Svar på frågor om cykelklasser

Fick en himla massa frågor om cykelklasser och tänkte att vi tar dem alla i ett och samma inlägg.

 

Fråga 1

Jag undrar om du har några tips på vart man hittar bästa musiken till cykelklasser (enligt dig alltså, alla har ju olika smak). Jag tycker det är sååååå svårt att hitta de där ”speciella” låtarna. Tragglar på olika forum, spotify, funbeat, youtube… men säkert har jag missat nån guldgruva!

Jag mixar all min musik och kör i princip uteslutande instrumentalt. Väldigt mycket house, dub och techno. Den bästa guldgruvan är beatport.com tycker jag. Sedan lyssnar jag jämt på musik i min omgivning och plockar upp sådant jag tycker förmedlar något jag vill ta med på mina klasser. Shazam är den bästa appen någonsin – däremot så tycker jag det är förbjudet att “Shazama” under någons klass (det är lite som ett knytnävslag i magen) – fråga om musiken istället efteråt – lovar att instruktören kommer till att bli överlycklig!

Fråga 2

 Du sa på ett spinningpass att man ska hålla kvar i styret och inte sätta sig upp på en gång. Jag kommer bara inte ihåg varför. Kan du inte uppfriska mitt minne? 

Ja, det gjorde jag och det säger jag ganska ofta – efter just högintensiva intervaller. Men självklart får man alltid göra som man vill.

Anledningen är enkel. Jag vill att mina deltagare ska ha den bästa upplevelsen som finns och jobba efter det upplägget jag har för passet. Om man kör högintensiva intervaller och släpper styret och sätter sig upp direkt efter – vilket är naturligt för att kroppen vill andas in och extendera och öppna överkroppen, så får du en rörelse uppåt och involvera just överkroppen, vilket gör att pulsen sticker lite extra och man kan uppleva ansträngningen mer obehaglig.

 

Fråga 3

På min träningsanläggning har vi olika typer av spinningpass. ”vanlig” spinning, spinning backe och spinning intervall. Instruktörerna har lyckats bygga klasserna efter vad man kan förvänta sig av klassens namn. Själv Kommer jag från gruppträningsvärlden med step, afro etc. så har ingen aning om hur ett spinningupplägg ”ska” vara. Så Jag har ett par funderingar.
– uppvärmning är ofta ”bara”trampa genom låt 1 och ”känna” på ”positionerna” i låt 2. Är detta så som ett uppvärmningsupplägg brukar vara?
– EFter varje genomförd låt låter instruktören nästa låt spela medan hon förklarar låtens upplägg, för att sedan starta om låten och köra upplägget. Är detta också ett vedertaget sätt att instruera på? Jag hade föredragit en löpande klass, där låtarna följer på varandra utan uppehåll och att instruktören har förmåga att guida under tiden?
– Är det vanligt att deltagarna själva får bestämma hur mycket motstånd som ska vridas på under en hel låt? Vi får visa ”tummen upp” när vi tycker att alla ska lägga på. Och det är upplägget för en låt.
– när man cyklar tycker jag det är svårt att få till både ”press” och ”dra” när jag trampar runt. Press är enklare sittande och dra är enklast stående. Hur får jag en jämn fördelning av kraft i mitt ”tramptag”?
– När låtarna är slut och det är dags för ”nedvarvning” trampar vi och stretchar samtidigt. Är detta också något som är vanligt? Hade tyckt det vore bekvämt med en kortare nedvarvning och sedan stretch, för att fokusera på en sak i taget.

Phu, det blev många frågor. Hoppas på att få höra dina tankar kring mina funderingar, som förhoppningsvis gör mig något klokare! 

 

Oj här kan jag skriva en hel uppsats.

Jag vill först säga att alla anläggningar har riktlinjer att följa och att jag inte på något sätt vill kritisera någons intuition som förhoppningsvis är att ge säker och effektiv träningsglädje. Däremot så kan man skruva och vässa till det ordentligt. Vi alla tolkar inomhuscykling olika.

Jag tycker det är viktigt att:
 1. Det finns ett tydligt syfte med klassen förankrat i träningseffekt. Tex vad är det vi tränar under den här klassen och varför.
 2. Uppvärmningen ska vara minst 10-15 min och syfta till att just värma upp kroppen – inget annat.
 3. Positioner på cykeln tror jag kommer dö ut, men jag kan ha fel.
 4. All musik ska flyta samman (detta är en extrem smaksak) och man ska undvika att jobba låt för låt och istället se hela klassen som ett sammantaget upplägg. Jag skulle själv dö om man startade om en låt.
 5. Eftersom alla är olika och varje cykel är olika så kan man inte och bör inte som instruktör uppmana deltagarna att lägga på motstånd utan mer använda motståndet för att hitta rätt intensitet och känsla på ansträngningen.
 6. Det är bättre att premiera en ordentlig nedvarvning på cykeln (alltså “rulla” i hög kadens) för att få en så effektiv återhämtning som möjligt och uppmana att träna rölighet separat.

Gällande rundtramp så kommer du beroende på om du använder cykelskor eller ej arbeta lite annorlunda. Du kommer alltid oavsett, vara starkare och involvera framsidan mer än baksidan. Bäst rundtramp kommer du alltid ha sittande och mest energi slösar du alltid när du står upp.

Hoppas ni fick svar på era frågor – och följdfrågor och fler frågor är alltid välkomna!

 

[insert]Jessica Clarén 9[/insert]

2 Comments

 1. EmmaS 7 februari, 2015at09:41

  Ja, en följdfråga. “Positioner tror jag kommer att dö ut”, skriver du. Vad tänker du om SoulCycle (och liknande). I USA verkar de ju vara galna i att också använda cykeln som styrketräningsredskap, yogamatta och jag vet inte vad…. Jag var precis där och noterade att fenomenet spritt sig till minsta lilla universitetsgym – alla instruktörer körde SoulCycle-liknande klasser!

  Vad är din åsikt? Bra? Dåligt? Varför inte i Sverige? Bara en trend? Etc…

 2. anna 7 februari, 2015at11:32

  Tack för svar :) Snällt att du tar dig tid för oss läsare.

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *