Svar på frågor del 2 – Hur påverkar längre vila träningen?

Hur mycket skulle du säga att en träningsfri vecka påverkar kondition och fysisk förmåga? Finns det andra aspekter som kan vara värda att ta hänsyn till?

 

Det finns, så klart inte, ett svar som gäller alla – utan snarare ett svar till var och en. Vi är alla olika och har olika genetik, träningsbakgrund, träningsmängd, återhämtning, olika bra energiintag, sömnkvalitet, stressnivå i vardagen, stabila förhållande hemma och på jobbet etc. Allt detta påverkar dina resultat av din träning.

Vila vs träning

Det är i vilan kroppen superkompenserar, dvs anpassar sig till den belastningen som den utsattes för när du tränade. Dvs styrketränade du med 6-12 reps (typ)  kommer musklerna öka i volym, var du ute och körde ett lågintensivt långpass kommer den ge dig fler kapillärer etc. Vilar du och inte tränar alls, kommer den anpassa sig till det och dra ner på det som behöver dras ner och din totala metabolism minskar. Ungefär så. Kroppen är cool. Och smart.

Att vara träningsfri är också per definition olika för individ till individ. Vissa av oss har extremt hög dos av vardagsmotion utan att tänka på det.

Är du aktiv och tränar regelbundet och man ska säga något generellt, så är nog en veckas vila enbart positiv. Det ger kroppen möjlighet till superkompensation, nytändning och framför allt ger du dig själv utrymme att skapa motivation.

 

Sömn

Ger du dessutom kroppen ordentligt med sömn kommer den belöna dig tusenfalt tillbaka. I all hysteri med dieter, träningsupplägg och livspusslet, pratar vi lite för sällan om sömn.

Allt fallerar om du inte sover.  Och sömn kategoriseras in i återhämtningen. Så se till att du sover ordentligt. Öka sömndosen om du tränar och har det stressigt i vardagen för att ge kroppen någon chans till balans.

 

 

 

4 Comments

 1. Mia 19 mars, 2014at18:31

  Det du skriver är så himla klokt! Idag blev det vilodag för mig fast jag först inte tänkt det men kroppen sa ifrån och den måste man lyssna på! Så istället för spinning blir det hemmafix,en varm dusch och slapp i soffan och det är precis vad jag behöver för att känna mig motiverad till morgondagens kondition och styrkepass:)

 2. Linda Assarsson 19 mars, 2014at19:58

  Jag är verkligen inte bra på att vila..
  Men dina ord får mig att ta en funderare..

 3. Användarens profilbild jessica 19 mars, 2014at22:02

  Bra Mia – säkert precis det du behövde.
  Linda – vila, var snäll mot din kropp. <3

 4. Madelaine 20 mars, 2014at09:45

  Det där med sömnen är definitivt min akilleshäl. Önskar att jag vore en Skalman men tyvärr är det nog sömnen jag kämpar mest med. Min kropp vill inte sova när jag vill kan man säga. Men jag har bättre perioder också och då märker jag direkt skillnad på träningen.
  Har du tips på bra böcker om allt du vet ;)?
  Kram

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *