Tips inför Cykelvasan

Det är drygt en vecka kvar till årets största lopp på MTB, Vasaloppet på cykel. Det haglar tips lite över allt och reklamen för de kortare distanserna snurrar fortfarande på radio. Cykelvasan 2014 var fullbokat på ett kick och det är galet kul att ca 15000 cyklister ställer sig i startfållorna.
Det viktigaste är att DU känner efter vad DU behöver. Vi är alla olika. Bestäm vad du vill ha ut av loppet. Vill du ha en skön resa, testa gränser eller bara köra utan att tänka? När du bestämt det, då kan du finlira.

Cykelvasan – en vecka kvar – hur tränar jag?

Det finns inte så mycket du kan göra för att förbättra din status. Det du har med i träningstimmar hitintills ör det som byggt din grund. En bra ide beroende på vilken nivå du är på att få in ett långpass under helgen innan och något intervallpass under veckan. Sedan vila och köra ett lätt och enkelt pass dagen innan för at väcka kroppen.

Cykeln

Ge den kärlek. Se till att din cykel är nyservad. Tänker du lämna in den – tänk på att alla kommer på det veckan innan Cykelvasan och ring och kolla om de har tid att serva den.
Du kan göra mycket själv,  kolla igenom allt, så onödigt att få ett haveri under loppet. Börja med att tvätta cykeln och rengör kedjan. Är inte kedjan bytt på länge, byt den. Smörj kedjan, växellänkage kan ibland må bra av att få en liten skvätt de med, kolla att alla skruvar sitter. Ta cykeln på en testrunda och kolla att växlar och bromsar funkar. Har du inte bytt däck och slang på ett tag kan det vara läge att göra det för att minimera punkarisken. Cykelvasan är lättkörd – du behöver inga grova däck för stök, bök och lera.
Inne på mässområdet i Lindvallen, finns det hjälp att få om du missat att serva den.

Hur klär jag mig?

Sommaren har varit varm och du blir varm när du kör. Väderprognosen säger just nu 15 grader och uppåt. Soligt och molnigt. Idealiskt med andra ord.

Det brukar vara kyligt på morgonen i Sälen och just nu verkar det vara 10 grader, härda ut och klä dig inte för varmt du blir varm under loppet. Ta på dig överdrag som du skickar med bussen till Mora.  Satsa på att köra kortärmat och barbent. Du blir varm!

Äta och dricka

Vanligaste felet man gör  att man fyller på med för lite energi för sent. Vasaloppet är en otroligt fantastisk apparat med grym service till dig som kör loppet med depåer med sportdryck, vatten, saltgurka osv. Fyll på!

Se till att du har energi så det räcker med dig och drick och ät under hela loppet regelbundet. Jag gillar liquid bäst. Tips är att öppna dem en gång (de med skruvkork) och sedan stänga så du bryter plomberingen och slipper strula med den under loppet.

Min absolut bästa kompis är Enervit Liquid Competition, den är liksom som ett supermanelixir och har nog räddat mig fler gånger än vad jag vet om.Men smaken är som baken så testa dig fram, dock bör du ha testat innan vad som fungerar för dig.

Har du slut på vätska och energi, eller tappat flaskan, tjänar du absolut på att stanna vid kontrollerna och fylla på. Tappar du, våga fråga om någon har en extra flaska. Finns alltid någon som är snäll.

Banan då?

Banan från Sälen till Mora är extremt lättkörd. Några tuffa stigningar men inget stök och bök. Dock börjar det direkt från start med en klättring upp mot Smågan och den är lång. Bränn dig inte här. Du tar igen det sen.

Annat smått och gott som är bra att veta

Var i god tid till starten. Det är 46 startgrupper och mååånga cyklister som ska in i målområdet.

Läs igenom infon som finns på Vasaloppets hemsida här så du har koll på vad som gäller från arrangören.

Bra att veta är så klart att starten går från kl. 08.00 för tävlingsklasserna, 8.15 börjar de släppa iväg motionsklasserna. Du bör vara inne i startområdet senast 30 minuter före din start. Inpassering sker från den bakre delen av startområdet. För att få rätt tid är det viktigt att du startar i rätt grupp. Så se till att du hamnar rätt.

Bästa tipset för Cykelvasan är att ha kul

 

Mitt allra bästa tips är nog att ha kul. Njut. Hjälp till att dra i klungbildningarna och var kompis med alla. Håll till höger om du inte kör om och signalera om du ska köra om.

När du kommer in i Mora är det bara att gasa. De sista kilometrarna är böljande och målområdet brukar sjuda av härlig energi.

Har du frågor, fråga så ska jag svara så gott jag kan!

[insert]

 

[/insert]

 

10 Comments

 1. Elna 7 augusti, 2014at11:41

  Det ska bli galet kul. Längtar efter den härliga vasastämningen, och ikväll ska jag testa en cykel som jag kanske kan köra på – min är ju trasig.

 2. Användarens profilbild jessica 7 augusti, 2014at16:14

  Håller tummarna att du gillar cykeln! Längtar tills vi ses!

 3. Jonas 7 augusti, 2014at22:48

  Härligt inlägg Jessica, får en att längta till all energi som finns i luften i Lindvallen dagen innan, det är stort och måste upplevas.
  Kör smart och njut av resan, det kommer bli en bra resa för dig, det kände jag igår…:-)

 4. Användarens profilbild jessica 8 augusti, 2014at09:51

  Du e fantastisk Jonas :) Hade varit kul om det liksom brakade loss. :)

 5. Caroline 8 augusti, 2014at16:00

  Du som har koll… langning? Hittar inget på sidan :(

 6. Användarens profilbild jessica 8 augusti, 2014at23:06

  Caroline – det finns enervit depåer längs banan vid varje kontroll. Ordentliga sådana med sportdryck, vatten, saltgurka mm. Vill du ha egen lagning så är det smart att ha dem i samband med dessa.

 7. Caroline 10 augusti, 2014at11:00

  Jo, det blir egen ;) tänkte att det fanns speciella ställen för langningen typ ränneslättsturen tex! Tack för tips!

  Vad har du för tidsmål då?

 8. Användarens profilbild jessica 10 augusti, 2014at11:01

  Alltså du har anhöriga som langar – åh vad bra! Jag vill köra bättre än i fjor. Mitt stora mål är nästa år – pjuh. Vad har du för mål?

 9. Caroline 10 augusti, 2014at13:09

  Ett bra mål :)
  Iår är det jag som langar / hundpassar /tuggar naglar osv!
  Ska hålla koll på dig! Lycka till!!

 10. Pingback:Cykelvasan tips

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *