Jag köpte en Outside Träning igår för att fördriva tiden på tåget mellan Norrköping och Stockholm. I den fanns några samlade intervjuer med kända profiler om balans mellan träning och vila. Bra sådana, väldigt bra sådana.

Jag har berört det så många gånger förut – att det finns något i vår omgivning som triggar ett beteende att träna som om vi skulle vinna OS-guld i övermorgon. Något som får många att försöka matcha träningsmängd med de som lever på sin idrott (de som har målet med att tillhöra eliten som sitt heltidsjobb med alla förutsättningar att kunna träna på heltid). Något som får oss till att höja ribban på våra prestationskrav och tyvärr i samband med allt detta glömmer bort att den viktigaste faktorn till att röra på sig är för att må bra.

När träningen förflyttas från att vara något som gör oss starkare till att istället bli fylld av laddade förväntningar från oss själva och omgivningen glömmer vi, eller nog mer blundar från det faktum, att det är i vilan det händer. För hur många försöker eftersträva att vila som elitidrottsmän?  – tro mig de vilar.

Ytterst få har möjligheten att spendera dagen med benen i högläge mellan två träningspass – vi trycker istället in 8 timmars arbetsdag, dagslämning osv. Där i det hamsterhjulet gräver vi en fallgrop för vad som i början var ett lustfyllt behov av att röra på oss.

Och jag tror faktiskt, precis som Patrik Sjöberg, att väldigt många är övertränade och inte vältränade – även om samhället satt en stämpel på att synliga muskler och snabba kilometertider är lika med att vara vältränad.

Att vara vältränad är att vara stark. Inte att träna ogenomtänkt med för lite vilodagar eller så hårt att kroppen ständigt är under stress.

Att vara vältränad är per definition faktiskt också att vara lycklig. Utan måsten och yttre krav – mer än förmåga att vara stark genom vardagen och ha kroppen som ett värdefullt redskap i resan genom livet.

Och du, elitidrott är inte hälsosamt eller hållbart en hel livstid.

[insert]jessica[/insert]


jessica

a stunning soul. fabulous spirit. a body as a temple. everything united in the biggest heart. thank you for visiting. remember to stay true to yourself and embrace your inner warrior.

Author posts

Privacy Preference Center