Äntligen hejdå åderbrock

Det är lite skamfullt att ha åderbrock i alla fall när man är ung. Jag har fått mängder av frågor om v a r f ö r just jag har dem. Någon gång runt 20 började de snirkla och maska sig på vaderna. Förmodligen mest pga ärftliga faktorer och hård träning under min tonår. Sedan har de blivit mer påtagliga och framförallt så påverkar de min prestationsförmåga negativt.

Jag har stundvis inte brytt mig om dem alls, för att i nästa stund avsky dem och tycka att det är mindre kul att visa upp benen. Sanningen är den att många har åderbråck och det egentligen inte alls är något ovanligt.Studier har visat att i västvärlden har en tredje del av befolkningen just åderbråck.

Många undrar också vad åderbrock egentligen är. Så här ligger det till:

Vener är de blodådror som skall föra blodet tillbaka till hjärtat, i mitt fall från benen. Benens vener har klaffar som tillsammans med omkringliggande muskler hjälper blodflödet att flyta  åt rätt håll.

Om klaffarna inte fungerar eller om venernas väggar är försvagade blir blodflödet ineffektivt. Venöst blod (dvs syrefattigt) ansamlas i benet och ett venöst tryck fortplanats nedåt. Venerna vidgar sig, blir slingriga och läckaget nedåt ökar. De onormalt utvidgade och slingriga venerna kallas då för åderbråck.

Eftersom att jag verkligen börjat få smärta och påtagliga problem, så kommer jag nu i sommar att ta bort dem. Med andra ord äntligen säga farväl till mina åderbrock.

Det är komiskt att sjukvården/landstinget inte hjälper mig att bekosta ingreppet – fast jag har problem – utan jag får plocka ett gäng tusenlappar från min egen plånbok.

 

14 Comments

 1. Maria Finnved 26 juni, 2012at12:14

  Jag hade också åderbrock trots min unga ålder, och opererade bort dem förra sommaren. Mitt var ett stort som sträckte sig längs hela låret på framsidan och sedan delade det sig i flera nedanför knäet. Jag mådde väl eg inte jättedåligt över dem, men stundtals gjorde de ont och som du säger så är det ju inte ALLITID jättekul att visa upp benen när folk frågar vad i hela friden man har på benet… Men nu är det borta iaf och glad för det är jag :):)

 2. Användarens profilbild jessica 26 juni, 2012at12:15

  Härligt Maria snart är jag med gladare :)

 3. Anna 26 juni, 2012at12:33

  Vad skönt att höra – jag har också!! Som gör ont, stundtals. Plus att jag har en massa små fula som inte känns men som ser ut som om man vore 80, minst. Hur ska du åtgärda det – vilken typ av operation blir det? Jag har också tänkt göra det, men inte kommit längre än till tanken.
  Lycka till!

 4. Användarens profilbild jessica 26 juni, 2012at13:06

  Anna: Jag vet precis hur det känns! Jag har kollat olika metoder och fått prisuppgifter lite varstans efter undersökning. Pappa har gjort olika ingrepp och tycker jag ska köra med skum, så det är den metoden jag kommer använda. :)

 5. Jenny 26 juni, 2012at13:14

  Skönt att bli av med dom då! Visste inte att det kunde göra ont av dem också….!

 6. Anna 26 juni, 2012at13:14

  Det är nog den jag fastnat för också. Det enda var att jag fick tipset att inte göra det på sommaren, dels för att man tydligen inte skulle utsätta benen för sol direkt efter ingreppet och dels för att det tydligen blir rätt rejäla blåmärken som sitter i en tid … Men det vet du säkert redan. Hoppas allt går fint!

 7. StepUp 2 Fitness 26 juni, 2012at13:38

  Skönt att höra! Jag har också åderbrock, ett stort som inte gör ont men är fult. Har inte funderat på op ännu men gör det ont så bli det absolut aktuellt. Lycka till!

 8. Uppochhoppa 26 juni, 2012at14:23

  Det låter härligt och värt att ta tag i något som hindrar dig!

 9. Jenny 26 juni, 2012at14:49

  Det är lustigt vad olika det är- jag gick till min läkare på vårdcentralen som utan frågor skickade en remiss för ultraljud av benen och när det var klart en remiss till närsjukhuset för borttagning av mina hemska ormar som löper från ljumskarna ner till vaderna. Väntar dock på tid för åtgärd men det är helt och hållet inom landstinget. Nackdelen är att jag inte kan välja metod men men de använder skum så det gör inte så mycket.

  Lycka till!

  Jenny

 10. pilla 26 juni, 2012at19:38

  Dåligt att vården inte ställer upp. Trodde skattepengarna gick till vettiga ingrepp. Bu!

 11. jeanette 27 juni, 2012at10:47

  Hej!
  Har också fått åderbråck efter graviditet. Har fått jobbiga besvär av dessa. Fick remiss till venous centre läkarhuset odenplan där de ska vara experter på detta men har inte tillräckliga besvär för att landstinget ska betala. 21000kr ska det kosta. Var har du tänkt att utföra din operation?

 12. Användarens profilbild Jessica 27 juni, 2012at10:56

  Det var precis likadant för mig – gick också till Venous Center och fick beskedet att det skulle kosta 20 000/ ben och att mina besvär inte var tillräckliga för att landstinget skulle betala!!!
  Jag har vänt mig till Akademikliniken – ska betala 8000 för båda benen. De var grymt mycket proffsigare och trevligare.

 13. Pingback:Stödstrumpa & åderbråck « jessica claren

 14. Anna 31 augusti, 2012at21:21

  Jag blev opererad igår med en metod som heter stripping. Jag har stått på mig i tre år och varit på tre olika ultraljudsundersökningar. Till slut fick jag det bekostat!! Men det tog tid, de måste ha medicinskt underlag för att kunna göra det via landstinget men visst hjälper det om man ligger på lite också!

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *