Svar på frågor del 4

Jag fortsätter att svara och älskar att ni frågar – så fråga mer! Har rest mig dugligt, men inte helt, efter den numera 8 dagar långa förkylningen. Helt otroligt. Jag säger bara dö virus, dö.

 

Fråga 1 – Instruktörsrollen och Jessica

Jag har en fråga som handlar mer om knopp än om kropp, och den lyder: Är du som du är – eller är det något som du också har tränat på att bli? Jag var med på ditt pass på BBC i helgen och såg dig som hastigast där även förra året och båda gångerna har jag liksom golvats av sättet du tar in ett helt rum. Som någon annan skrev i recensionen av årets BBC (minns inte vem) ”trots att vi var hundra pers så kändes det som att hon höll passet för bara mig”. Är du sån av dig själv? Och märker du ens det eller kommer det bara naturligt?

Jag blir rörd, generad och tårfylld av hela frågan. Den värmer mig in till ryggraden. Jag har liksom, faktiskt, ingen aning om att jag lyckas med det. Men jag har det definitivt som avsikt att försöka fånga varenda en. Och se alla. Jag är ju där som instruktör för de som jag tränar med, inte för mig själv alls. Utan det är mötet med varje enskild individ jag älskar och inspireras av.

 

Fråga 2 – Motivation

Åh, men krya på dig! Jag undrar om du har något superdupertips när man liksom tappat motivationen litegrann och saknar sin gnista i träningen? Och så håller jag tummen hårt för att vi får tillfälle att säga hej på riktigt i något cykligt sammanhang snart!

Jag hoppas med att vi får krams på riktigt snart Elna! Det där med motivation är som ett kärleksförhållande, det har sina ups and downs. Det bästa tycker jag är att kanske testa något helt nytt. Skaka om din befintliga träning och minska alla krav. Så att du hittar glädjen igen. Boka en resa. Träna något i en ny stad eller ny miljö. Byt träningspartner. Ge utrymme för annat i livet än träning som känns kul. Tillåt dig att ta ett avbrott på 2-3 veckor och kom tillbaka med ny energi.

 

Fråga 3 – BikeFit

Hej! Tack för en bra blogg!
Jag har en cykelfråga. Jag kör racer, blir tredje säsongen nu. I år har jag anmält mig till mitt första lopp, Siljan Runt 16 mil. Det ska bli jättekul! (Hoppas jag :-)) Men, det jag funderar över är : Vart skulle du rekommendera att man vänder sig för att få hjälp med att ställa in cykeln ordentligt?
Jag tycker att jag sitter hyfsat bra, men å andra sidan är det ju lätt att det blir en vana. Och kanske kan jag sitta betydligt bättre med ganska små justeringar.
Jag bor i Gävle, och såvitt jag vet finns det inte nånstans att få hjälp här i närheten. Men kanske i Sthlm?
Både jag och min sambo cyklar, och vi skulle båda behöva hjälp.

Tusen tack själv för att du är här och läser. Det gör mig glad.  Jag tycker alla människor borde göra en ordentlig BikeFit. Ta reda på olikheter mellan höger och vänster halva, få hjälp, att som du skriver göra de små men ganska livsviktiga justeringarna efter din kropp. I Stockholm så kan jag rekommendera Specialized Concept Store i Hammarby Sjöstad. De har hjälpt mig så extremt mycket att jag har valt att samarbeta med dem. Fick tex fel tips om sadel från en annan väldigt erkänd cykelbutik, vilket har gett mig stora problem.

Ring Specialized Concept Store och boka tid, hälsa att både du och din sambo kommer från “She Rides”.

 

 

Fråga 4 – Bli en bättre löpare.

 

Jag vill gärna veta mer om hur man blir en effektivare löpare. Alltså om man redan springer några gånger i veckan, inklusive intervaller – vad ska man tänka på för att kunna förbättra tekniken? Så att det går lättare/fortare/bättre? Den där höften ska ju öppnas – men hur ska jag göra under passet för att få till det? Finns det andra saker som vi bör tänka på?

Underbar och s t o r fråga. Finns inte ett svar. Men jag försöker svara lite iaf och vägleda dig, hoppas jag.

Först måste jag veta hur du springer intervaller idag och hur du tränar  distans, styrka och allt annat.

Jag tror inte heller på att man ska formas in i ett “perfekt löpsteg”. Kroppen springer så bra den kan där den befinner sig just nu. Däremot kan du successivt bygga upp styrka, uthållighet och rörlighet på olika sätt för att hamna i ett mer ekonomiskt löpsteg som passar din kropp.

Musklerna i sätet är antagonister till höften, dvs förenklat, aktiveras de så får du en extension (förlängning öppning i höften) . Men jag skulle inte rekommendera att du springer och spänner rumpan hela tiden utan snarare att du jobbar med att aktivera sätet, höft, vad, vrist, fot, bål  och ja hela kroppen i löpskolningsövningar, styrketräning etc så du får ett naturligt skadefritt rörelseomfång efter dina förutsättningar och begränsningar.

Går du in och försöker förändra ditt löpsteg till ett annat “bättre”, utan att ha förutsättningarna att hantera det, är risken att du drar på dig någon skada ganska överhängande.  Det finns inte ett perfekt löpsteg, det finns lika många som det finns människor. Men det finns ett perfekt löpsteg för dig. Så jobba med att långsiktigt bygga upp dina enheter i kroppen.

När det gäller distans- och intervallträning tycker jag att du ska periodisera din träning. Kroppen älskar att få samma belastning så den inte behöver superkompensera och slösa med energi för att anpassa sig till förändring. Därför ge den förändringar regelbundet med utrymme för återhämtning. Så du kan utvecklas. Dvs, träna intervaller med olika syfte, längd, intensitet etc. Samma sak med distans och styrketräning. Variera den i längd intensitet beroende på var på året du befinner dig.

Fråga mer – så ska jag hjälpa dig så mycket jag kan.

 

2 Comments

  1. Emilia 22 mars, 2014at19:58

    Men då är vi i samma förkylningsliga du och jag – det har gått en vecka, och ser en liiiiten förändring. Aldrig att en förkylning har varit så lång för mig. Vad roligt att få svara på en massa frågor btw, och det första fick mig att tänka: gillar man verkligen det man gör, så märks det. Lite apropå att ta in ett helt rum! Jag missade dessvärre din klass, men det jag tänkte var (trots att vi inte träffats): Jessica hade helt klart tyckt att hemgång var det bästa alternativet (trött som en gnu var jag).

    Kroppen och knoppen behöver vi absolut lära oss mer om – och därför är det skönt med motvikter till all hets. Kunskap i kombination med kärlek kan vara ett nästa stora genombrott i bloggvärlden :)

  2. Emily 8 april, 2014at08:22

    Jag undrar om du har något tips för en som varit förkyld lääänge… Typ över ett år. Så fort jag kommer igång med träningen blir jag sjuk igen och det är så deprimerande. Har såklart gått till läkare men de kan inte göra så mycket eftersom det är virus och går över av sig själv. Fast det gör ju aldrig det, och så fort jag börjar känna mig lite bättre så blir jag sjuk igen. Är sällan sådär jättesjuk utan mest snuvig, hängig och lite ont i halsen. Är så less och tänker att du kanske stött på någon i samma situation och har något tips. Tack för en inspirerande blogg!

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *