Tips inför Cykelvasan

Det är några dagar kvar till årets största lopp på MTB, Vasaloppet på cykel.
Det viktigaste är att DU känner efter vad DU behöver. Vi är alla olika. Bestäm vad du vill ha ut av loppet. Vill du ha en skön resa, testa gränser eller bara köra utan att tänka? När du bestämt det, då kan du finlira.

Cykelvasan – en vecka kvar – hur tränar jag?

Det finns inte så mycket du kan göra för att förbättra din status. Det du har med i träningstimmar hitintills är det som byggt din grund. En bra ide år att få in ett ganska hårt intervallpass någon dag innan start (som idag). Sedan vila och köra ett lätt och enkelt pass dagen innan för at väcka kroppen.

Cykeln

Ge den kärlek. Se till att din cykel är nyservad.  Kolla igenom allt, så onödigt att få ett haveri under loppet. Börja med att tvätta cykeln och rengör kedjan. Är inte kedjan bytt på länge, byt den. Smörj kedjan, växellänkage kan ibland må bra av att få en liten skvätt de med, kolla att alla skruvar sitter. Ta cykeln på en testrunda och kolla att växlar och bromsar funkar. Har du inte bytt däck och slang på ett tag kan det vara läge att göra det för att minimera punkarisken. Cykelvasan är lättkörd – du behöver inga grova däck för stök, bök och lera.
Inne på mässområdet i Lindvallen, finns det hjälp att få om du missat att serva den.

Hur klär jag mig?

Viktigast är att komma ihåg att du blir varm när du kör. Väderprognosen säger just nu fint väder. Idealiskt med andra ord.

Det brukar vara kyligt på morgonen i Sälen, härda ut och klä dig inte för varmt du blir varm under loppet. Ta på dig överdrag som du skickar med bussen till Mora.  Satsa på att köra kortärmat och barbent. Du blir varm!

Äta och dricka

Vanligaste felet man gör  att man fyller på med för lite energi för sent. Vasaloppet är en otroligt fantastisk apparat med grym service till dig som kör loppet med depåer med sportdryck, vatten, saltgurka osv. Fyll på!

Se till att du har energi så det räcker med dig och drick och ät under hela loppet regelbundet. Jag gillar Enervit liquid bäst. Tips är att öppna dem en gång (de med skruvkork) och sedan stänga så du bryter plomberingen och slipper strula med den under loppet.

Min absolut bästa kompis är Enervit Liquid Competition, den är liksom som ett supermanelixir och har nog räddat mig fler gånger än vad jag vet om.Men smaken är som baken så testa dig fram, dock bör du ha testat innan vad som fungerar för dig.

Inne på mässområdet finns superhärlig personal från Enervit som kan hjälpa dig om du är osäker på vad du behöver.

Har du slut på vätska och energi, eller tappat flaskan, tjänar du absolut på att stanna vid kontrollerna och fylla på. Tappar du, våga fråga om någon har en extra flaska. Finns alltid någon som är snäll.

Banan då?

Banan från Sälen till Mora är extremt lättkörd. Några tuffa stigningar men inget stök och bök. Dock börjar det direkt från start med en klättring upp mot Smågan och den är lång. Bränn dig inte här. Du tar igen det sen.

Annat smått och gott som är bra att veta

Var i god tid till starten. Det är många startgrupper och mååånga cyklister som ska in i målområdet.

Läs igenom infon som finns på Vasaloppets hemsida så du har koll på vad som gäller från arrangören.

Bra att veta är så klart att starten går från kl. 08.00 för tävlingsklasserna, 8.15 börjar de släppa iväg motionsklasserna. Du bör vara inne i startområdet senast 30 minuter före din start. Inpassering sker från den bakre delen av startområdet. För att få rätt tid är det viktigt att du startar i rätt grupp. Så se till att du hamnar rätt.

Bästa tipset för Cykelvasan är att ha kul

Mitt allra bästa tips är nog att ha kul. Njut. Hjälp till att dra i klungbildningarna och var kompis med alla. Håll till höger om du inte kör om och signalera om du ska köra om.

När du kommer in i Mora är det bara att gasa. De sista kilometrarna är böljande och målområdet brukar sjuda av härlig energi.

Har du frågor, fråga så ska jag svara så gott jag kan!

 

 

1 Comment

  1. kanducilla 12 augusti, 2015at19:11

    Längtar till lördag! Ska bli så kul!

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *