Ok, så jag har det där gnagandet inombords. Som en förälskelse man bara vill ha mer av. Olyckligt och på rosa moln samtidigt. Exalterad över “Power ups” och miserabel efter att ha upplevt “the spiral of death”. Och självklart, rädd att man (jag) missar något som skulle kunna fördjupa relationen ytterligare, så att den verkligen blir bekräftad med ett “vi är på riktigt”. Jag är så förälskad att jag har dragit med mig min sambo in i någon slags polygami. Det är ok, i det där rummet en gång om dagen. Rummet vi gjort om till att vara en perfekt spegelbild av Watopia.

Så blev det så att en pandemi gjorde att vi som levt i förnekelse äntligen öppnade ögonen och klev in i Watopia och upplevde det de flesta gör – man blir fast. Jag är ju också en “allt eller inget person” och gör jag något så gör jag det ordentligt.

Så jag inleder året 2021 med att kalla mig en Zwiftare. Pandemin har verkligen gjort att inomhuscykling blivit mer accepterat och inte lika smutskastat. Det är ett faktum att vi bara sett början på dimensionerna som det här kommer ta.

Och jag tror att motståndet eller kanske mer anledningen att många, liksom jag, inte förstått hur och vad man kan göra i Watopia. Det sätter en ny dimension till varje pass gjorda inomhus.

Det här är den fösta delen av “more to come”.

Så vad är Zwift

Zwift är i korthet en app. En app som öppnar upp en digital värld där vi alla kan cykla tillsammans. Du kopplar upp dig mot Zwift med din trainer eller smartbike och kliver in i en värd där dina träningspass blir gamificerade och du får en motivering att fullfölja varje minut som står på ditt schema.

Zwift gör sig bäst via en större skärm där du får den visuella upplevelsen och du behöver samtidigt dra ned ytterligare en app för att kunna få hela upplevelsen.

Så det första du behöver göra är alltså att

  1. För att komma igång med Zwift behöver du en effektmätare eller hastighetsmätare. Med andra ord behöver du en trainer till din vanliga cykel, en stationär cykel eller smartbike. Har du en cykel utan effektmätare eller trainer utan, kan du alltså ändå cykla i Zwift genom att montera en hastighetssensor på cykeln även om det kanske inte är den optimala lösningen. För att kunna tävla och dra nytta av hela Zwift behöver du till sist en effektmätare. Du behöver också en pulssenor.
  2. Registrera ett konto på Zwift. Det gör du här. Använder du Zwift på dator (dvs MAC eller PC) får du en 7 dagars gratis trial period. Använder du Zwift via telefon eller platta får du först 25 km “gratis” trampande och väljer du då “join now” får du ytterligare 7 dagar.
  3. Ladda ned Zwift till din dator och telefon. Ha appen på båda ställena. Det finns också en app för Apple TV.
  4. Ladda ned Companion Appen till din telefon. Med den kan du integrera med alla cyklister, styra ditt träningspass och navigera inne i de olika världarna. För att den ska fungera behöver den vara på samma WiFi som Zwift.
  5. Du behöver ha WIFI, blåtand alt ant+ för att start appen och synka dina sensorer.
  6. Vill du koppla ihop Zwift med Strava och tex Today’s Plan gör du det inne på din profil på zwift.com. Då laddas per automatik passen du kört upp till de appar du connectat när du sparar ett avslutat pass. Du ser vilka andra tredjepartstjänster du kopplat samman med ditt Zwiftkonto genom att de är odimmade (se sista bilden).

Watt/kg

Saker man undrar över första gångerna

PowerUps

En PowerUp är som det låter. Du får en extra BOOST eller extra poäng. PowerUps kan du få nästan närsomhelst när du kör ostruktrurerad träning och under de allra flesta race. En PowerUp kan du få när du passerar en portal som är en start, mål, slutet av ett KOM eller slutet av en sprint. Har du fått en PowerUp under det passet du kör och inte använt det när du passerar en ny portal, får du ingen ny. Använder du dem inte under den aktiva session, så sparas de inte.

