Snön yr. Som tusan. Bäddar in Sverige i det där magiskt vita bomullen som jag älskar. Jag drömmer mig ofta bort. Långt bort, när vintern kommer.

Det är tokigt fascinerande och så uppenbart att “löparboomen” inte längre är en boom utan en självklarhet. Alla (nästan) springer. Hela tiden. Oavsett väder, snödjup eller något annat. 2013 står bakom knuten och det kan vara lite kul att resonera runt vilka träningsformer och trender som kommer slå kommande år eller bita sig fast nästan hos varenda en av oss.

Med risk för att jag få en hel community emot mig är jag övertygad om att vi kommer börja se fler och fler efterdyningar av att många som är för otränade, orörliga, obalanserade, inte redo osv, gått på för hårt i olika boxar runt om i Sverige. Jag tror dessvärre att många skador kommer hagla fritt i CrossFit-sektorn 2013. Det är ingen trend men nog dessvärre ett faktum. Och jag säger inte att det beror på “sporten”  utan pga att många går på för hårt innan de har grunden, tekniken, styrkan, rörligheten osv för att hantera påfrestningen på kroppen.

Utomhustrenden kommer fortsätta att växa. Olika “training clubs” kommer till att poppa upp här och var. Kärleken till tvåhjulingen kommer sätta snurr ordentligt rakt in i folkhemmet och i genre 30+ där vi har råd att  investera i en något dyra lekkamrat och om vi nu får en vinter kommer förr förra årets uppsving med längdskidor snurra på.

Hela “Back to Basic”-andan har rotat sig lika bastant som löpningen. Allt ska vara enklare, större, smartare och simplare. Mera tillgängligt. Så som det var förr i tiden. Jag är övertygad om att gympan på sikt kommer få ett rejält uppsving.

Allting som får oss att känna oss “på riktigt” kommer vara hetare än någonsin. Springa på riktigt, simma, träna saker där namnet säger precis vad vi ska göra som dynamisk rörlighet. Kläder och utrustning ska först och främst ha funktion innan utseendet kommer.

Som motpol till allt hårt, intensivt och stort – kommer det komma något mjuk och “svalt” (svalt som i lugnt). Yogan kommer få uppsving. Varma salar och yinyoga kommer säga kaboom.

När det kommer till förändring i tex cykelsalen kommer tempo och takt sakta dö ut för att ersättas med tänk om optimal kraftutveckling, individualism och upplevelsestyrd intensitet. Handpositioner är ett minne blott – likaså att styra deltagaren i onaturliga tekniker.

Vi går generellt mot att göra allt vi gör innanför gruppträningssalarna “mer avancerat”  och mer specifikt inriktat. Superbra på så många sätt, men farligt om vi tappar glädjen och just det som “vanliga Svensson” behöver mest – dvs färre dieter, instinktiv rutin och insikt i att göra hälsosammare val både i träningsformer och på mattallriken. Det viktigaste i slutändan måste förbli att träna hjärtat och sådant  som ger oss mer livskvalitet.

 

 


jessica

a stunning soul. fabulous spirit. a body as a temple. everything united in the biggest heart. thank you for visiting. remember to stay true to yourself and embrace your inner warrior.

Author posts

Privacy Preference Center