Jag är fortfarande fascinerad över att ämnet “kost” kan berör så himla mycket och skapa så extremt mycket känslor. Min inställning till vad jag äter är extremt hälsosam, visst med näringstät mat och bra råvaror – men det som kanske gör den allra mest hälsosam är att jag äter sådant som är bra för mig. På många sätt. Utan pekpinnar och förbud. Jag får visserligen välja bort gluten eftersom jag intolerant och detsamma med laktos. MEN om det inte hade varit så hade jag mumsat surdegsbröd doppat i olivolja minst varannan dag.

Livet är for kort för att bygga en mur med begränsningar runt omkring dig. Med förbud från kostråd som skjuts hejvilt från höften. Så klart att jag tycker att man ska äta bra mat, men bra mat kan faktiskt vara en vällagad hamburgare med rätt tillbehör. Och i slutändan är det ändå viktigast att ha den där förtrollande balansen mellan in och ut tillsammans med motion och aktivitet.

Att ta bort sådant som du inte har någon känslighet mot som laktos och gluten kan skapa en känslighet. Och inte minst onödiga förbud. Knappast mår vi bra av att få skuldkänslor av att äta något som vi själv tillsammans med en värld av olika dieter, ger dåligt samvete. Men så klart, om din kropp inte mår bra av vissa födoämne ska du självklart välja bort dem, men om du gör det för att det är trendigt eller för att du någonstans tror att det skulle göra dig några kilo lättare och att den viktnedgången skulle göra dig lyckligare, tycker jag att du ska stanna upp en stund och fundera.

Att skära ner på sådant som bör vara stummen i din kost, som kolhydrater – älskade kolhydrater,  kan vare en vilseledande fälla. Vet du att kroppens belöningssystem går gång på kolhydrater, därför vi kan fastna i ett godisberoende. Det är dock väsentlig skillnad på att äta potatis kontra lösviktsgodis och kakor. Att inte ha kolhydrater i sin kost kan rubba ditt välmående ordentligt. Dessutom, beroende på hur din kropp svarar på ett lågt kolhydratintag, kan det också ge dig motsatt verkan – du kan putta din kropp i riktning mot att få en förhöjd insulinresistens – alltså cellernas förmåga att reagera på insulin blir nedsatt och för att göra en lång historia kort kan det leda till viktuppgång istället och en rad följdsjukdomar.

Det är så himla onödigt att sätta sig själv i en sits där man förbjuder vissa saker i sin kost. När jag var liten då skulle allt vara fettsnålt men kolhydrater var ytterst välkommet, idag är det tvärtom. Vi kommer alltid att leta genvägar, skapa dieter som kommersiellt blir guldkorn för vissa som håvar in pengar på din olycka. Och vi är oftast extremt blåögda och trillar rakt i fällan med en dålig självkänsla som resultat.

Skär inte ner på saker, ge inte dig själv förbud. Ät det du mår bra av, Tillåt en varierad kost och RÖR PÅ DIG!

[insert]

[/insert]


jessica

a stunning soul. fabulous spirit. a body as a temple. everything united in the biggest heart. thank you for visiting. remember to stay true to yourself and embrace your inner warrior.

Author posts

Privacy Preference Center