Trendspaning 2013

Snön yr. Som tusan. Bäddar in Sverige i det där magiskt vita bomullen som jag älskar. Jag drömmer mig ofta bort. Långt bort, när vintern kommer.

Det är tokigt fascinerande och så uppenbart att “löparboomen” inte längre är en boom utan en självklarhet. Alla (nästan) springer. Hela tiden. Oavsett väder, snödjup eller något annat. 2013 står bakom knuten och det kan vara lite kul att resonera runt vilka träningsformer och trender som kommer slå kommande år eller bita sig fast nästan hos varenda en av oss.

Med risk för att jag få en hel community emot mig är jag övertygad om att vi kommer börja se fler och fler efterdyningar av att många som är för otränade, orörliga, obalanserade, inte redo osv, gått på för hårt i olika boxar runt om i Sverige. Jag tror dessvärre att många skador kommer hagla fritt i CrossFit-sektorn 2013. Det är ingen trend men nog dessvärre ett faktum. Och jag säger inte att det beror på “sporten”  utan pga att många går på för hårt innan de har grunden, tekniken, styrkan, rörligheten osv för att hantera påfrestningen på kroppen.

Utomhustrenden kommer fortsätta att växa. Olika “training clubs” kommer till att poppa upp här och var. Kärleken till tvåhjulingen kommer sätta snurr ordentligt rakt in i folkhemmet och i genre 30+ där vi har råd att  investera i en något dyra lekkamrat och om vi nu får en vinter kommer förr förra årets uppsving med längdskidor snurra på.

Hela “Back to Basic”-andan har rotat sig lika bastant som löpningen. Allt ska vara enklare, större, smartare och simplare. Mera tillgängligt. Så som det var förr i tiden. Jag är övertygad om att gympan på sikt kommer få ett rejält uppsving.

Allting som får oss att känna oss “på riktigt” kommer vara hetare än någonsin. Springa på riktigt, simma, träna saker där namnet säger precis vad vi ska göra som dynamisk rörlighet. Kläder och utrustning ska först och främst ha funktion innan utseendet kommer.

Som motpol till allt hårt, intensivt och stort – kommer det komma något mjuk och “svalt” (svalt som i lugnt). Yogan kommer få uppsving. Varma salar och yinyoga kommer säga kaboom.

När det kommer till förändring i tex cykelsalen kommer tempo och takt sakta dö ut för att ersättas med tänk om optimal kraftutveckling, individualism och upplevelsestyrd intensitet. Handpositioner är ett minne blott – likaså att styra deltagaren i onaturliga tekniker.

Vi går generellt mot att göra allt vi gör innanför gruppträningssalarna “mer avancerat”  och mer specifikt inriktat. Superbra på så många sätt, men farligt om vi tappar glädjen och just det som “vanliga Svensson” behöver mest – dvs färre dieter, instinktiv rutin och insikt i att göra hälsosammare val både i träningsformer och på mattallriken. Det viktigaste i slutändan måste förbli att träna hjärtat och sådant  som ger oss mer livskvalitet.

 

 

12 Comments

 1. Amelie 6 december, 2012at21:38

  Bra poänger. Du är klok du. :)

 2. Amy 6 december, 2012at23:16

  Själv tror jag på en backlash för crossfit för att hela marknadsföringen och produktifieringen av det känns överdriven. Jag gillar träningsformen i sig och hör nog egentligen till målgruppen, men varje gång jag passerar boxen på Sats Regeringsgatan kan jag inte låta bli att tycka att det ser så fånigt ut med de vilda (trendiga, kontorarbetande medelklass-) djuren i buren. :)

 3. Lena 6 december, 2012at23:37

  Jag är helt med dig i det du säger! Jag tror du spår helt rätt =)

 4. Petra Axlund Stegman 7 december, 2012at00:00

  Min sjukgymnast/kiropraktor säger att han ser en kraftig ökning av patienter med just crossfitskador. Och som du säger tror jag framför allt att det beror på att många inte är fysiskt redo att ta sig an en så pass fysiskt påfrestande sport. Jag själv tränar inte crossfit för det passar inte mig – jag har en gamal axelskada som slits upp varje gång och jag kan inte utföra övningar där armar svingas över axel/huvudhöjd (typ hög kb-swing eller kast med dead ball). Det “lustiga” var att när jag bloggade om min skada fick
  jag fem-sex mail från crossfitpersoner som ville försvara sporten och hävda att det minsann inte var övningarnas fel utan att jag inte gjort dem rätt. Suck! Jag kritiserar inte sporten utan bara konstaterade att det inte var för mig, men det verkade vara extremt provocerande. Konstigt.

  Jag tror att träning för att må bra – inte se bra ut – kommer få en rejäl uppsving 2013. När det gäller yogan tror jag också att yin kommer komma stort (det har den ju redan gjort här i USA). Jag tror och hoppas även att många tar sin yoga till nästa nivå, att det inte bara är en fysiskt träningsform utan att fler inser fördelarna med att koppla andningen till rörelserna och samtidigt öva sig på att tysta tankebruset. När det gäller varma salar hoppas jag att de svenska yogaställena inser att man MÅSTE ha en luftfuktare i salen. Varm och torr yoga är så fel!

 5. Axel 7 december, 2012at07:54

  Bra sammanfattning. Överlag tror jag mycket av detta är resultat av att instruktörer i större omfattning numera är proffs eller halv-proffs. Så var det inte för 10 år sedan..bra utveckling! Sedan tycker jag yogan sedan en tid tillbaka redan är jättepopulär o nu mainstream i Sverige…:-)

 6. Helena 7 december, 2012at07:58

  Du är helt klart något på spåren…ta upp tråden i december 2013 så tror jag att du har prickat väldigt mycket rätt på många plan! :)

 7. Anna 7 december, 2012at12:52

  Går många för hårt på innan dom har grunden handlar det ju om att boxägare och instruktörer måste säga ifrån och vara tydliga med vilka grundkrav man ställer på den som vill börja träna. Inte ge några “free-to-go” till tyngre vikter innan grundrörelserna sitter med lätta vikter.
  Där har alla boxägare och globogym med crossfitpass ett stort ansvar! Vad folk sedan gör själva i sitt eget vanliga gym kommer vi aldrig kunna komma åt. Och, man MÅSTE komma ihåg att crossfit är ett styrke och konditionsprogram och inget gruppträningspass du tar som tex body pump. Du följer en programmering som bygger styrka och teknik i perfekt avvägd hastighet vilket leder till att du så småningom kan köra allt RX och även börja tävla. Följer du en programmering och tränar i små grupper med utbildade instruktörer skulle jag säga att skaderisken inte är större än inom innebandy eller body pump.

 8. Cilla 7 december, 2012at16:39

  Härlig sammanfattning och jag tror också att du har rätt gällande många punkter :)

 9. Sanna 7 december, 2012at16:58

  Det ska blu riktigt spännande med ett nytt träningsår. Grattis förresten till utmärkelsen!

 10. Användarens profilbild jessica 7 december, 2012at23:09

  TAAACK! :)

 11. ingrid 9 december, 2012at17:14

  Jag håller helt med dig i dina tankar. Tror också att boxing-influerad träning kommer bli en större trend.. Blir spännande att se :)

 12. Pingback:Trenden 2013 som jag glömde « jessica claren

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *