, det här är rätt träffande för mig. Speciellt då jag nu sitter med en envis inflammation i hålfoten pga att jag gjort för mycket av en sak jag verkligen gillar här i livet, nämligen löpning. Trots jag är van att träna har jag svårt att hålla igen då jag tränar även om jag vet jag borde ta och varva med lugna pass. Grymt bra skrivet!!

 13. Användarens profilbild jessica 12 september, 2014at07:22

  Fina ni är – tack för att ni läser.

 14. Madelaine 12 september, 2014at17:45

  Håller med alla ovan, fantastiskt bra inlägg.
  Kan själv bli lite pressad om jag inte håller min planerade träning. Dock innehåller min planering vilodagar.
  Men ibland måste man skippa sina planer och lyssna på kroppens signaler. Har man sovit dåligt några nätter är det mer värt att låta kroppen vila än slaviskt följa sin planering.
  Till vilken nytta måste man till varje pris följa sin planering?
  Då är det nog dags att busa till det och sluta planera och börja leva. :)

 15. Charlotte 13 september, 2014at11:31

  Precis vad jag behövde läsa idag. Opererade ett ledband i foten i tisdags och började igår känna mig lat…(jag vet, helknäppt). Men, nu har jag vänt på tanken med din hjälp och tänker att det är bra för min kropp att vila. Jag tränar annars ca 5 ggr/v, jobbar heltid och är småbarnsförälder. Nu på kryckor tvingas jag göra saker långsamt och jag börjar känna ett lugn i kroppen. Dessutom hinner jag ju göra lite andra saker nu när inte träningen tar tid. Läsa bloggar, testa nya recept och som nu – sitta på altanen med en kopp kaffe :-) Du är så otroligt klok och om jag skulle beskriva sundhet och hälsa inifrån och ut skulle jag ta dig och Sara (Träningsglädje) som exempel! Tack!

 16. Pingback:VILA! | PT by Emma

 17. Frukostera 18 september, 2014at14:48

  Jättebra inlägg!

 18. Pingback:Hopp och lek och periodisering | jessica claren

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *