Svar på frågor del 3

Fråga 1 – Utbildning till instruktör i spinning

Den första frågan gäller spinning. Jag älskar den typen av träning och har länge funderat över att utbilda mig till instruktör. Men, tyvärr har det aldrig blivit av. Men.. trots mina 40 år som smyger sig på så är jag ändå sugen på att ge det en chans. Hur tycker du man ska tänka kring utbildningar.? har en PT och massörutbildning i botten och även om jag inte arbetar med detta längre så vet jag vilken djungel det är med utbildngar och hur lätt man hamnar fel och ska man lägga pengar, tid och engagemang på en utbildning vill man ju att det ska bli bra.. Någon tyckte jag skulle gå en Friskis utbilning… andra ” det är bara att köra” men så är det ju inte…

Åh – utbilda dig! Du lever bara en gång och drömmar ska förverkligas, även om de är läskiga ibland. Jag tycker, så klart, att våra utbildningar i inomhuscykel på InCycle är de bästa i sin kategori i Sverige. Så jag hoppas, hoppas att vi ses snart på en grundutbildning.

Men så klart ska du kika runt och fråga andra, som har gått olika utbildningar, vad som var bra och vad som var mindre bra med deras valda utbildning och sen se vad som passar dig och vad din magkänsla säger.

Och för det sista är det absolut inte bara att köra, läxa upp den personen som sa det lite ödmjukt – tänk på att du har ansvaret  att leverera träningskvalité, glädje, kunskap, upplägg, musik, motivation, säkerhet, upplevelse och hälsa. På en nivå som passar alla olika individer du har framför dig.

 

 Fråga 2 – Mtb, landsväg eller cross?

Cykla på asfalten har jag bara gjort som transport till jobbet ( 2 mil enkel) och en tjejvättern. Då har jag rullat på en vanlig hybridcykel. med en fot som krånglar ser jag ju hur löpningen kanske får läggas på hyllan det här året och då sneglar jag åt cyklingen men har jättesvårt att veta var jag ska börja. Mountainbike fast på stigar och inte klipphällar det är ju kul…. cykla snabbt och långt är också kul men jag tror inte riktigt racer är min grej..fegis som jag är… Så, till frågan. En cyklocross… vad tycker du om dem?
Det är ju lite knepigt med cykel. Det är ju inte precis så att man springer och köper en sort för att testa och sen köper en till för en annan diciplin…

När man väl ger sig in i cykelvärlden är det en djungel. En härlig sådan! Mtb kan vara så himla mycket mer än klipphällar – härlig dimma som stiger över mystiska purgröna skogspartier med betande rådjur, lite lerstänk och naturupplevelser som etsar sig fast på näthinnan och landsväg kan vara i härlig hastighet med sommarbriser, solbränna och fika.

Jag tycker att du ska testa olika cyklar och former. Kom och cykla med oss i She Rides och prova dig fram innan du bestämmer dig. Cykelcross är själv sugen på men har ingen större erfarenhet, tror det är galet kul men jag hade nog först valt landsväg eller mtb och kompletterat med en cross off season. Det är så himla individuellt vad man gillar. Därför testa, så du inte köper grisen i säcken.

 

Fråga 3 – Känslan av att vara snabbare.

Jag har en MTB-fråga: Det känns nämligen ganska trögt, typ som att jag försöker köra iväg med bilen och handbromsen är i. Nu misstänker jag dock att det är mina ben som är tröga och inte cykeln (den är ny och välsmord och rätt inställd) men jag vill liksom vara starkare och snabbare och ja, svischigare, och varje tramp ska väl inte behöva vara tungt? Däcken är visserligen kanske lite väl grova, så det är knappast de snabbaste däcken – men ändå. Jag vill ha lite bättre glid helt enkelt. Hur kan jag träna upp det bäst, både när jag cyklar och när jag tränar styrketräning eller löpning?

Och nu när jag tänker efter så känns benen tröga när jag ”springer” (joggar) också. Jag är verkligen långt från någon slags sprinter, mina lår är liksom mest av allt mjuka och tunga (men starka) och min träningshistorik består av 20 år på hästryggen = benen är vana vid statisk träning, men inte vid rörelse.

 

Vilken härlig komplex fråga. Svårt att ge rätt svar behöver ställa motfrågor – men vi börjar med en sak:

Har du lite luft  i däcken och grova tunga däck – ja då är det tungt. Oftast behöver man inte galet mycket mönster, snarare rätt mönster. Jag hade bytt däck.

Är cykeln heldämpad? Har du lyft cykeln och snurrat på hjulen och sett om de snurrar fritt?

Är det så att din cykel är heldämpad kan det vara så att den sjunker lite när du trycker till även om dämparen är låst.

Sedan kan man alltid träna saker och ting, hur tränar du idag?

 

 

3 Comments

 1. Isa 21 mars, 2014at19:58

  Tusen tack för svaret!!! Går in på er sida och kollar såklart!! Hoppas på ngn utbildning i Sthlm snart!! Kram och tack!!!

 2. Användarens profilbild Jessica 21 mars, 2014at22:15

  Right back och det hoppas jag med! Massor av kramar!

 3. lisasfanclub 24 mars, 2014at15:07

  Tack för svar <3

  Jag börjar med att byta däck. Ska ändå lämna in hjulen under veckan, de är visst lite skeva…
  Hjulen snurrar som de ska och cykeln är inte heldämpad utan HT.

  Hur jag tränar i dag?
  Ärligt talat: Rätt bekvämt.
  Joggar intervaller i finväder, kör funktionell träning hemma och styrketräning på gymmet. Något zumbapass när andan faller på. Jag skrapade ihop lite motivation och att raggade upp en kompis att testa trappträning med, vi ska träffas under veckan. :)

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *