Våga vägra HIT

Det råder en frenesi och jakt på snabbfixen. Som alltid, men kanske lite mer maskerat eller bättre paketerat. HIT is the Big thing – eller inte. 5:2 drar ner folk i en lurad ämnesomsättning. Eller den här rumphysterin som råder nu. Allt är rumpa. Det är också ett faktum att skadorna haglar fritt just nu i crossfitvärlden.

Massor av studier visar att man kan få samma positiva resultat, om inte fler, genom att träna högintensivt och på så sätt slippa lägga slittimmar i gymmet, i spåret eller på sadeln. Eller?

Det är ingen nyhet eller större skräll faktiskt, utan något vi som tränat med eftertanke och lite kunskap om hur hela systemet fungerar, eller rättare sagt, att vi alla är olika och unika, vetat om typ i evigheter.

Skillnaden nu är bara den att människan har fokuserat på att bevisa och få stöd för ett enklare sätt att kunna passa in i den där mer accepterade “bästa versionen av dig själv”.

HIT är bra i många fall, MEN om du aldrig är nere och lägger grunden för visa basala processer och  funktioner ska bli stimulerade och bli mer effektiva, kommer du aldrig utvecklas så optimalt som du skulle kunna med HIT.

Våga vägra träna högintensivt ibland och ge kroppen omtanke att bygga förutsättningarna för att bli ännu bättre med HIT genom att träna lågintensiva pass.

Jag är så förbannat less att alla stirrar sig blint på “de senaste rönen”  istället för att tänka med sunt förnuft och faktiskt lite mer objektivt.  Vi kommer aldrig hitta en genväg. A short cut. Den där gyllene medelvägen finns av en anledning.

Och som alltid så handlar allt om vad du vill ha din kropp till. Varför du tränar. En sprinter kör inte långpass över 3 mil tex.

Högt och lågt. Kroppen, hjärtat, lungorna och huvudet har behov av att vara i alla register.

 

5:2 dieten

12 Comments

 1. Madelaine 20 september, 2013at13:41

  Du e bäst.. Men det vet du väl redan?
  Och så klok… men det vet du väl också ;)

 2. Användarens profilbild Jessica 20 september, 2013at13:42

  Åh näe, alltså ni är faktiskt bäst. “Jessica generad”.

 3. Queenie 20 september, 2013at14:00

  Jo, du är bäst! High Five Jessica!!! Så är det bara!!

 4. Snabba Fötter 20 september, 2013at15:29

  Ja, jag fattar inte heller varför alla vill träna mindre och mindre, kortare och kortare pass verkar det som. Högintensivt och effektivt heter det ofta. Men vi blir ju bra på det vi tränar och en långskubbare som jag behöver långpass, men man hör alltför ofta att långpass inte behövs. Eller de som kör sina häftiga tabataintervaller och sen tror att det ska räcka för att prestera bra resultat på milen.

 5. Malin 20 september, 2013at16:25

  Åh vad skönt att höra :-) Precis vad jag behövde efter min långa och rätt långsamma promenad. Ibland känner jag att det är så mycket prestation över allt. Det kan vara så otroligt skönt att få ge allt och få känna endorfinerna efteråt men precis lika skönt en annan dag att bara lufsa och inte prestera. Tack för inlägget!

 6. Alex 20 september, 2013at17:30

  Klok är bara förnamnet!!

 7. Maria 20 september, 2013at18:58

  tror jag är lite kär i dig! :)
  Du är ju helt underbar.
  Är sååå less på allt och alla som förespråkar “quick fix”.
  Vadå? Varför? Vart ska det sluta?
  Det enda som räknas är ju att fylla sitt liv med innehåll.
  Meningsfullt innehåll.
  Sånt som får pulsen att slå och hjärnan att fungera.
  Enkelt. Om du frågar mig.
  Mat. Kärlek. Skratt. Sport.
  Simple.

 8. Sanna 20 september, 2013at18:59

  Word.

  Tack Jessica för din visdom och inspiration !

 9. Annie 20 september, 2013at19:49

  Härligt att höra! Har också varit inne på det. Att jobba på toppen av pyramiden kräver sin bas och det alla glada motionärer som läser aftonbladslöpet glömmer är att de elitidrottare som hävdar att de kör minimalistiskt en gång byggde den där förbaskat viktiga basen! YAY Jess! kram

 10. Karin 20 september, 2013at21:31

  Jag säger som Maria, jag tror jag är kär! Du är så underbar! Och klok! Tack för att du delar din vishet. Ha en skön helg!

 11. Anna 22 september, 2013at07:02

  “Skadorna haglar fritt i crossitvärlden” Vem har fastställt “faktumet” du refererar till? Vilka oh hur många är det som är skadade och hur? Jämfört med andra sporter? Har man skadat sig när man följt en programmering med tränare eller när man kört själv obevakat? (Och är det så klokt att springa ett maraton på en vecka om man inte är van löpare bara för att man springer under en slogan?)

 12. Användarens profilbild jessica 22 september, 2013at08:33

  Anna – av dina tidigare kommentarer på min blogg så förstår jag att du inte är så förtjust i mig, vilket är helt ok. Vi har diskuterat skador i crossfit tidigare och så klart, om du läst mina inlägg tidigare så ska man inte springa ett maraton under en vecka om man är helt otränad.

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *