Yin på Yogayama

Jag och Åsa har lyckats gå om varann under flera veckor. Igår fick vi äntligen till en yogadejt. Vi hamnade på YogaYama och Evas YinYoga. Eva är allt som en vanlig svensk yogainstruktör inte är (förlåt för generaliseringen) och klassen var extremt befriande och härlig.

Jag slås ofta av hur atmosfären är på yogacenter runt om i Stockholm (förlåt igen) förbryllar mig och hur vi ibland bara liksom förädlar den där avskyvärda divigheten som tyvärr allt för ofta förekommer. Många yogis är tyvärr så tvärtemot vad yogan förespråkar. Det är ytterst sällan jag känner värme och öppna armar när jag kliver innan för dörrarna i en yogastudio. Snarare så känner jag mig jämt och ständigt lite malplacerad, ovälkommen och utanför. Och det har verkligen inte alls med mitt eget “skit” att göra utan är ren “hard fact”.

Ta tex igår, jag och Åsa kliver in innanför dörrarna på Yogayama. I receptionen står 2 personer från Yogayamas personal plus en tredje tjej och pratar något som var ytterst privat. När vi kommer in slutar de inte utan fortsätter. Dels så hör vi allt och dels så står de med ryggen vänd mot oss. Vi ställer oss i kö bakom dem, ingenting händer. Efter ett bra tag uppmärksammar de oss. Vi betalar – de snabbar på nonchalant för att sedan fortsätta med det de pratade om som jag verkligen inte ville höra eller ta del av.

När vi sitter i loungen blir vi studerade och folk tisslar o tasslar. Jag längtar till LA där människor högljutt skrattar och pratar innan yogaklassen.

Sedan drar klassen igång och Eva som har en underbar brytning på engelska trollar bort all dålig känsla. Hon är genuint närvarande, härlig och sympatisk. Jag småfnissar lite då och då och tackar hela världen att det finns yogis som henne.

urbanyogi

19 Comments

 1. Petra Axlund Stegman 27 februari, 2013at14:36

  Jag håller faktiskt med dig och dessa generaliseringar har ofta slagit in. Framför allt i Sverige. Framför allt jämfört med USA. Jag tycker att yoga i USA är en helt annan upplevelse och av en helt annan kaliber. Det är (för det mesta) avslappnat, kärleksfullt, varmt och välkomnande. Inget utanförskap utan ALLA är välkomna och perfekta. Och klasserna är inte så jävla “uptight” utan man kan garva mitt i en downdog. Jag minns så måmga kyliga och kalla ashtangainstruktörer från min yogatid i Sverige och får rysningar …

 2. Användarens profilbild jessica 27 februari, 2013at14:37

  Ja precis så Petra, sorgligt, visst är det.

 3. Marie 27 februari, 2013at15:06

  Jag yogar på yogashalastockholm på Gotlandsgatan och där är det värme och öppna armar tycker jag. : )

 4. Användarens profilbild jessica 27 februari, 2013at15:07

  Marie – har faktiskt aldrig varit där! Då måste jag dit! Visst kör de ashtanga?

 5. Marie 27 februari, 2013at15:12

  Ja, det tycker jag du ska göra. Jepp de kör ashtanga. Just nu går jag en mysore kurs med Lisa som äger studion, hon är underbar!

 6. Användarens profilbild jessica 27 februari, 2013at16:31

  Jag är inte störtförälskad i ashtanga men kan absolut ge det en chans :)

 7. anna 27 februari, 2013at16:39

  Älskar yin.
  Älskar Eva E – hon är fantastisk.
  Oerhört synd på snorkigheten.
  Jag vill tips om Shambala gatherings & Borntorpet.
  Där är det yoga och kärlek i varje andetag; i all de gör.
  Sån enormt fin upplevelse.

 8. EmmaS 27 februari, 2013at18:35

  Usch ja, jag känner helt igen mig. Jag trivs inte heller i svensk yogakultur. Har efter tjugo år ännu inte hittat en studio där jag trivs, utan yogar mest hemma. Ofta med hjälp av den amerikanska tjänst jag prenumerar på, yogadownload.com.
  Jag tycker att du ska starta en studio i Stockholm!

 9. Magnus 27 februari, 2013at20:12

  Jag måste tipsa om YogaShakti på söder. Jag känner precis som du när det gäller många ställen och instruktörer inom yoga. Men på shakti är det just som Petra skriver, helt plötsligt kan det komma ett skämt och alla brister ut i skratt och har roligt. Seriöst men avslappnat och välkomnande.

 10. Annie 27 februari, 2013at22:05

  A F***ing MEN! TACK! Trodde jag var knäpp. När jag yogade i Australien i Byron som översvämmar av yogis så fanns det verkligen två sorter så det är inte bara Sthlmfenomen :).: Det hade inget med vilken yoga de utövade utan attityden. Några var snobbiga och rent ut sagt elitistiska. Andra var- yogiska eller vad man ska säga. Har testat runt lite i Sthlm och blivit så olika bemött. På Happy Buddha och på Atmajyoti har jag blivit bemött med den attityd jag söker mig till yogan för. Tack för bra inlägg!

 11. Maja 27 februari, 2013at22:11

  Oj, känner inte alls igen mig? Är visserligen en ny yogis, men ändå. Vad tråkigt det låter :( Jag har kört nybörjarklasser på Inbalance vid Mariatorget (det är också ashtanga) denna termin och jag tycker jag har fått väldigt bra feeling. Respekt för kroppen, ödmjukt kunnande och ett leende eller en vänlig blick när en kliver in genom dörren. Väldigt prestigelöst också, mycket betoning på att alla har olika förutsättningar osv. Jag hittade dit efter ett tips o kan verkligen rekommendera vidare :) Hoppas du hittar ett annat ställe eller att detta bara var en engångshändelse – jag avskyr verkligen dålig service! För även om du skriver att du upplevt mkt divighet tidigare så låter det ju som att du detta tillfälle “bara” fick grymt dålig service, men att själva yoga-upplevelsen var bra..

 12. Ellinor 28 februari, 2013at10:00

  Känner inte alls igen mig i din beskrivning. Vad tråkigt om många Yogashala är sånna. Där jag gick var det fniss, bra stämning och nya togs omhand av alla. Oavsett om man var lärare eller deltagare.

 13. Användarens profilbild jessica 28 februari, 2013at10:01

  Skönt att många av er inte känner igen er – det gör mig glad!

 14. Elin 6 mars, 2013at16:45

  Tråkigt att du känner så, men jag förstår tyvärr vad du menar. Jag har yogat på YogaShakti och lite på Atmajyoti och tycker båda de studiorna är roliga och avslappnade. Gillar också Eva!

 15. Ellen 20 mars, 2013at09:08

  Var är bagen ifrån? :)

 16. Användarens profilbild jessica 20 mars, 2013at09:09

  Bagen är köpt i USA på lululemon. :)

 17. estelle 24 april, 2013at11:37

  Jisses, måste erkänna att vi blev både chockade och ledsna när vi läste detta. Men, det är nog så att det är lätt att bli hemmablind ibland. Vi tror nog att det upplevs härligt och trevligt att vi är så personliga med många kunder och lärare men självklart inser jag när jag läser ditt inlägg att det kan uppfattas exkluderande och ovälkomnande. Att du inte fick den uppmärksamheten som en kund självklart skall ha är inget annat än pinsamt. Jag ber verkligen om ursäkt för att du fick en sådan upplevelse hos oss och vi har tagit till oss det du skriver.
  Estelle
  VD yogayama

 18. Användarens profilbild jessica 24 april, 2013at11:42

  Hej Estellle!
  Tusen tack för du tar din tid att kommentera. Ser framemot att komma tillbaka och känna mig mer välkommen.
  Ha en underbar dag!
  /Jessica

 19. estelle 24 april, 2013at12:53

  Varmt välkommen!

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *