Vad ska jag köpa för cykel?

Min fråga gäller hur en hittar rätt i cykeldjungeln. Jag cyklar till jobbet, och överallt i övrigt också typ, brukar bli åtminstone 2 mil per dag ibland mer för skojs skull Och nu är det hög tid att skaffa ny cykel innan jag blir skogstokig på den knarren jag har. Men hur börjar jag? Vilka märken är bra? Prisklasser (jag är student och småbarnsmamma), vad måste jag betala för att få en prisvärd cykel som håller? Vilken modell? Jag blir inte klok på det :)

 

Många tycker det är en djungel och det är det ju! Det är så himla lätt att spendera hur mycket pengar som helst.  Det finns hur mycket och många alternativ som helst. Billigare och dyrare. Du kan göra av med hur mycket pengar som helst, om du vill. Och som du säger, vad behöver just du?

Innan du går in i en cykelbutik eller börjar kolla runt på nätet, Blocket, Happy MTB osv, bör du kunna svara på nedan, annars blir det lätt att du någonstans gör ett felköp.

 

Nummer ett. Bestäm först VAD ska du ha cykeln till först och främst.

Vill du köra i skogen, landsväg, stadskörning, cykelpendla, tempo, cykelkross, tävla eller träna? Behöver du investera i en eller flera cyklar? Det låter som du ska ha en cyclocross eller hybrid – eller är du nyfiken på att köra racer och mtb? Kanske hyr över en helg och testa!

Om du väljer en MTB, ska du ha heldämpat eller hardtail (dvs bara dämpning fram). Testkör så du vet och förstår skillnaden.

När du bestämt detta kan vi börja kika på cyklar. Nu börjar det roliga! Ofta är cykelbutiker specialiserade mot ett håll även om de har ett stort utbud, så kolla upp att du hamnar rätt. De har ofta också avtal med olika märken. Vilket innebär att utbudet på just olika märken varierar från butik till butik.

Jag älskar ju Specialized och tycker det är som cykelvärldens Apple. Du vet, snyggt, bra och ja allt. MEN det är min åsikt. Du ska hitta din egen.

 

Nummer två. Vilken budget har du?

Budgeten är egentligen det som begränsar dig och hjälper dig. Det är onödigt att lägga hutlösa summor om du inte har behov av en sådan typ av utrustning men också det som styr vilken kvalitet du får.

Det viktigaste är inte alltid, faktiskt, att köpa den lättaste ramen och sedan snåla på resten. Lägg krutet på bra hjul och växlar. Alla växlar har olika nivåer.

Passa också ut en sadel som fungerar till hur du är skapt. Tjejer behöver ofta en annan sadeln är killar, av förklarliga skäl. Med rätt sadel kan du sitta hela dagen, med fel sadel vill du aldrig sitta på den igen efter en hel dag. Gå och prova ut där de kan mäta dina sittben och hitta rätt sadel till dig.

Låt dig inte luras av ”reapriser” eller superkap där det sitter bra växlar och kolfiberram, men övriga komponenter kanske rent av suger, text tunga hjul med dålig kvalitet. Att uppgradera ett hjulpar kan innebära allt från 5 000 – 20 000 (eller ännu mer), på en mtb.

 

Nummer tre. Hur mycket kommer du cykla? Ärligt.

Låt det styra din budget. Nu cyklar du ju frekvent. Så jag tycker absolut du ska investera i en lite bättre cykel.

 

Nummer fyra. Vad du alltid ska investera i utöver cykeln är:

Hjälm. En godkänd hjälm som sitter bra. Cykelskor. Lampor. Vadderade brallor. BikeFit – du får hjälp att ställa in cykeln efter din anatomi så att du kan leverera 100% i sadeln.

 

1 Comment

  1. Carolin 25 mars, 2014at16:47

    Jag skulle vilja tillägga en sak. Om man känner någon som är lite kunnig så är det perfekt att ha med när man köper just för att inte luras på småkomponentsidan. Jag har själv ingen koll på märken och sånt men har en sambo som är påläst. Det har även flera av våra vänner utnyttjat genom att helt enkelt fråga honom om ifall den cykel de fastnat för är prisvärd. I vissa fall har han då kunnat informera om just att det sitter riktigt billiga hjul som man definitivt kommer vilja/behöva byta ut.
    Så som sagt, att ha med någon kunnig vän är perfekt!

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *