Allt är inte svart eller vitt

Jag fick en kommentar på mitt inlägg om förbud som skapar ett ångestladdat förhållande till mat. Jag väljer att lyfta upp det för att förtydliga att min generalla åsikt riktas till “friska” individer. Jag tycker det är viktigt med diskussion och olikheter och tycker också att det är viktigt att inte se allt svart eller vitt.

 Kommentaren:

“Att inte ha kolhydrater i sin kost kan rubba ditt välmående ordentligt.”

Ja, för de typ2-diabetiker som nollat kolhydraterna har det i princip inneburit ett nytt liv, kanske helt utan behov av insulinsprutor. För dem har det “rubbat” deras välmående i positiv riktning. Jag tycker du bör vara mer ödmjuk med sådana uttalanden när du bevisligen inte har alla fakta. Överätning av kolhydrater är ett MYCKET stort problem i samhället. Att påstå att ett lågt intag av kolhydrater kan leda till insulinresistens är dessutom helt felt, det är snarare motsatsen som gäller.

Mitt svar:

Härligt att du kommenterar. Jag förstår din synpunkt, men håller inte med helt och hållet. Jag har också diabets i min familj, och mitt uttalande, som jag också skriver, att om man har problem åt något håll så självfallet ska man göra det man mår bästa av. ALLTID!

Min ståndpunkt att  intaget av kolhydrater inte är det som ger oss ohälsa  utan mer vår aktivitetsnivå i förhållande till vad vi äter och vår förkärlek för halvfabrikat, kommer jag alltid att stå fast vid.

Det här inlägget eller mer min åsikt som jag väljer att skriva om,  handlar också om “friska” individer som påverkas av vad samhället säger är fel att äta och i det här specifika fallet häxjakten på kolhydrater. Alla människor är olika och har olika behov. Jag resonerar utifrån en frisk individ och säger så klart att hatt har man problem med födoämne eller någon sjukdom så ska man självfallet göra det man mår bäst av! Det är hela min poäng faktiskt.

Jag tror inte vi mår bra av förbud och ångest.

Det finns faktiskt också många studier som visat på positiva effekter av tex fruktos i mindre doser. De intag som man sett kan innebära positiva effekter ligger under 35 gram per dag. I en studie lät man diabetiker som inte behandlades med insulin inta 7,5 gram fruktos med tre måltider under dagen och detta gav bättre långtidsblodsocker utan att påverka blodfetter, blodsocker eller insulin negativt.

Och i det stora hela påverkar man diabets typ 2 ofta i en extremt positiv riktning med motion.

Vi är alla olika – Kul med diskussion.

 

[insert]

[/insert]

2 Comments

  1. Annica 12 juni, 2014at22:25

    Jag läste nyligen en artikel där det hävdades att alltför lågt intag av kolhydrater kan öka risken för diabetes då insulinkänsligheten minskar. Är inte säker men det kan ha varit en gammal Fitness och isf kan ju nyare forskning ha kommit, men då gällde det.

  2. Lisa 13 juni, 2014at05:58

    Det är så befriande med bloggare som skriver: att man är öppen för diskussion och att man tycker att det är berikande med folk som ifrågasätter. Det finns allt för många bloggare som endast tolererar individer som stryker medhårs. Olika åsikter genererar utveckling och jag brukar sluta läsa bloggar vars rigida författare går i taket av en åsikt som inte stämmer överrens med dennes uppfattning. Har man en blogg får man också stå ut med att man blir ifrågasatt och kritiserad. Må gott.

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *