Jag har länge funderat på varför spinning, cykel i gruppträningsform som helst bara bör kallas “cykel”, är så himla ratad och rent utsagt, får många iklädda lycra att rygga baklänges.

Bakgrunden kan vara många, men en av dem ligger garanterat i hur det gick till när spinningen gjorde sitt intåg på gymmen. Man fyllde en sal med dyra cyklar och försökte applicera succén i aerobicsalen på sadeln. Vilket säger sig själv, koreografi, armhävningar och gummiband gör sig inte så bra på en cykel. Det som idag gör succé igen i och med SoulCycle och vissa försök att återuppväcka det vi gjorde i slutet av 90-talet, görs på enskilda studios i Sverige med.

Det alla som dömer ut inomhuscykling glömmer, är att det händer saker över tid, med allt. På gott och ont, i det här fallet mestadels bara positivt. Och ärligt,  om man kan sitta inne vintertid på en trainer, kan man även göra det i en cykelsal. Allt handlar i slutändan om träningsupplägg och träningseffekt. Och då med andra ord hur skicklig instruktören är att bygga klasser som kan adapteras på den vitt skilda cykeldeltagaren och hur duktig cyklisten själv är på att förstå olika upplägg och värdera dem rätt.

Det finns en uppsjö fantastiskt duktiga instruktörer runt om i Sverige och absolut, en del som kan behöva vidareutbildning. Det finns också många erkänt duktiga cyklister som är kunniga upp över öronen som sitter på ledarcykeln, tex Åsa Erlandsson, Jessica Edqvist och Mattias Reck. De tre namnen är respekterade på alla håll och kanter och gör fantastiska upplägg.

Jag är lite trött på att vi nedvärderas. Det kommer mycket fint från våra salar som paketerar upplägg, upplevelse, träningsglädje, kunskap och coachning fenomenalt – som tex Jim Berg, Elin Wennman, Matthew Griffiths, Jenny Sundin, Jessica Larsson och massa andra otroliga instruktörer runt om i Sverige – skulle kunna rabbla så många namn och skickar massivs med beröm till alla dem jag inte tagit upp här med.

Jag vill säga, vakna Lycrasverige och sluta ha fördomar. Våga se förbi vad som en gång sas och vad som en gång upplevdes inne i salarna och omfamna att det finns fantastiskt mycket att hämta där inne i vinter. Visst det har sin charm med trainer, en fläkt som surrar och stirrandet in i en betongvägg, men det är också himla härligt att mixa upp det med gemenskap, tunga beats och helt enkelt bara miljöombyte – välkommen in cykelsalen, vi längtar efter er.

spinning-3

 


jessica

a stunning soul. fabulous spirit. a body as a temple. everything united in the biggest heart. thank you for visiting. remember to stay true to yourself and embrace your inner warrior.

Author posts

Privacy Preference Center