Redigera landskap

Jag, Sara och Emmi kör sista delen i vår fotoskola. Vi har jobbat oss igenom sportfoto och sedan i del 2 porträttfoto – nu är det dags för landskap. Här hittar du Saras galet fina krispiga vinterlandskap och här har du Emmis lika härliga fjäll.

Jag tycker det är himla kul att se hur vi redigerar – lika o olika, och man lär sig alltid en massa! Jag redigerar mest i Lightroom. Bilden nedan har jag dock kört i Camera Raw. Och tycker vi borde köra vidare med fler inslag faktiskt.

Jag har i flytten lyckats försnilla mina råbilder (de ligger på en extern hårddisk någonstans i röran) så jag bjuder på en bild från ett dramatiskt Österlen.

 

2

Här är ursprungsbilden. Grådassig och inte alls sådär dramatisk som det var när den knäpptes. Österlen, ljuset, havet och allt är förtrollande.

1

Jag vill ha bilden mörkare, ruggigare och med mera kontraster. Så jag höjer kontrasten rejält.

2.

Sedan finlirar jag ännu mer genom att putta till exponeringen pyttelite och sedan höja högdragragar och dra ner skuggor och svärta. Nu börjar bilden se ut lite som det gör på vintern längs havet på Österlen.

3

Jag ändrar också nyanserna lite genom att lägga på en blå ton på högdragar och en röd på skuggor.

4

Sedan väljer jag penseln och målar på ljus.

5

O mera ljus o högdragna.

6

Ramar in med lite vinjett som ger bilden mörka hörn.

 

redigera-bilder2

Och här är resultatet!

 

 

1 Comment

  1. Amira 23 december, 2015at06:26

    Det här vill jag lära mig mer om. Hade varit spännande att se er tre utgå ifrån samma bild och sen se skillnaden/likheten! Det är lite som att måla en tavla..alla har sina personliga intryck. Fantastiskt foto på havet vid Österlen by the way✨

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *