Bokning är öppen för Tjeckien - du hittar den genom att klicka här!

Varför kräks man av mjölksyra?

Senast uppdaterad:

På en föreläsning för ett tag sedan fick jag frågan varför vissa kräks av mjölksyra – så jag tänkte att vi reder ut det här.

Jag kan aldrig sluta fascineras över kroppen och hur coolt systemet är för att alltid se till att vi presterar det bästa vi kan just där och då. Hur allt sitter ihop. Här hittar du mer vad jag skrivit om innan om mjölksyra.

Det finns flera olika anledningar till att magen kan strula vid ansträngning – det vi reder ut nu är varför en kräkningsreflex kan framkallas vid extremt hög ansträngning och med höga halter av laktat i blodet och vävnader. Tänk efter höga intensiva VO2MAX intervaller eller dylikt.

Det kroppen gör är att den prioriterar vilka system i kroppen som behöver mest syre just där och då och prioriterar bort andra. Jag hörde på en pod för ett tag sedan att man kräks ut mjölksyra och det är knappast så. Däremot vill kroppen skicka allt syre till de vävnader i kroppen som jobbar på högvarv för att få balans i energisystemet med andra ord få bort överskottet på mjölksyra och sätter matsmältningen längst ned på prioritetslistan. För att “stänga av” matsmätlningsprocessen tömmer kroppen magsäcken via en kräkning.

 

 

 

35
Föregående
Vinn Eat Clean

Välkommen hit!

Jessica har varit i bloggosfären sedan begynnelsen och är idag en av de stora rösterna inom hälsobranschen och cykelindustrin i Norden.