Runners high

Efter att haft en energilös dag och lite tankar att kämpas med så förväntade jag mig att löparrundan igår skulle vara en kamp. Istället chockade kroppen mig och gav mig en efterlängtad dos av endorfiner och jag påmindes om varför jag är en sann “endorfinjunkie”. Hallelulja för Runners High. Jag hade kunnat springa 4ever. Förutsättningarna var iofs rätt. Jag är i mitt rätta element närtemperaturen ligger strax under 10, det är kväll och jag kan vara ensam med mina tankar och har pulserande nya beats i hörlurarna. Hallelulja va skönt! Din kropp är en känslofabrik och biologiskt sett är lycka och glädje biokemiska tillstånd viktigt att påminna sig själv om alla dagar i motvind och hjälpa dig själv lite på traven.

Endorfiner:

Fysiskt sett är endorfiner biokemiska ämnen som produceras naturligt i människokroppen. De ingår i kroppens normala hormonsystem och har kemiska likheter med opium och morfin.

Endorfin utsöndras bland annat vid skratt, stress, motion, men även av sex, förälskelse och vid akupunktur.

Endorfinutsöndringen kan leda till “träningsnarkomani”, vilket är en kombination av kemiskt beroende av endorfin och ett psykiskt beroende. En studie har visat effekten av endorfin, mätt i milligram morfin injicerat intravenöst, att 45 minuter högintensiv löpning gav samma effekt mätt i smärthämning.

* Skapar fysiskt välbehag och hejdar smärta. I extrema fall kan kroppen producera endorfiner som är tusen gånger starkare än morfin.
* Främjar läkning av skadade och sjuka vävnader.
* Stimulerar immunförsvaret.
* Skapar eufori och lyckokänslor som upplevs som en djup andlig förbindelse med naturen och universum.

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *