Det är lite skamfullt att ha åderbrock i alla fall när man är ung. Jag har fått mängder av frågor om v a r f ö r just jag har dem. Någon gång runt 20 började de snirkla och maska sig på vaderna. Förmodligen mest pga ärftliga faktorer och hård träning under min tonår. Sedan har de blivit mer påtagliga och framförallt så påverkar de min prestationsförmåga negativt.

Jag har stundvis inte brytt mig om dem alls, för att i nästa stund avsky dem och tycka att det är mindre kul att visa upp benen. Sanningen är den att många har åderbråck och det egentligen inte alls är något ovanligt.Studier har visat att i västvärlden har en tredje del av befolkningen just åderbråck.

Många undrar också vad åderbrock egentligen är. Så här ligger det till:

Vener är de blodådror som skall föra blodet tillbaka till hjärtat, i mitt fall från benen. Benens vener har klaffar som tillsammans med omkringliggande muskler hjälper blodflödet att flyta  åt rätt håll.

Om klaffarna inte fungerar eller om venernas väggar är försvagade blir blodflödet ineffektivt. Venöst blod (dvs syrefattigt) ansamlas i benet och ett venöst tryck fortplanats nedåt. Venerna vidgar sig, blir slingriga och läckaget nedåt ökar. De onormalt utvidgade och slingriga venerna kallas då för åderbråck.

Eftersom att jag verkligen börjat få smärta och påtagliga problem, så kommer jag nu i sommar att ta bort dem. Med andra ord äntligen säga farväl till mina åderbrock.

Det är komiskt att sjukvården/landstinget inte hjälper mig att bekosta ingreppet – fast jag har problem – utan jag får plocka ett gäng tusenlappar från min egen plånbok.

 


jessica

a stunning soul. fabulous spirit. a body as a temple. everything united in the biggest heart. thank you for visiting. remember to stay true to yourself and embrace your inner warrior.

Author posts

Privacy Preference Center