Det finns nio olika PowerUps

Ett stort plustecken: Stor bonus i poäng. Du får 250 XP.

Ett litet plustecken: Liten bonus i poäng. Du tjänar 10 XP.

Fjäder: Light Weight. Reducerar din vikt med 15% i 15 sekunder. Min favorit i en tuff klättring.

Skåpbil: Draftboost. Ökar din drafting med 50% under 30 sekunder. Den hjälper bara när du ligger på någon annas hjul.

Aerohjälm: Aero boost. Du blir mer aerodynamisk i 15 sekunder. Kanske den man inte använder uppför.

Burrito: Stänger av drafteffekten på alla cyklister runt dig inom 2,5 m radie under 10 sek. Funkar bara under event. Dvs social rides, race osv.

Spöket: Gör dig osynlig under event under 10 sekunder.

Tumlare: Steem roller: Minskar rullmotståndet i 30 sekunder. Du rullar alltså lika snabbt på en grusväg som på asfalt. Fungerar också bara under event.

Städ: Gör dig tyngre i 30 sekunder. Den vill du såklart enbart använda när du åker utför och finns också enbart under event.

Du aktiverar en PowerUp antingen genom att trycka på den i CompanionAppen under dashboard eller via spacetangenten på datorn.

Watopia

Drops

Drops är något man tjänar in under själva passet. En drop motsvarar en cent. Det finns en “shop” där du sedan kan köpa ramar och hjul för dina intjänade drops. Det faktorerna som ger dig mest drops är – hur många kalorier du gör av med (beräknas på effekt), det spelar roll om man är tjej eller kille (som tjej tjänar du 10% mer eftersom det ska bli jämnare mellan könen), klättringar – ju mer du klättrar desto fler drops, distans, ta emot ride ons. Ett sätt att tjäna många drops är att passera level 5, 15, 25 osv då får du 25 000 drops per gång, och level 10, 20, 30 osv tjänar du 100 000 drops.

Level

Det finns 50 nivåer i Zwift. En ny nivå öppnar upp nya kit, glasögon, världar och banor osv. Du ska tjäna mer och mer XP per nivå. Det blir alltså “svårare” att nå en ny nivå ju högre du kommer. Till level två behöver du tjäna 1000 XP medans du behöver tjäna 20000 XP mellan level 49 och 50.

XP

Står för Experience Points och det är dem du samlar på för att kunna komma till en ny Level. Om du inte kör WorkOut Mode så får du 20 XP per kilometer.

Om du kör en “workout” (kanske synkat dina pass från Todays Plan /Guided Heroes osv) – under uppvärmning och nedvarvning får du 5-6XP per minut. Olika träningsblock i en specifik Zon ger 10XP per minut. Free Riding ger 5XP/minut. Är passet satt med intervaller så får du 12XP per minut.

Du kan se att det tickar uppåt under tiden du kör i din “statusbar”.

Stjärnor kan du få när du kör en workout. För varje block kan du få en stjärna om du kör enligt plan. Får du en halv stjärna – då får du 70% av XP för det blocket. Misslyckas du med intervallerna och inte får en stjärna får du en XP per minut under det blocket.

Varför har vissa cyklar som “självlysande”

En tromb bike eller en “zwift concept z1” får du när du gjort tre saker:

  1. Välja Climb Mount Everest Challenge
  2. Klättra totalt 8850 meter (behöver inte va under ett pass såklart)
  3. Låt utmaningen ligga kvar när du nått den och klättra ytterligare 41 150 meter så du når 50 000 höjd meter.

Cykeln är en av spelets snabbaste.

1 Comment

  1. Pingback:9 Bästa träningsbloggarna i Sverige 2021 - här får du träningsinspiration till max! | Fitnessfia

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *