Hur mycket skulle du säga att en träningsfri vecka påverkar kondition och fysisk förmåga? Finns det andra aspekter som kan vara värda att ta hänsyn till?

 

Det finns, så klart inte, ett svar som gäller alla – utan snarare ett svar till var och en. Vi är alla olika och har olika genetik, träningsbakgrund, träningsmängd, återhämtning, olika bra energiintag, sömnkvalitet, stressnivå i vardagen, stabila förhållande hemma och på jobbet etc. Allt detta påverkar dina resultat av din träning.

Vila vs träning

Det är i vilan kroppen superkompenserar, dvs anpassar sig till den belastningen som den utsattes för när du tränade. Dvs styrketränade du med 6-12 reps (typ)  kommer musklerna öka i volym, var du ute och körde ett lågintensivt långpass kommer den ge dig fler kapillärer etc. Vilar du och inte tränar alls, kommer den anpassa sig till det och dra ner på det som behöver dras ner och din totala metabolism minskar. Ungefär så. Kroppen är cool. Och smart.

Att vara träningsfri är också per definition olika för individ till individ. Vissa av oss har extremt hög dos av vardagsmotion utan att tänka på det.

Är du aktiv och tränar regelbundet och man ska säga något generellt, så är nog en veckas vila enbart positiv. Det ger kroppen möjlighet till superkompensation, nytändning och framför allt ger du dig själv utrymme att skapa motivation.

 

Sömn

Ger du dessutom kroppen ordentligt med sömn kommer den belöna dig tusenfalt tillbaka. I all hysteri med dieter, träningsupplägg och livspusslet, pratar vi lite för sällan om sömn.

Allt fallerar om du inte sover.  Och sömn kategoriseras in i återhämtningen. Så se till att du sover ordentligt. Öka sömndosen om du tränar och har det stressigt i vardagen för att ge kroppen någon chans till balans.

 

 

 


jessica

a stunning soul. fabulous spirit. a body as a temple. everything united in the biggest heart. thank you for visiting. remember to stay true to yourself and embrace your inner warrior.

Author posts

Privacy Preference Center